När din bebis vaknar på natten och du undrar varför

Varför vaknar bebisar så ofta på natten? Och kan man undvika att ens bebis vaknar så ofta? Barnpsykologen och barnsjuksköterskan svarar.

När bebisen vaknar ofta på natten – kan man undvika det? Barnpsykologen och barnsjuksköterskan svarar.
När bebisen vaknar ofta på natten – kan man undvika det? Barnpsykologen och barnsjuksköterskan svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Varför vaknar bebisar så ofta på natten?

Malin Bergström, barnpsykolog:

Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

– Därför att bebisar behöver näring dygnet runt på grund av att de har väldigt små magsäckar. De behöver helt enkelt fylla på ofta. Väldigt mycket av bebisens utveckling och tillväxt sker också i sömnen och därför sover små bebisar stora delar av dygnet. Men bebisar vaknar ofta inte bara för att de är hungriga utan också för att det har ett överlevnadsvärde för dem att vakna. Barnet vill kolla att det inte har hänt något farligt, att dess trygghetsperson finns i närheten och att allt är lugnt. De behöver få den signalen för att kunna somna om och sova vidare.

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska, barnmorska och amningsrådgivare.
Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska, barnmorska och amningsrådgivare. Foto: Copyright (c) Juliana Wiklund

– Alla djurslag tar hand om sina barn på olika sätt. Kaniner gömmer sina ungar i ett hål, lämnar dem och kommer tillbaka. Människobarn vill amma ofta och då stiger de i vakenhet och behöver känna att någon finns där. Det är evolutionärt och helt förväntat. Man har också sett i studier att kvinnor som ammar får mer sömn, eftersom de kan amma i princip halvsovande.

Hur undviker man att bebisar vaknar på natten?

Malin Bergström: 

– Det kan man inte för det ska de (se svaren på frågan ovan, redaktionens kommentar). Det man kan börja hantera när barn blir runt ett år, eller ett och ett halvt, är att de ska lära sig att inte ropa på föräldern när de vaknar, utan somna om på egen hand. Det är det alla sömnmetoder går ut på, men det kräver stor uthållighet och konsekvens. Triggern att somna om kan då till exempel vara att de hör föräldern snarka på natten, utan att behöva väcka.

Eva-Lotta Funkquist: 

– Det går inte att undvika. Det man har sett när sömnmetoder använts är att uppvaknanden blir glesare – men det behöver inte betyda att det är samma sak som att det är bra, i bemärkelsen att barnet verkligen är tryggt.

Här finns fler artiklar om din bebis sömn – och din!

Malin Bergström är psykolog och docent med lång erfarenhet inom barnhälsovården och barn- och ungdomspsykiatrin. Hon är verksam vid Karolinska institutet och Stockholms universitet, och är författare till flera böcker, bland andra Lyhört föräldraskap, Att skiljas med barn – föräldrar i två hem och Fråga barnpsykologen – 142 frågor och svar om att vara förälder.

Eva-Lotta Funkquist är barnsjuksköterska, barnmorska och forskar inom amning och spädbarns sömn. Hon är lektor vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet.