När bebis vill äta på natten

Hur länge behöver en bebis äta på nätterna? Amningsrådgivaren Marit Olanders och barnsjuksköterskan Gerd Almquist Tangen har lite olika svar på den frågan.

Amma på natten, eller flaskmata på natten – hur länge behöver barnet det?
Amma på natten, eller flaskmata på natten – hur länge behöver barnet det?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Hur länge behöver en bebis äta på nätterna?

Marit Olanders, amningsrådgivare:

Marit Olanders, författare till boken Amning i vardagen med lång erfarenhet som amningsrådgivare.
Marit Olanders, författare till boken Amning i vardagen med lång erfarenhet som amningsrådgivare. Foto: Copyright (c) Juliana Wiklund

– Amning är svaret på flera behov hos barnet: närhet, trygghet, tröst, hunger, törst, skydd och inte minst som begynnande socialt samspel. Amning är ett sätt att möta dessa behov. Det finns andra sätt att göra det på också, men det går inte att skilja ut amning som mat och ignorera de andra aspekterna. Slutar man att amma nattetid blir det en lång tidsrymd varje dygn då brösten inte lämnar ifrån sig mjölk, och följaktligen får de en signal om att dra ner på mjölkproduktionen. Då finns risken att man förr eller senare upptäcker att den mjölk man har inte räcker för att mätta sitt barn. Börjar man amma oftare ökar mjölken i mängd igen.

– Forskning visar också att till exempel delamning ger mindre sömn åt mamman än om hon helammar. Om man istället väljer att ha sitt barn nära under natten kommer man att dela sömncykler. När barnet stiger i vakenhet och vill ammas sover man själv också ytligt. Sedan kan båda somna om på amningshormonerna.

– Varken svenska myndigheter eller WHO har några begränsningar vad gäller nattamning i sina amningsrekommendationer.

Gerd Almquist Tangen, barnsjuksköterska:

Gerd Almquist–Tangen, barnsjuksköterska och barnhälsovårdsutvecklare i Region Halland.
Gerd Almquist–Tangen, barnsjuksköterska och barnhälsovårdsutvecklare i Region Halland.

– Om bebisen växer som den ska finns det inga fysiologiska skäl till att ge nattmål efter 6 månaders ålder. Inom barnhälsovården i Halland har vi börjat rekommendera att det sista målet man ger bebisen (6 månader och äldre) på kvällen är gröt, eftersom den har snarlik näringsinnehåll som välling, men är matigare. De föräldrar som tycker att det fungerar bra att ge nattmål genom amning eller ersättning kan givetvis fortsätta att göra det.

Här kan du läsa mer om barns sömn!