Stor sömnguide: ALLT om barns sömn och sovrutiner

Bebis som vaknar hela tiden, barn som inte vill sova … Ska man testa en sömnmetod? Införa nya sömnrutiner? Natta på nytt sätt? Här är vår stora guide till sömn för bebisar, större barn – och föräldrar.

Barn behöver sin sömn för att må bra. Föräldrar behöver också sin sömn för att må bra, och för att orka vara de föräldrar de vill vara.
Den ekvationen går inte alltid ihop. Och det väcker ofta många frågor och funderingar kring barns sömn – och föräldrars sömn.
Här hittar du svaren! Klicka på den rubrik du är nyfiken på:

Barn och sömn – innehåll:

1. Sömncykler, dygnsrytm – och varför många bebisar vaknar så ofta
2. Hur mycket behöver barn sova?
3. Nattamning – och barn som vill äta på natten
4. Sömnrutiner
5. Samsovning – och när SKA barn sova i egen säng?
6. Natta barn – att få barn att sova
7. Sömnmetoder
8. Sömnproblem – eller när barns sömn blir ett problem för föräldrar
9. Föräldrars sömn och sömnbrist

1. Sömncykler, dygnsrytm – och varför många bebisar vaknar så ofta

Närbild på en trött, nyvaken liten bebis som kliar sig i ögonen.

Att en bebis vaknar ofta på natten har ofta naturliga förklaringar. Men hur hanterar man det?

En del barn vaknar en gång i timmen, eller oftare. Det har sina naturliga förklaringar.
En av förklaringarna handlar om sömncykler. Under bebisens första år kan en sömncykel pågå i mellan 50 och 60 minuter, och när en sömncykel övergår till en annan vaknar många barn.
En annan förklaring handlar om att bebisens magsäck är så liten, och därför behöver fyllas på ofta, oavsett vilken tid på dygnet det är.
En tredje förklaring handlar om barnets ålder – det verkar som om många bebisar får en mer upphackad sömn vid ungefär 8 månaders ålder.
Och ytterligare en handlar om dygnsrytm, något som nyfödda bebisar inte känner till alls.

2. Hur mycket behöver barn sova?

Närbild på nyfödd bebis som ligger på rygg och blundar och gäspar stort.

Hur mycket ska barn sova? Och är det okej om en bebis sover nästan hela tiden?

Sover mitt barn för lite? Eller kanske för mycket? Det finns riktlinjer om hur mycket barn i olika åldrar behöver sova, men ta dem med en rejäl nypa salt – siffrorna är ungefärliga, och det där med sömn, sömnbehov och sömnmönster varierar från barn till barn, precis som hos oss vuxna.

3. Nattamning – och barn som vill äta på natten

Två svartvita närbilder: En på bebis som ammar på natten, en på bebis som flaskmatas

Amma på natten, eller flaskmata på natten – hur länge behöver barn det?

Okej, små bebisar behöver äta på nätterna, ibland ofta. Men hur länge behöver de göra det? Upp till vilken ålder?
Kan man få en bebis att somna själv, utan amning? I så fall hur? Sover bebisen bättre om man ger en flaska ersättning till natten? Och hur slutar man med välling på natten?

4. Sömnrutiner

somnrutiner
Att bryta ett barns sovvanor är inte lätt. Om man verkligen vill förändra hur ett barn sover behöver man stå ut med barnet blir ledset och oroligt – och samtidigt hjälpa och trösta.
Men hur kan man få sitt barn att somna? Vad ska man ha för sömnrutiner? Och sover bebisar bättre om de är ute mycket på dagen?

5. Samsovning – och när SKA barn sova i egen säng?

Bebis ligger på rygg i en säng, tittar upp mot kameran.

Om man sover tillsammans med sin bebis – vad behöver man tänka på?

Hur ska barnet sova? I föräldrarnas säng eller i egen säng, kanske i eget rum? Det är frågor som ibland kan leda till konflikt mellan föräldrar.  Och forskning visar att pappor oftare har en striktare syn än mammor. Barnpsykolog Malin Bergström har en teori om varför.
Men när man föräldrar tycker olika – hur gör man?
Och om man sover tillsammans med sin bebis, vad ska man tänka på? Är ett babynest i föräldrarnas säng säkert? När kan bebisar sova på mage? Och ska en bebis ha kudde? Våra experter svarar på några av de vanligaste läsarfrågorna.

Plötslig spädbarnsdöd och sömn

psd-plotslig-spadbarnsdod
Ungefär en tredjedel av nyblivna föräldrar sover tillsammans med sina bebisar, har undersökningar visat. Men det kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd. Så hur ska man göra?

Det bästa är om bebisar, särskilt de som är yngre än 6 månader, sover i samma rum som föräldern eller föräldrarna, anser barnläkare. Enligt råden mot plötslig spädbarnsdöd sover barn som är under 3 månader säkrast i egen säng. Bebisen behöver ett fritt utrymme. Även ansiktet ska vara fritt under sömnen.

Minska risken för plötslig spädbarnsdöd (PSD)
– Låt bebisen sova på rygg.
– Avstå från nikotin.
– Se till att bebisens ansikte är fritt, att bebisen är lagom varm och kan röra på sig.
– Bebisar under 3 månader sover säkrast i egen säng.
– Amma om det är möjligt.
– Napp kan användas när bebisen ska sova.
Källa: Socialstyrelsen

Om man ändå vill sova tillsammans med bebisen rekommenderas ibland en spjälsäng med borttagbar långsida som står alldeles intill föräldrasängen, i samma höjd som föräldrarnas säng, eller en särskild babybädd, ett så kallat babynest, som placeras i vuxensängen.

