Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Graviditetstest - kan man lita på dem?

Ett graviditetstest visar med stor säkerhet om man är gravid – men hur funkar det? Hur tidigt kan man testa? Och kan man lita på resultatet? Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi, förklarar. 

Hur funkar graviditetstest – och hur tidigt kan man se om man är gravid eller inte?
Hur funkar graviditetstest – och hur tidigt kan man se om man är gravid eller inte? Foto: Shutterstock

Innehåll – graviditetstest

1. Hur funkar graviditetstest?

2. Var kan man göra graviditetstest?

3. Hur tidigt kan man testa?

4. När på dygnet ska man testa?

5. Kan man lita på graviditetstest?

6. Hur lång tid efter missfall kan graviditetstest visa positivt?

7. Bör man göra fler än ett graviditetstest?

8. Finns det tidiga graviditetstecken som kan vara skäl att gravidtesta?

9. Vad gör man om testet är positivt?

10. Funkar hemmagjorda graviditetstest?

11. Graviditetstest förr: Grodor och kaniner

Graviditetstest – så funkar det

Gravidtest finns av flera märken, bland andra RFSU, Clearblue och Apoteket. Alla graviditetstest mäter gravidhormonet hCG (humant koriongonadotropin).

hCG bildas när ett ägg har blivit befruktat och är det första tecknet på graviditet. Hormonet kan mätas i urin och i blod.

Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi, KI.
Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi, KI.

– Att mäta i blod ger ett säkrare resultat, men det är krångligare än att mäta i urin eftersom man då behöver ta blodprov, skicka iväg till laboratorium och vänta på svar, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi vid Karolinska institutet.

– Om det bara handlar om att diagnostisera en graviditet avspeglar sig gravidhormonet hCG fint i urinen, särskilt numera när det finns väldigt känsliga graviditetstest.

Läs också: Lisen var gravid med tvillingar – graviditetstestet visade negativt

Var kan man göra ett graviditetstest?

Det är vanligt att göra graviditetstest hemma. Testen finns att köpa på apotek, i välsorterade matbutiker och via nätet.

– Man kan också göra test på barnmorskemottagningar, ungdomsmottagningar, gynmottagningar och ibland på vårdcentraler och hos skolsköterska, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Är det säkrare att göra graviditetstest på till exempel en barnmorskemottagning än hemma?

– Nej, egentligen inte. Vi inom vården använder samma typer av test som man kan köpa själv. Det som skiljer sig åt är att de som gör testerna på till exempel en barnmorskemottagning är väldigt vana vid att göra det. De vet hur de ska hantera testet så att det inte visar fel.

Ett gravidtest kan alltså visa fel för att det har hanterats fel?

– Ja, det kan det. Det är viktigt att följa bruksanvisningen för just det test man använder.

När kan man göra graviditetstest – hur tidigt kan man testa?

Gravidhormonet hCG kan mätas i blod från och med att ett embryo har implanterats i livmoderslemhinnan.

– Implantationen sker ungefär en vecka efter ägglossning och befruktning, och cirka en vecka före nästa förväntade mens. Samlaget kan ha skett upp till fem dagar före ägglossningen, eftersom spermierna kan överleva så länge. Befruktningen sker inom ett dygn efter ägglossningen, säger Kristina Gemzell Danielsson.

När man ska ta reda på om det finns en graviditet eller inte mäter man allra oftast i urin. Alla moderna, högkänsliga test kan visa säkra resultat vid tiden för förväntad mens, och en del kan visa tidigare än så.

– De allra känsligaste testerna kan visa positivt redan innan förväntad mens, säger Kristina Gemzell Danielsson. I vissa fall kan man börja lita på testen redan omkring sex dagar före förväntad mens, men testerna har olika känslighet så man får läsa på förpackningen.

Om man inte vet när man ska ha mens kan man i regel räkna med ett säkert testresultat tre veckor efter oskyddat sex eller befruktningsförsök.

Spelar det någon roll när på dygnet man testar?

– Morgonurin är visserligen bäst, eftersom mängden gravidhormon är som mest koncentrerad på morgonen, men de flesta test som finns på marknaden kan man använda när som helst på dygnet.

När får man veta resultatet?

– Det är lite olika på olika test, men om man gör ett graviditetstest hemma kan man oftast läsa av resultatet direkt, eller efter någon eller några minuter.

Hur syns resultatet av graviditetstestet?

