Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hur mycket sömn behöver barn?

Hur mycket ska barn sova? Hur mycket ska en bebis sova på dagen? Är det okej att en bebis sover nästan hela tiden? Experter svarar på 7 frågor om barns sömn.

Hur mycket ska barn sova? Och är det okej om en bebis sover nästan hela tiden?
Hur mycket ska barn sova? Och är det okej om en bebis sover nästan hela tiden?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Hur mycket sömn behöver barn – innehåll:

• Hur mycket ska barn sova i olika åldrar?

• Så här mycket sömn behöver barn per dygn

• Är det okej att en nyfödd bebis sover nästan jämt?

• När börjar bebisar sova hela natten?

• Hur mycket behöver en bebis sova på dagen?

• När är det lagom att lägga bebisen för natten?

• Hur får man en bebis att sova längre på morgnarna?

• Om ens bebis är vaken sent – NÄR får barn en dygnsrytm?

• Hur mycket ska barn under 1 år sova?

Hur mycket ska barn sova i olika åldrar?

Sover mitt barn tillräckligt? För lite, eller kanske för mycket? Det är vanliga frågor, men de är svåra att svara på. Det där med sömn är ju så individuellt. Vi vuxna behöver olika mycket sömn, och det gör barn också. För barn kan dessutom sömnbehovet variera från en vecka, eller rentav från en dag till en annan, särskilt om barnet är sjukt, oroligt eller mitt i en utvecklingsperiod som stökar till tillvaron.

Om barnet vaknar piggt och utsövt har det i regel fått tillräckligt med sömn, brukar läkare och sjuksköterskor säga. Om man vill ha riktlinjer utöver det kan man kika på denna tabell – men kom ihåg att det är ungefärliga siffror:

Så mycket sömn behöver barn per dygn*

• Bebis 0–3 månader: 15–18 timmar.

• Bebis 3–12 månader: Upp till 17 timmar.

• Barn 1–3 år: 12–13 timmar.

• Barn 3–6 år: 11–12 timmar.

• Barn 12 år och uppåt: 8–9 timmar (men det är inte ovanligt att barn och ungdomar i puberteten behöver mer sömn än så)

*Källa: 1177.se

 

7 vanliga frågor om hur länge, och när, bebisar ska sova

Hur mycket ska en bebis sova på dagen? När får barn en dygnsrytm, och när är det lagom att natta bebisen? Vi har ställt 7 vanliga frågor om bebisar och sömn till Malin Bergström, barnpsykolog, Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska och Ingela Almqvist, sjuksköterska på bvc. 

1. Är det okej att en nyfödd bebis sover nästan hela tiden?

Malin Bergström, barnpsykolog:

Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

– Om bebisen äter som den ska, går upp i vikt och man får kontakt med den när den är vaken så är det helt okej. Barn sover olika mycket och vissa bebisar tycker man knappt att man träffar de tre första månaderna, för att de bara sover. Men om man är orolig och tror att något inte stämmer ska man absolut kolla med sin bvc.

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:

– Om bebisen i övrigt är pigg, kissar och äter så är det ingen fara. Mycket sömn kan dock vara ett tecken på sjukdom hos bebisar så håll koll på hur bebisen verkar må när den är vaken.

2. När börjar en bebis sova hela natten?

Ingela Almqvist, distriktssköterska på bvc:

Ingela Almqvist, disktriktssköterska på bvc.
Ingela Almqvist, disktriktssköterska på bvc.

– Det är en fråga som är omöjlig att besvara, eftersom alla barn är olika. En bebis är en människa med egen vilja och egna behov, och det går inte att förutsäga hur hen kommer att sova på nätterna. Om det är en flexibel liten person som är okänslig för störningar kommer det kanske att gå ganska bra med sömnen. Är det en känslig och kanske lite orolig liten individ blir det förmodligen annorlunda. En del barn behöver mer lugn under dagarna för att få en bra nattsömn, andra klarar bättre att hänga med i föräldrarnas liv utan att det påverkar deras sömn.

– Det bästa man kan göra som förälder är att sänka sina egna förväntningar och försöka ta det som det kommer. Och försöka sova ikapp på dagen, när bebisen sover, så mycket man nu kan. Släpp kraven på ett välordnat liv – sömnen är så väldigt viktig för att vi ska må okej.

Malin Bergström, barnpsykolog:

– Före 1,5 års ålder sover inte barn hela nätter. Om man upplever det så beror det bara på att de inte väcker föräldrarna när de vaknar.

