Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tassmetoden – den snälla sömnmetoden

Tassa ditt barn till sömns genom att lägga en mjuk hand på ­bebisen, så att den somnar lugnt och utan gråt. Det är tanken bakom tassmetoden – en sömnmetod som hämtat inspira­tion från djuren. Barnläkaren berättar.

Få bebisen att somna utan att gråta med tassmetoden.
Få bebisen att somna utan att gråta med tassmetoden. Foto: Unsplash

Tassmetoden: Så här tassar du ditt barn till sömns!

När barnet gråter vid nattning eller vaknar på natten följer man den här rutinen:

1. Lyssna av gråten. Finns det pauser? Tystnar gråten av sig själv? I annat fall, fortsätt till steg 2.

2. Lägg handen stadigt på barnet (tänk på att bebisar ska sova på rygg) och visa tydligt att mamma/pappa är där men att barnet ska sova. Om gråten tystnar, håll kvar handen en stund men ta bort den innan barnet somnar. Om gråten inte tystnar, fortsätt till steg 3.

3. Smek barnet med stadiga, lugnande rörelser över kroppen. om gråten tystnar, håll kvar handen en stund men ta bort den innan barnet somnar. Om gråten inte tystnar, fortsätt till steg 4.

4. Ta upp barnet i famnen och håll det stadigt intill din kropp. Om barnet är ­väldigt ledset, smek det över ryggen med stadiga och lugnande rörelser. Lägg ner barnet i sängen så fort det har lugnat sig, alltså innan barnet har hunnit somna. Behåll handen på barnet en stund så att hon eller han känner att du är där.

Tassmetoden kan vara en sak att prova för att få din bebis att sova bättre och somna lättare.
Tassmetoden kan vara en sak att prova för att få din bebis att sova bättre och somna lättare. Foto: Nyana Stoica/Unsplash

En sömnskola i hemmiljö – så kallas tassmetoden ibland i Finland, där det är populärt att ”tassa”. Om barnet har svårt att somna, eller vaknar till på natten, lägger man handen på barnet ungefär som många djur lägger tassen på sina ungar för att lugna dem.

Tassmetoden går ut på att  lugna  genom beröring

Till skillnad från många andra sömnmetoder, som till exempel ”5-minutersmetoden”, ska barnet aldrig lämnas ensamt. Tassmetoden går helt enkelt ut på att man kommunicerar och lugnar barnet genom beröring.

Det har ingen betydelse om barnet sover i egen säng eller i föräldrarnas, och inte heller om barnet fortfarande ammas. Men det är en viktig poäng i metoden att barnet inte ska ammas till sömns. Samma sak ­gäller ”tassen”: Man ska ta bort handen innan barnet somnar.

Pappas eller mammas lugna, trygga hand ska göra barnet redo, så att det sedan kan somna på egen hand.

– Tassmetoden är en skonsam metod på det sättet att man med ganska enkla medel ger ett budskap till barnet om att allt är i sin ordning och att det är dags att sova, säger Jukka Vakkila, ­barnläkare på den privata ­läkarmottagningen ­Mehiläinen i Helsingfors.

Jukka Vakkila arbetar särskilt med ­småbarnsfamiljer som upplever att de har problem med sömnen.

– Jag börjar alltid med att kontrollera att det inte finns några medicinska orsaker till sömnproblemen. När det är gjort försöker jag kartlägga problemen med sömnen. Ibland träffar jag föräldrar som är så trötta att de inte alls är överens om vad som ska göras och inte göras.

Tassmetoden kommer ursprungligen från Kanada

Det är viktigt att man som förälder är lugn och har tålamod för att Tassmetoden ska fungera.
Det är viktigt att man som förälder är lugn och har tålamod för att Tassmetoden ska fungera. Foto: Unsplash

Tassmetoden innehåller ­egentligen ingenting mystiskt, säger han. Metoden kommer ursprungligen från Kanada och är utvecklad av Klaus Minde, professor i barnpsykiatri på McGill-universitetet i Montreal. Till Finland kom tass­metoden genom en numera avliden barnpsykolog vid namn Katja Rantala. I Finland rekommenderas metoden av flera landsting liksom av Mannerheims barnskyddsförbund (motsvarar svenska Bris, Barnens rätt i samhället, reds anm).

Grundförutsättningarna för att lyckas är att man som förälder är lugn och har tålamod och – om man är två – att den som är mest utvilad tar hand om barnet när det vaknar på natten.

Enligt barnpsykologen Katja Rantala måste man se till att barnet under dagen fått tillräckligt med kärlek och närhet så att grunden för en god nattsömn finns där. När barnet gråter vid nattning, eller vaknar på natten och gråter, lyssnar man som förälder på gråten: Tystnar gråten eller ökar den i styrka? Om barnet fortsätter att gråta lägger föräldern sin hand stadigt på barnet som för att säga ”Jag är här, du kan sova”.

Tystnar gråten håller föräldern kvar ­handen en stund men tar bort den innan barnet har somnat. Blir barnet mer ledset smeker man det lugnande, och om det inte heller hjälper lyfter man upp barnet i ­famnen och vaggar det. Så fort barnet ­lugnar sig, slappnar av och verkar sömnigt lägger man det i sängen.

Det handlar alltså hela tiden om ett samspel. Föräldern ger barnet så mycket tröst som det behöver för att kunna somna. Eller som en förälder uttrycker det i en diskussion om tassmetoden på ett föräldraforum på nätet: ”Det är viktigt att man hela tiden har siktet inställt på att göra mindre och mindre. Inte samma, då är det lätt att man fastnar där man är på något vis, och till slut blir det sämre igen. Men om man gör mindre och mindre, då har man ju ’mera’ att ta till när det verkligen ÄR KRIS.”

Enligt tassmetoden ska barnet helst vara medvetet om var det somnade, så att det känner igen sig när det vaknar. En snuttefilt, ett gosedjur eller en napp kan också hjälpa till att lugna barnet.

När kan man börja med tassmetoden?

När kan man då börja ”tassa” sitt barn? Svaret ­beror på vilket slags barn man har, men från ungefär 6 månaders ålder kan bebisar vara mottagliga för nya sömnrutiner. Som alltid gäller det att vara lyhörd för barnets signaler. Är barnet hungrigt? Är gråten arg eller är den ledsen? Är barnet inne i ett utvecklingsfas med extra stort behov av närhet?

– Det finns olika lösningar för sömnproblem hos småbarn och hos äldre barn – tassmetoden är uttryckligen för småbarn. Men det som fungerar hos vissa familjer fungerar inte alls hos andra, säger barn­läkaren Jukka Vakkila.

Läs också: Allt du behöver veta om barn, sömn och sömnmetoder
Den här artikeln publicerades ursprungligen i Vi Föräldrar.