Man kan också ha bebisen hos sig när den är vaken och ammar eller flaskmatar, men lägga över den i egen säng när det är dags att sova.

6. Natta barn – att få barn att sova

Barn som har svårt att somna själva.
Vår barnpsykolog Malin Bergström får många frågor om nattning. Till exempel: Ska man träna en bebis på att somna själv? Och är det okej att låsa sovrumsdörren när pappa nattar, så att barnet inte går därifrån?
En del barn har extra svårt att somna – kanske kan nya rutiner hjälpa?
Och frågan är om nattningen blir lättare (och nattsömnen bättre) om man skippar vilan på förskolan? Vi har kollat upp.
Dessutom: Tips på hur man kan lägga grunden till bra sömn,  och kanske ta hjälp av en sömnsaga – och så här kan man göra om man är ensam och ska natta ett nyblivet storasyskon och en nyfödd.

Sömntåget

Ett sömntåg – nej, ett helt vanligt tåg, eller ett ånglok, anländer på järnvägen.

Sömntåget kommer, skynda att natta – är det så?

Hört talas om ”sömntåget”? Att om man inte lyckas fånga barnets första trötthetstecken kan man missa ”sömntåget” – med resultatet att barnet som nyss var så trött plötsligt varken vill eller kan sova. Och så har man ännu en evighetslång nattning framför sig – sägs det.
Vi har frågat tre sömnforskare om teorin om sömntåg stämmer.

7. Sömnmetoder

Svartvit bild på litet barn som står upp i en spjälsäng och ser ledsen ut.

Kritiken mot sömnmetoder handlar sällan om att de inte fungerar. Det gör de ofta, bara man är konsekvent – men till vilket pris, undrar en del.

När nätterna är ett enda kaos kan man börja fundera på att använda en sömnmetod. Och visst , sömnmetoder som Anna Wahlgrens Sova hela natten-kur (som Svenska barnläkarföreningen har varnat för) och Berndt Eckerbergs somna-själv-metod (mer känd som femminutersmetoden) kan fungera. Men till vilket pris? undrar de som är kritiska.
Man kan undra om sömnmetoder är nödvändiga. Om de ens funkar, och om de är bra för barn. Två psykologer och en barnsjuksköterska berättar hur de ser på saken.
Och har du hört talas om de 8 skälen till varför sömnmetoder inte alltid är så bra? Vår barnpsykolog kommenterar dem alla.

Snälla sömnmetoder – finns det?

En trygg hand, eller ”tass” – kan det vara allt som krävs för en att barnet ska sova? Tassmetoden är en så kallad

Foto: Shutterstock

En trygg hand, eller ”tass”, kan vara allt som krävs för en att barnet ska sova (och detsamma verkar gälla för kattungar). Tassmetoden är en så kallad ”snäll” sömnmetod.

Kan man lära sitt barn att somna själv, utan att barnet ska behöva ligga och gråta i sängen? Kanske. Den perfekta sömnmetoden som funkar smärtfritt för alla finns förmodligen inte, men det finns sömnmetoder som inte innehåller inslag av att man ska lämna ett ledset barn ensamt. De kallas ibland för snälla sömnmetoder. Med hjälp av en sådan kan barnet få en tryggare sömn, och du som förälder kan få sova bättre, menar en del.
Barnläkaren Lars H Gustafsson förespråkar det han kallar god sömnomsorg. Det finns  sätt att komma tillrätta med barns sömnsvårigheter utan att någon ska behöva känna sig kränkt, menar han.

8. Sömnproblem  – eller när barns sömn blir problem för föräldrar

Liten bebis ligger på rygg och sover

Hjälp, bebisen andas konstigt när den sover! Är det farligt?

Är det normalt att en bebis andas konstigt när den sover? Att bebisen bara är ledsen och inte alls kan komma till ro på kvällarna? Att bebisar sover med halvöppna ögon, eller att de sover oroligt? För en nybliven förälder kan bebisens sömn – och brist på sömn – väcka många oroliga frågor.
Om bebisen bara kan sova på dig – då är du inte ensam. Och om bebisen som plötsligt vaknar ofta är 8 månader eller däromkring – klassiskt.
Man kan också fundera på det  här med tyngdtäcken, eller andra tyngdprodukter för barn. Det säljs ju även för små barn, till och med bebisar – kan det vara en lösning, eller är det dåligt på något sätt?

Nattskräck, mardrömmar, gå i sömnen, prata i sömnen …

När barn har mardrömmar,  pratar i sömnen, går i sömnen – eller kanske har nattskräck: Hur ska man göra? Vi har frågat Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi. Och vår barnpsykolog Malin Bergström får många frågor om barn och sömnproblem.

9. Föräldrars sömn – och sömnbrist

En mörk närbild på förälder som blundar, ser ut att vara utmattad och håller en liten bebis i sin famn.

Om sömnbristen gör en – galen. Om man inte orkar längre. Det finns hjälp!

Att inte få sova ordentligt på nätterna påverkar oss föräldrar. Såklart.
Men hur länge klarar man sömnbristen? Och kan det vara farligt att ständigt vara trött? Vi har frågat en psykolog och en sömnforskare.
En annan psykolog, och en barnsjuksköterska, svarar på vad man kan göra när barn sover så lite, eller vaknar så ofta, att man som förälder knappt orkar längre.
Håll ut, det finns tröst. Det räcka med några få nätters mer ostörd sömn för att man som förälder ska få återhämtning – men för att det ska vara möjligt kan det behövas avlastning.