Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bvc rekommenderar femminutersmetoden – bra eller dåligt?

Bvc rekommenderar femminutersmetoden, men vårt barn skriker outtröttligt på kvällen och det känns som en riktig plåga. Vad kan vi göra för att vår 9 månader gamla bebis ska få bättre sömn? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor.
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vad kan vi göra för att få bättre sömn?

Vi kämpar med vår dotters sömn. Hon är 9,5 månader och har hittills sovit med oss hela tiden. När vi i omgångar har försökt lägga henne i egen säng har hon gallskrikit i två timmar och vi har till slut gett upp.

På nätterna vaknar hon ungefär varannan/var tredje timme och lägger sig då på mig (mamman). Om jag flyttar bort henne skriker hon. Hon har ett enormt närhetsbehov och har haft det sedan hon var 6 månader och lärde sig krypa. Hon är bara nöjd om jag sitter bredvid eller bär runt på henne.

Nu känner jag att nätterna håller på att knäcka oss.

Bvc rekommenderar femminutersmetoden, men hon skriker outtröttligt på kvällen och det känns som en riktig plåga. (Redaktionens kommentar: Den omdiskuterade femminutersmetoden innebär i korthet att man tittar till barnet var femte minut utan att ge kroppskontakt, även om barnet gråter och hur mycket barnet än gråter. Det ingår också att man ska ha en vänligt bestämd, men inte tröstande, röst.)

Vad kan vi göra för att få till bättre sömn? Hur kan jag få henne att känna att hon inte behöver vara på mig för att kunna sova?

Stort tack på förhand! 

Jag håller inte med om femminutersmetoden

Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström.
Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström.

Barnpsykolog Malin Bergström: Jag håller inte med om rekommendationen av femminutersmetoden. Behöver man styra upp sitt barns sömn är min erfarenhet att mjuka kompromisser funkar bättre, eftersom superstränga metoder lätt leder till bakslag. Det är en seglivad myt att de skulle vara mer effektiva än medelvägar.

Kanske känns det som om ni redan har prövat det jag nu föreslår, men det handlar mindre om vad man gör än om att konsekvent göra samma sak tusen gånger.

Vill man, som ni, skaffa nya vanor kanske den bästa lösningen är att barnet får en egen säng precis bredvid er? Har ni inte plats för det kan ni fixa en sovplats mellan er som ni avgränsar med kuddar. Börja sedan med att lägga er dotter på hennes plats på kvällarna. Ligg eller sitt bredvid, håll handen och smek henne men ta inte upp henne i famnen. Lägg ner henne och klappa över ryggen när hon vill komma upp. Gör på samma sätt när hon vaknar på nätterna. Ge kroppskontakt men var noga med att hon ska ligga på ”sin” plats. Lägg tillbaka henne där om hon kryper intill.

Nästa steg är att successivt begränsa kroppskontakten och lära henne att somna om genom att bara säga något eller genom att hon hör era andetag. Dit kommer ni genom att sluta smeka och hålla handen innan hon har somnat. När ni märker att hon börjar komma till ro backar ni en smula men fortsätter att sjunga, nynna eller prata lite mjukt. Om hon reagerar smeker ni henne igen men slutar när det verkar som om hon håller på att somna.

Av ditt brev verkar det som att det främst är dig hon söker sig till på nätterna. I så fall underlättar det kanske om hennes pappa lägger henne nu när ni ska byta vanor? Ni kan pröva att göra så.

Min erfarenhet är att varje steg i ett sådant här vanebyte kan ta ett par veckor, så beväpna er med tålamod! Att vara konsekvent och inte göra det som är enklast i stunden är en utmaning på natten när man bara vill somna om.

Var också beredda på att det kan bli bakslag när hon blir sjuk eller när sömnen påverkas av nya utvecklingssteg. Då behöver ni antagligen backa tillbaka ett steg för att sedan komma tillbaka till de vanor ni hade skapat innan.

Här hittar du fler artiklar om barns sömn och sömnmetoder!

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.