Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Snabbare nattning om barnet slutar sova middag?

Barnet får plötsligt allt svårare att somna på kvällarna. Men hjälper det att skippa sovstunden på förskolan för att få enklare nattningar hemma? Absolut, säger experterna.

Om man ska styra sitt barns sömn eller inte är en kontroversiell fråga.
Om man ska styra sitt barns sömn eller inte är en kontroversiell fråga. Foto: UNSPLASH

Någonstans i 2–3-årsåldern brukar förändringen komma. Barnet blir allt piggare på kvällen och vill inte alls gå i säng. Nattningarna börjar dra ut på tiden. Då kan funderingarna komma – borde barnet sova mindre på förskolan, eller kanske inte sova alls?

– Det är en fråga vi får jätteofta här på bvc. Man har fastnat i tretimmarsläggningar som tar hela kvällen eller så kommer barnet i säng så sent att det knappt går att väcka på morgonen. Då brukar vi ge rådet att man ser över dagsömnen, för visst påverkar den nattning och nattsömn, säger Sofia Wikström, barnsjuksköterska och enhetschef på Stureplans bvc i Stockholm och Lidingö bvc.

Hon betonar att det bara är om barnet har svårt att komma till ro på kvällen som man behöver fundera på att korta ner eller ta bort vilan på förskolan. Kanske är det inte heller sovstunden på dagen som gör att nattningarna krånglar. Därför måste man börja med att skaffa sig en bild över hela situationen.

– När föräldrar kommer till oss med de här frågorna brukar vi börja med att fråga om barnet varit med om några förändringar nyligen. Har familjen varit utomlands, har barnet börjat på förskolan eller varit sjukt, äter det ordentligt på dagarna och så vidare. Vid förändringar blir ofta nattning och nattsömn lite stökigare, och det får man ta. Men har ingen förändring skett och barnet ändå har svårt att komma till ro på kvällen kan det vara läge att börja dra ner på sömnen dagtid, säger Sofia Wikström.

Vila på dagen – eller inte?

Om man ska styra sitt barns sömn eller inte är en kontroversiell fråga. På diskussionsforum och i föräldragrupper (och på middagar!) uppstår inte sällan två falanger: de som tycker att barn ska få sova på dagen om de behöver det och att vi vuxna istället borde anpassa våra liv efter barnens dygnsrytm – och de föräldrar som anser att man måste styra upp barns sömn för allas bästa.

– Den diskussionen känner jag väl igen. Många tycker att det känns hårt att styra barnet till fasta rutiner, men jag tycker att man kan se det som en gradvis förändring som följer barnets utveckling. Som att du, genom att till exempel hitta en lagom lång sovstund på dagen, hjälper ditt barns biologiska klocka på traven och gradvis hjälper barnet att sova bättre över hela dygnet, säger Anna Birbrajer, psykolog på Psykologenheten för mödra- och barnhälsovård i Göteborg och en av författarna till rapporten Små barn och sömn.

Olika stora sömnbehov

Hur stort sömnbehov ett barn har är naturligtvis ytterst individuellt, men generellt brukar man säga att 1-3-åringar behöver mellan 12 och 13 timmar sömn per dygn. Sover barnet 1–1,5 timmar på dagen och ska upp vid sju behöver det somna ungefär klockan åtta på kvällen. Att då ha nattningar som drar ut till 22 är ingen större hit – allra minst dagen efter.

– Sover barnet för lite på natten blir det inte roligt på dagen. Man kan höra sig för på förskolan, och är det så att barnet inte riktigt orkar hänga med i verksamheten, har kort stubin och verkar allmänt trött kan det kanske vara läge att minska på sovpausen på dagen i syfte att komma i säng tidigare på kvällen, konstaterar Sofia Wikström.

Minska sovtiden gradvis

En stunds paus mitt på dagen kontra längre nattningar? Ibland är det svårt att veta vad som blir bäst; man får helt enkelt prova sig fram!
En stunds paus mitt på dagen kontra längre nattningar? Ibland är det svårt att veta vad som blir bäst; man får helt enkelt prova sig fram! Foto: Shutterstock

Hon rekommenderar att man gradvis minskar på barnets sovtid på dagen, för att hitta en lagom längd. Sover barnet 1,5 timmar kan man börja med att låta det sova en timme, för att sedan utvärdera hur det fungerar hemma och eventuellt korta ännu mer. Det är viktigt att hela tiden ha en bra dialog med förskolan så att man är medveten om hur barnet orkar med dagen.

Annica Vedin är förskollärare på montessoriförskolan Pärltrappan i Skogås och har märkt att det finns ett ”gyllene snitt” för sovpauser på dagen.

– Det är såklart väldigt olika från barn till barn, men någonstans mellan 3 och 4 år börjar de flesta barn bli mogna för att sova mind­re eller sluta sova på dagen. Baserat på min erfarenhet tycker jag att 30 minuters sömn funge­rar väldigt bra i övergångsläget. Barnet hinner somna ordentligt men inte gå in i djupsömn och bli svårväckt. Med 30 minuters vila har vi också fått bra respons från föräldrar som tycker att nattningarna blir enklare men att barnet samtidigt klarar sig igenom eftermiddagen på ett bra sätt, säger hon.

Men innan man bestämmer sig för att ta bort vilan på dagen kan det vara bra att fundera över om det kan finnas andra orsaker till att barnet har svårt att komma till ro hemma på kvällen, tycker Annica Vedin.

– Det är viktigt att vi vuxna så länge som möjligt undviker att korrigera barnens dagsömn. En del barn går upp i varv och får svårt att koppla av när de är övertrötta. Kanske är det därför barnet har svårt att komma till ro och somna på kvällen, säger hon.

Vila istället för att sova

Om man bestämmer sig för att det är dags för barnet att sluta sova på dagen är det ändå viktigt att få till en stund av vila. Kanske räcker det att varva ner ett tag, få ligga och lyssna till en saga eller ha en stunds avslappning.

– Återhämtning och vila är lika viktigt som fysisk aktivitet. Ett tips är att testa lite olika metoder hemma, mindfulness, lugn musik, ljudsagor eller att berätta en saga, säger Annica Vedin.

Inte minst om barnet har långa dagar på förskolan är vilan viktig.

– Jag är ju själv förälder, så jag har full förståelse för om man som förälder vill ta bort sovpausen för att få lugnare kvällar hemma. Men ofta har barnen väldigt långa dagar på förskolan, och då är det nödvändigt att barnet får vila eller sova. Både kroppen och hjärnan behöver motion, bra mat och vila för att må bra. Barnens hjärnor behöver också få en paus från alla sinnesintryck för att kunna bearbeta alla händelser de varit med om, säger Annica Vedin.

Men kan man be förskolepersonalen att väcka ens barn efter en viss tids sömn? Man kan ju tänka sig att det lätt blir lite tjorvigt om det finns 18 barn på avdelningen och 12 av dem ska väckas efter olika scheman.

Barn som blir väckta behöver dessutom inte sällan en lite längre startsträcka för att komma igång.

– Vi får ändra vår verksamhet efter barnens behov, så är det bara. Har vi många barn som ska väckas får vi helt enkelt göra om vilan. Kanske istället lägga lässtunden när vi har väckt barnen, så att de inte behöver stiga upp direkt, säger Annica Vedin.

Trötta eftermiddagar

Under en övergångsperiod kommer det, förmodligen, också att märkas hemma att barnet inte fått sova så länge som det brukar. Det är inte ovanligt att det under en tid blir mer konflikter än vanligt och att både barn och vuxna är mer lättirriterade.

– Det brukar handla om någon månad innan barnet har funnit sig till rätta i den nya rytmen. Som förälder får man då räkna med att barnet kanske inte sköter sig självt som det brukar när man kommit hem, utan man får vara med och stötta och göra någon lugn aktivitet tillsammans. Min erfarenhet är att det är vanligt för småbarnsföräldrar att känna sig stressade på förhand när de vet att barnen kan ha svårt att somna, vilket i sin tur kan göra det svårare för barnen att komma till ro på kvällen, säger Anna Birbrajer.

– När man ska justera dagsömnen kan det vara bra att inte planera in så mycket under ett par veckor framöver. Det kanske räcker att man går till parken eller direkt hem och tar det lugnt. Och så är det bra att lägga in täta mellanmål, för att hålla blodsockret uppe, säger Sofia Wikström.

Ändra tillbaka om det behövs

Man ska inte heller vara rädd för att gå tillbaka till de gamla rutinerna om de nya inte verkar fungera.

– Det är inte helt ovanligt att barn som slutat sova på yngrebarnsavdelning behöver börja med en kort sovpaus igen när de börjar på äldrebarnsavdelning. Där är tempot ett helt annat; man har fler aktiviteter, längre promenader och så vidare. Det finns 5-åringar som behöver ta en lur mitt på dagen, säger Annica Vedin.

– Man får helt enkelt pröva sig fram till vad som fungerar. Somnar barnet sittandes varje eftermiddag när man kommit hem, vad man än gör, ja då får man kanske tänka om och låta det sova lite längre på dagen igen. Det finns inga rätt eller fel, och ingen kan veta på förhand vad som kommer att fungera. Så det är bara att testa. Så småningom hittar ni en väg som passar er familj, säger Sofia Wikström.

Klicka här för att hitta fler artiklar om barn, nattning och sömn!