Vissa graviditetstest kan visa säkra resultat redan innan man skulle ha fått mens.
Vissa graviditetstest kan visa säkra resultat redan innan man skulle ha fått mens. Foto: Shutterstock

Hur gravidtesten ska läsas av varierar. På en del test ska man titta efter två streck vid positivt resultat (gravid) respektive inget streck alls vid negativt resultat (inte gravid), på andra kan det framträda ett plustecken vid positivt resultat och ett minustecken vid negativt resultat.

– Det är viktigt att läsa noga på bruksanvisningen, det kan till exempel också variera hur lång tid man ska vänta tills man läser av testet, säger Kristina Gemzell Danielsson.

LÄS OCKSÅ: Hjälp, jag har plussat - vad händer nu?

Graviditetstest och säkerhet – kan man lita på resultatet?

Dagens graviditetstest är väldigt säkra och man kan lita på resultatet, säger Kristina Gemzell Danielsson.

– De flesta test är väldigt effektiva och känsliga och kan läsa av även låga nivåer av hCG.

Det finns gravidtest som inte bara visar om man är gravid utan också hur många veckor man i så fall har varit gravid. Just den funktionen är lite osäker, enligt Kristina Gemzell.

– Men generellt skulle jag säga att dagens graviditetstest är mer än 99 procent säkra – om man följer instruktionerna noga och till exempel väntar tillräckligt länge innan man läser av testet. Vissa test är lättare att använda korrekt än andra.

Om graviditetstestet är negativt, kan det i så fall bero på att det inte finns tillräckligt mycket gravidhormon än? Det vill säga att man ändå kan vara gravid?

– Ja. Man kanske till exempel inte vet exakt när man blev gravid, eller ägglossningen kan ha hoppat – så ja, så kan det vara. Därför är det bra att göra ett nytt test en vecka senare, om man tror att man ändå kan vara gravid.

4 orsaker till att gravidtest visar fel 

Trots att gravidtesten är väldigt säkra hör man ibland om graviditetstest som har visat falskt negativt resultat (att man inte är gravid, fast det senare visar sig att man visst är det), eller falskt positivt resultat (att man är gravid fast det senare visar sig att man inte är det).

Sådant är ovanligt men förekommer. Det kan till exempel bero på:

Att man inte har följt instruktionerna i bruksanvisningen.

Att man har testat med en för liten mängd kiss eller att urinen har varit utspädd.

Att man har läst av testresultatet på fel sätt.

Att det är fel på testet – men det är väldigt speciellt och ovanligt, enligt Kristina Gemzell Danielsson.

Om testet är positivt, kan man då vara helt säker på att man är gravid?

– Ja. Eller – ingenting är hundraprocentigt, det är klart att ett test kan fallera. Men i princip: ja.

– Fast ett positivt graviditetstest kan egentligen bara säga att det har funnits en graviditet. Det kan inte säkert säga att graviditeten finns kvar, det vill säga att man inte har fått missfall. Så om det finns en oklarhet kring det måsta man väga in andra symtom också.

Om man är orolig att man kan ha haft ett missfall och att graviditeten inte finns kvar fast testet visar positivt – vad kan man göra?

– Man kan vända sig till mödravården eller, om man blöder eller har smärtor, till en gynekologmottagning. Om det behövs finns det där tillgång till mer tillförlitliga sätt att mäta gravidhormonet hCG, och ibland kan man följa nivåerna genom blodprov. Ibland kan man också undersöka med ultraljud om graviditeten finns kvar.

Hur lång tid efter ett missfall kan ett graviditetstest ändå visa positivt?

– Det är svårt att säga. Dels finns det olika typer av missfall, till exempel så kallat komplett missfall som är över fort och andra missfall där det kan ta lite längre tid, dels påverkas det av hur långt man har hunnit i graviditeten när man får missfall. Men som ett exempel: Många missfall sker omkring graviditetsvecka 8 och 9. Då kan det ta fyra veckor innan ett graviditetstest blir negativt – och om det graviditetstest man använder är väldigt känsligt, och alltså lätt läser av låga nivåer av hCG, kan det ta längre tid än så.

Bör man göra fler än ett test för att vara säker på resultatet?

– Nej, oftast inte. Är man osäker på resultatet kan man göra ett test till, men om man har gravidsymtom och testet är positivt kan man vara ganska säker på att det stämmer. Om testet däremot är negativt och man inte riktigt litar på det kan man vänta en vecka och sedan göra ett test till. Om man fortfarande har graviditetssymtom kan man vända sig till en barnmorskemottagning för kontroll.

