Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Linda bebis – kan det vara farligt?

Att linda bebisen – swaddla – är populärt i bland annat USA, och trenden kan vara på väg till Sverige. Är det bra eller dåligt? Kan det rentav vara farligt att linda spädbarn? 

Linda bebis, eller swaddla som det också kallas, är det bra eller dåligt?
Linda bebis, eller swaddla som det också kallas, är det bra eller dåligt? Foto: Shutterstock

På amerikanska instagramkonton ligger nyfödda bebisar som små burritos, inslagna i paket av tunna filtar eller lakan. Och trenden att linda bebisar – eller ”swaddla”, som det också kallas (en försvenskning av swaddle, det engelska ordet för linda) – verkar växa sig starkare.

Det kanske inte är så konstigt.

Swaddling kan lugna

Bebisar kan lugnas av att bli lindade. Förmodligen beror det på att den nyfödda kroppens okontrollerade sprattel, sprittande och ­fäktande hindras av det omslutande mjuka tyget. Men det i sig kan också vara en risk. En nyfödd bebis som inte rycker och sprattlar i sömnen väcker inte sig själv lika lätt.

– Det är därför föräldrar tycker om att linda sina bebisar, säger Rachel Moon, amerikansk barnläkare och expert på plötslig spädbarnsdöd, i en artikel på Healthychildren.org.

– Bebisen sover längre och vaknar inte upp lika lätt. Men vi vet att färre uppvaknanden kan vara ett problem och en av huvudorsakerna till att bebisar dör i plötslig spädbarnsdöd.

Avråder från swaddling

I Socialstyrelsens råd mot plötsligt spädbarnsdöd avråder man från lindning av samma skäl.

Göran Wennergren, barnläkare
Göran Wennergren, barnläkare Foto: Cecilia Hedström

– Det har inte funnits så mycket forskning om lindning, men vi har bland annat stött oss på en brittisk studie som visade att lindning ökar risken för plötslig spädbarnsdöd, oavsett om det lindade barnet sover på mage, på sidan eller på rygg, säger Göran Wennergren, en av de barnläkare som har formulerat de svenska råden.

Sedan de svenska råden skrevs har det kommit mer forskning.

Extra viktigt sova på rygg

Sommaren 2016 publicerades en metaanalys i den vetenskapliga tidskriften Pediatrics. Forskarna hade gått igenom det vetenskapliga underlaget från flera studier för att undersöka om det fanns något samband mellan lindning och plötslig spädbarnsdöd. Slutsatserna blev i huvudsak två:

1. Råden om att små bebisar bör sova på rygg – inte på mage och inte på sidan – är särskilt viktiga för barn som lindas.

2. Bebisar bör inte lindas för länge (eftersom risken för plötslig spädbarnsdöd i samband med lindning verkar öka med barnets ålder).

"Sluta linda vid omkring 2 månader"

Forskarna tar inte ställning till när det är dags att sluta linda, men de exemplifierar med de officiella råden i Nederländerna. Där rekommenderas föräldrar att aldrig börja linda bebisar efter 4 månader, att sluta linda så snart bebisen visar tecken på att försöka vända sig och att alltid sluta linda före den sjätte månaden.

– Jag skulle sluta linda bebisen vid omkring 2 månaders ålder, innan den börjar försöka vända sig. Och om bebisar lindas ska de bara läggas på rygg, så att de inte rullar över till ett annat läge av misstag, säger Rachel Moon på Healthychildren.org.

Studier har visat att lindning också kan orsaka höftproblem, som höftledsluxation. Amerikanska barnortopeder förespråkar därför ”höft-vänlig” lindning, som tillåter bebisens ben att böjas upp och utåt.

Linda barn vanligt förr

Traditionen att linda barn har länge varit stark i delar av världen.

I det gamla bondesamhället var det vanligt även i Sverige, och förekom en bra bit in på 1900-talet. Barnets armar lindades tätt intill kroppen, benen lindades ihop raka. Man trodde att det skulle räta ut barnets armar och ben, berättar Ingela Wiklund, barnmorska, forskare och vd för BB Stockholm.

Ingela Wiklund, barnmorska och forskare.
Ingela Wiklund, barnmorska och forskare.

– Idag vet vi att det absolut inte bidrar till att räta ut armar och ben – som vi alla vet rätar de ut sig när barnet växer, säger hon.

En film på Nordiska muséets webbplats visar att man förr kunde använda såväl lakan som filt och band när ett barn lindades.

– Att linda som man gjorde då avråder jag från, säger Ingela Wiklund.

– När man talar om lindning idag tror jag att det mer handlar om att svepa in barnet i en bomullsfilt, så att den lilla inte väcker sig själv genom plötsliga rörelser. Men om man gör det anser jag inte att man ska linda sitt barn så hårt att det inte kan få upp armarna. Det är också viktigt att tänka på att inte svepa in barnet så att filten hamnar över näsa och mun.

Mer forskning behövs om swaddling

Fortfarande behövs mer forskning. Tills dess är Göran Wennergren fortsatt skeptisk.

– Den aktuella metaanalysen kan sägas modifiera riskbilden, även om den finns kvar. Författarna lyfter fram att lindning kan möjliggöra sömn i ryggläge för ett barn som annars inte kommer till ro på rygg. Där kan de ha en poäng, men för mig känns lindning fortfarande tveksamt, säger han.

Tänk på att absolut inte linda för hårt om du vill swaddla din bebis.
Tänk på att absolut inte linda för hårt om du vill swaddla din bebis. Foto: Shutterstock

Till dig som (ändå) vill linda din bebis

Lägg alltid bebisen på rygg.

Sluta linda barnet så fort det signa­lerar att det vill försöka vända på sig.

Linda inte för hårt. Enligt den amerikanska barnläkaren Rachel Moon bör man kunna få in åtminstone två eller tre fingrar mellan bebisens bröst och ”lindan”.

Om man lindar med en filt av till ­exempel fleece eller ull kan bebisen bli för varm. Ett lakan eller en tunn bomullsfilt är bättre.

Läs också: ALLT du vill veta om barn sömn – och föräldrars sömn!

Källor: Barnläkaren Göran Wennergren, barnmorskan Ingela Wiklund, Healthychildren.org