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska, barnmorska och amningsrådgivare.
Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska, barnmorska och amningsrådgivare. Foto: Copyright (c) Juliana Wiklund

– Det är väldigt individuellt. Det går långsamt mot att barnet sover mer och mer sammanhängande men generellt är det så att barn vaknar ofta i alla fall under sitt första år.

3. Hur mycket behöver en bebis sova på dagen?

Malin Bergström, barnpsykolog:

– Det är svårt att ange något generellt eftersom det varierar väldigt mycket från barn till barn. Men ju äldre barn blir, desto färre, längre och mer regelbundna tupplurar brukar de ta, och då behöver de inte längre sova lika ofta. Man får helt enkelt iaktta sitt barn och försöka hitta rutiner som utgår från dess behov och sömnmönster.

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:

– Det är helt individuellt, men om barnet får lov att sova när det är trött så brukar det se till att få den sömn det behöver.

4. När är det lagom att lägga sin bebis för natten?

Malin Bergström, barnpsykolog:

– Man kan utgå från vad som passar familjen bäst. Om man tycker att det är viktigt att få en stund för sig själv under kvällen kan man från ungefär 6 månaders ålder försöka styra barnet mot att somna tidigt. Tycker man att det är okej att bebisen somnar i soffan och att sedan lyfta över hen till sängen när man själv går och lägger sig, så gör man det. Det finns i alla fall ingen anledning att oroa sig för framtiden och tänka att man, när bebisen är ett halvår, måste skapa rutiner som funkar när barnet så småningom ska börja i förskolan. Då kommer allt ändå att vara annorlunda och kastas omkull.

– Den bästa grundprincipen med bebisar, vad det än gäller, är att göra det som passar just nu. Och att sedan ändra vanorna i takt med att barnet och man själv får andra behov.

5. Hur får man en bebis att sova längre på morgnarna?

Malin Bergström, barnpsykolog:

– Om barnet har blivit så gammalt att det har någorlunda regelbundna sovtider kan man försöka förskjuta dygnsrytmen något. Man kan ta det stegvis och lägga barnet lite senare varje dag. Även sömntiden dagtid kan då behöva justeras. Men det är inte alls givet att barnet sover längre bara för att det gått och lagt sig senare, och då blir ju frågan om man tycker att det är värt att mixtra med det där överhuvudtaget.

6. Om ens bebis är vaken sent – NÄR får barn en dygnsrytm?

Ingela Almqvist, distriktssköterska på bvc:

– Sömnen hos ett nyfött barn går inte att styra. Många spädbarn har en ätperiod runt midnatt, och det är inte mycket att göra åt. Det man kan göra är att försöka styra ljuset, så att man skapar de bästa fysiologiska förutsättningarna för en dygnsrytm som liknar föräldrarnas. Det vill säga inte gå omkring med neddragna persienner på förmiddagarna utan släppa in dagsljuset, och att dra ner rullgardinerna när man tycker att det är ”natt”.

– Från cirka 3 månader börjar barnet bli så socialt att det kan hålla sig vaket om det händer något roligt, och då kan det också stanna uppe för länge och bli övertrött. Så någon gång här kan det vara läge att börja hitta bra rutiner för läggning. De flesta barn har ett läge mellan kanske klockan halv 7 och 9 på kvällen som passar för läggning, när de blir naturligt trötta. Försök tajma det och inför rutiner som gör att barnet kan skilja den här sömnen från tupplurar under dagen. Kanske ta ett bad, ta på pyjamas, sjunga en sång. Helst ska barnet också somna på samma plats som det ska sova på under natten, så att det kan känna igen sig när det vaknar.

7. Hur mycket ska barn under 1 år sova?

Malin Bergström, barnpsykolog:

– Barn under 1 år ska sova mycket, men jag tycker inte att man behöver ange några speciella tidsgränser. Barn som lever under normala omständigheter, det vill säga inte under mycket stark stress eller med traumatiserade föräldrar, ser till att få den sömn de behöver.

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:

– Alla barn är individuella så det finns inga regler här. Det finns barn som sover i korta sjok dygnet runt, barn som sover i långa perioder, barn som sover lite, barn som sover mycket. Spädbarn tar den sömn de behöver, men man har sett i undersökningar att mammor skattar sina barns sömn utifrån hur de själva sover. Det gör att vissa mammor upplever att deras bebis sover väldigt lite, även om den inte gör det.

Här finns fler artiklar om din barns sömn – och din!