Finns det tidiga graviditetstecken som kan vara skäl att göra ett gravidtest?

En del får tidiga graviditetssymtom, kanske redan innan mensen har uteblivit.

– Det brukar vara det klassiska: illamående, att man känner lukter och smaker annorlunda, att man har ömma bröst, känner trötthet, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Många upplever inga gravidsymtom överhuvudtaget, andra känner av dem först senare i graviditeten – och vissa kan uppleva dem från den stund ett högkänsligt graviditetstest kan visa positivt, alltså som tidigast från ungefär sex dagar före utebliven mens.

– Då kan man få symtom, men det är jättestora variationer på när man känner något och vad man känner.

Läs också: Tidiga gravidtecken – så här kan det vara

Vad ska man göra om testet är positivt?

Ibland är graviditeten efterlängtad – men inte alltid.
Ibland är graviditeten efterlängtad – men inte alltid. Foto: Shutterstock

Om man ”plussar”, det vill säga om ett graviditetstest visar positivt – vad ska man göra?

– Det beror på om det är något man är glad eller ledsen över. Det är ju ofta många känslor inblandade, oavsett om graviditeten är önskad eller oönskad, och det är sällan svart eller vitt, så det är bra att prata med någon. Om man vill göra abort eller bara vill prata med någon kan man till exempel vända sig till en barnmorskemottagning eller en ungdomsmottagning, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Om man vet att man vill behålla barnet?

– Då kan man ringa en barnmorskemottagning. Och det är jättebra om man dessförinnan har planerat för graviditeten genom att ta folsyratillskott, slutat röka om man har gjort det och gått ner i vikt om man har behövt det.

Läs också: Ägglossning – när är det störst chans att bli med barn?

Hemmagjorda graviditetstest – funkar det?

På nätet cirkulerar uppgifter om hemmagjorda graviditetstest med ingredienser som bakpulver, socker, tandkräm eller senapspulver. Kristina Gemzell Danielsson avråder från att använda sådana.

– Jag tycker att det är viktigt att använda pålitliga och utvärderade graviditetstest som bland annat finns på apotek och gratis på barnmorskemottagningar och ungdomsmottagningar. Ett missvisande positivt eller negativt resultat kan få allvarliga konsekvenser, till exempel att man missar att man är gravid.

Läs också: "Illamåendet kan komma tidigt"

Grodor och kaniner = graviditetstest

Innan de moderna graviditetstesten utvecklades kunde grodor och kaniner hjälpa till att avgöra om en kvinna var gravid eller inte. 

Grodor och kaniner påverkas på olika sätt av gravidhormon i kvinnors urin, hade man upptäckt, och så sent som på 1960-talet användes grodor och kaniner som "gravidtest" i Sverige.

– Om man injicerade urin från en gravid kvinna i en ung honkanin växte kaninens livmoder – men man fick döda och dissikera kaninen för att avläsa resultatet, så det var en ganska krånglig metod, säger gynekolog Kristina Gemzell Danielsson.

Kaninerna ersattes så småningom av grodor.

– När grodorna injicerades med gravida kvinnors urin kunde man i laboratorium se att det orsakade spermieproduktion hos hannarna och äggbildning hos honorna – och grodorna kunde till skillnad från kaninerna återanvändas, så det var ju bättre.

På 1950-talet utvecklades det första moderna graviditetstestet av Uppsalaprofessorn Carl Gemzell (ja, han var släkt med Kristina Gemzell Danielsson).

Den nya metoden gjorde att grodor och kaniner så småningom övergavs som "gravidtest".

– Men då var frågan om att låta kvinnor göra graviditetstest hemma väldigt känslig, berättar Kristina Gemzell Danielsson. Man tänkte att kvinnorna skulle ha svårt att hantera resultatet på egen hand, framför allt om det var en oplanerad och oönskad graviditet – och nu kan vem som helst köpa ett test och enkelt testa själv …

Källa: Kristina Gemzell Danielsson är professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet i Solna Den forskargrupp hon leder har bland annat utvecklat användningen av lågkänsliga graviditetstest (något som används när man efter en medicinsk abort behöver försäkra sig om att allt har fungerat som förväntat, eftersom det dröjer innan nivån av graviditetshormon går ner efter en graviditet).

Läs också: Graviditetskalender – det här händer för kvinnan och bebisen i magen, vecka för vecka