Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sovrutiner – är vår bebis för liten för det?

Hur skapar vi sovrutiner för vår 5-månadersbebis? Eller är han för liten för det? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Läsa saga, amma eller flaska lite, bäras i famnen – men inte trött, inte sova, inte än …
Läsa saga, amma eller flaska lite, bäras i famnen – men inte trött, inte sova, inte än …

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Är vår bebis för liten för sovrutiner?

Jag fick mitt första barn för fem månader sedan. Vi har försökt ha bra sömnrutiner för honom. Det hålls superstrikt ett tag, men sedan blir det inte så mycket med det.

På dagarna sover vår bebis ungefär vid samma tider, men eftermiddagarna och kvällarna är svåra. Oftast kan vi inte lägga honom förrän 22-23 på kvällen, sedan sover han till 9 morgonen ungefär, efter med matning en eller två gånger på natten.

Hur gör vi för att skapa bra rutiner för honom, framför allt på kvällen? Eller är han för liten för sovrutiner?

Jennifer 

Det går utmärkt att låta barnets naturliga rytm styra

Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström: Det låter som om ni har det som de flesta andra när det kommer till sömnrutiner – de håller ett tag och sedan händer något i livet eller med barnets utveckling som gör att man tappar rutinerna eller behöver skapa nya.

Jag tycker att era rutiner låter trevliga. En lång sammanhängande sovperiod på natten är bra, och att äta en eller två gånger per natt är normalt, eller snarast lite, i er sons ålder. Men det du menar är kanske att ni vill att han ska somna tidigare på kvällarna?

Så länge man är föräldraledig eller av andra skäl inte behöver styra sömntiderna går det utmärkt att låta barnets naturliga rytm råda. Tids nog anpassas allas vår sömn efter samhällets krav.

Att införa rutiner ska ni alltså bara göra om ni tycker att det skulle vara skönt om han somnar lite tidigare på kvällarna. I så fall är det nog smidigast att förskjuta hans sovtid gradvis på kvällarna. Kanske börjar ni med att försöka natta honom ungefär en halvtimme tidigare än vanligt, låter sovrummet vara mörkt och lugnar honom med smekningar och en vaggvisa eller genom att nynna lite. Om det funkar kan ni efter någon vecka pröva att natta honom ytterligare en halvtimme tidigare.

Hans sovtider på dagen kan påverkas av när han somnar på kvällen, så var uppmärksam på om också den sömnen behöver förskjutas.

Vid ungefär 6 månaders ålder börjar barn få en känsla av sammanhang i sina rutiner. Då börjar de minnas att skötbordet brukar ha med avklädning och blöjbyte att göra och att en föräldrafamn brukar stå för mat. Så om ni känner för det finns det nu alltså förutsättningar att introducera kvällsrutiner.

Här hittar du fler artiklar om barn och sömn!

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.