Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Samsovning kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd

Ungefär en tredjedel av nyblivna föräldrar sover tillsammans med sina bebisar, har undersökningar visat. Men det kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd. Så hur ska man göra?

Vågar jag låta mitt barn sova i sängen?
Vågar jag låta mitt barn sova i sängen?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Att sova med bebisen i sängen är helt okej, fick ­föräldrar i Sverige lära sig för inte så länge sedan. Så länge bebisen inte blir för varm och så länge bebisens ansikte inte riskerar att täckas av sängkläder kan det till och med vara bra, har budskapet varit. Amningen främjas och både föräldrar och barn kan få en bättre ­nattsömn. Win-win. 

Sover säkrast i egen säng

För några år sedan ändrades detta. Socialstyrelsen presenterade nya råd mot plötslig spädbarnsdöd där ett av de sex råden löd: ”Spädbarn under 3­ månader sover säkrast i egen säng.”

Rådet mötte kritik och förvirring. För hur skulle man egentligen göra nu om­ bebisen vill amma ofta, typ nästan jämt, på natten? Springa som en jojo fram och­ tillbaka till spjälsängen och få sömnbristen som ett brev på posten? Eller inte låta­ bebisen amma så ofta den vill, och därmed riskera såväl amningsproblem som ledsen bebis?

– Jag tror inte att den situationen är så­ vanlig, säger Göran Wennergren, professor i barnmedicin vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg och ordförande i den  expertgrupp som på­ Socialstyrelsens uppdrag har utformat de nya råden.

– Men om det är så får man hitta en säker lösning som gör att man ändå kan ha barnet i sin säng. Och då kan ett babynest vara bra, säger han.

Babynest kan vara ett sätt

Babynest är en liten sovplats till bebisen som kan läggas i föräldrasängen. De studier som har legat till grund för de nya råden mot plötslig spädbarnsdöd har inte omfattat användning av babynest eller liknande, poängterar Göran Wennergren. Man vet alltså inte säkert om det påverkar risken för plötslig spädbarnsdöd.

– Men om man väljer att sova tillsammans med barnet tror jag att ett babynest är ett bra sätt att komma tillrätta med det som annars kan vara det problematiska med samsovning – att barnets andningsvägar på något sätt blir tilltäppta av föräldern, att det blir för varmt eller att ­barnet får täcket över sig.

Hur tänka med samsovning?

Enligt råden kan barnet gärna vara i föräldrasängen när det ammas och är vaket, men sedan ska det läggas på rygg i egen säng. Detta har väckt frågor: Hur gör man om mamman somnar när hon ammar, och känner att hon är världens sämsta förälder när hon vaknar? Ska man ställa väckarklockan så att det aldrig händer igen? Eller strunta i rådet om att inte låta bebisen sova i samma säng?

– Det är klart att det kan inträffa situationer när man inte följer råden helt och hållet, säger Göran Wennergren.

Och det är okej?
– Ja, man får ha klart för sig att en del av råden är viktigare än andra. Som till­ exempel att barnet ska sova på rygg, att mamman inte ska röka och att man ska se till att barnet inte får sitt ansikte täckt av sängkläder.

Hur kan bebisen sova säkert i sängen?
– Våra råd är ett sätt att peka på hur en­ säker sovsituation för spädbarn under 3 månader ser ut. Man kanske inte alltid kan genomföra allt. Men att tycka att man är världens sämsta förälder – så kan man inte se det, tycker jag.

Att ställa väckarklockan känns inte­ heller som en ­rimlig lösning, anser Göran Wennergren. Att partnern, om man har någon, får ta ansvar för att lyfta över barnet till spjälsängen kan däremot fungera för en del.

– Men jag tror att väldigt mycket är­ vunnet bara genom att man har funderat på hur bebisen ligger i en gemensam säng. Att man har tänkt igenom hur man ska ordna en säker plats och ett eget utrymme åt­ barnet om det behövs.

Barnet ska ha separat sovplats

Ingela Wiklund, barnmorska och forskare inom kliniska vetenskaper på Karolinska institutet vid Danderyds ­sjukhus, konstaterar att Socialstyrelsen har använt försiktiga formuleringar i rådet om att barn­ under 3 månader sover säkrast i sin egen säng – och hon förstår varför.

– Alternativen till samsovning och egen spjälsäng är ju inte utvärderade, säger hon, och syftar på till exempel babynest.

Som förälder behöver man veta att­ samsovning när­ barnet ligger nära mamma eller pappa innebär en risk, menar hon.

– Därför ska man se till att barnet har en separat ­sovplats.

Om man har ett friskt, normalviktigt, nyfött barn och vill göra livet så enkelt som möjligt utan att samtidigt utsätta barnet för några risker kan en separat sovplats innebära ett babynest, säger även Ingela Wiklund.

– Det är många föräldrar och BB-­avdelningar som ­använder det idag. Då kan man ha barnet mellan sig om man har en dubbelsäng, eller närmast väggen om man har en enkelsäng. Men man ska veta att eftersom babynest inte är utvärderade vet vi till exempel inte hur höga kanter de måste ha.

Bebisen ska ha eget täcke

– Man ska också tänka på att om man har ammat barnet i sängen ska man lägga över det i sitt babynest igen när man har ammat klart. Och man ska se till att barnet inte har förälderns täcke på sig. Om det behövs­ något kan det istället ha en egen, tunn filt.

Ytterligare ett alternativ är att använda en spjälsäng med borttagbar långsida och ställa den alldeles intill ­föräldrasängen, i samma höjd.

– Då kan man enkelt skjuta barnet till sig när det ska ammas och lägga tillbaka det efteråt, säger Ingela ­Wiklund.

HÄR finns fler artiklar om barns sömn, samsovning och plötslig spädbarnsdöd