Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så maxar du sömnen – utan sömnmetoder

Desperat efter sömn, men skeptisk till sömnmetoder? Varsågod – 6 tips till bättre sömn för dig som har barn!

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

1. Läs på om bebisars sömn

Läs på om hur små barn sover, det vill säga att det är mer regel än undantag att de vaknar många gånger per natt och vill äta eller tröstas. Rätt nivå på förväntningarna spelar stor roll för hur man uppfattar barnets sömn.

2. Barn har olika sömnpersonligheter

Precis som vuxna har barn olika sömnbehov och ”sömnpersonligheter”. En del somnar enkelt, andra vill alltid vara nära en vuxen, vissa är svåra att väcka och andra vaknar av minsta lilla. Det kan ta lite tid att lära känna sitt barns ”sömnpersonlighet”, men när du väl kommit underfund med den blir allt enklare om du anpassar vardagen efter den.

3. Problemet kanske är din sömn – inte bebisens?

Försök vända på perspektivet: Problemet är kanske att du som vuxen inte får tillräckligt med sömn, inte att barnet sover för lite eller på fel tider. Sett ur den synvinkeln kan problemet vara lättare att åtgärda – du kanske kan sova när bebisen gör det, be om hjälp med passning, turas om med din partner, gå och lägga dig tidigare på kvällen och så vidare.

4. Vänta på trötthetstecknen

Invänta bebisens trötthetstecken istället för att bestämma att ”klockan sju är det läggdags”.

5. Läggdagsrutiner

Ha rutiner vid läggdags. Dämpa ljudnivån, låt bebisen bada eller ge den lite massage och sätt på pyjamas. Det är också bra att sjunga samma sång eller berätta samma saga varje kväll, så att bebisen lär sig att det betyder sovdags.

6. Trösta men var tråkig

Om bebisen vaknar på natten, ge hen snabbt napp, snutte eller gosedjur om hen har det. Eller trösta på det sätt som fungerar bäst. Låt det däremot vara fortsatt mörkt i rummet och se till att det är tråkigt, det vill säga prata inte mer än nödvändigt och börja inte busa eller leka.

Här finns fler artiklar om barn och sömn!

Artikeln publicerades i april 2016.