Räkna ut ägglossningen med vår ägglossningskalender

Vilka är dina fertila dagar? Om du vet hur lång din menstruationscykel är kan Vi Föräldrars ägglossningskalender hjälpa dig att räkna ut vilka dagar du har störst chans att bli gravid.

Det är vid ägglossningen, omkring 14 dagar före mens, som det finns chans att bli gravid.

Helena Kopp Kallner

Helena Kopp Kallner, överläkare och docent vid Karolinska institutet.

Ägget kan befruktas i upp till ett dygn. Det kanske är lätt att få panik över det korta tidsspannet, men i verkligheten har man mer tid på sig än så, eftersom spermierna kan överleva och vänta på ägget i upp till sex dygn.

– Chansen att bli gravid ökar för varje dag man närmar sig ägglossningen. Den är som högst den dag man har ägglossning och dagen innan – och allra högst mellan 9 och 12 timmar före ägglossning, säger gynekologen Helena Kopp Kallner.

Sedan minskar chansen igen. 24 timmar efter ägglossning är den i det närmaste noll, tills det närmar sig ägglossning igen.

När har man ägglossning?

Här kan du räkna ut när du har ägglossning och när du har chans att bli gravid:

Mens
Chans att bli gravid
Ägglossning (störst chans att bli gravid)
Mensens första dag
Antal mensdagar
Menscykelns längd

Hur blir man gravid?

Att försöka pricka in rätt stämning för sex när kalendern signalerar ägglossning är inte alltid lätt. Därför brukar man prata om vikten av ”ett regelbundet samliv” för den som vill bli gravid.

På webbplatsen 1177 Vårdguiden tipsar man om att det kan vara mindre stressande att ha vaginalt samlag 2–3 gånger i veckan än att följa almanackan, oavsett var i menscykeln man befinner sig.

– Man ska göra det som känns bäst, men sannolikt är 2–3 gånger i veckan optimalt för de flesta, säger Helena Kopp Kallner.

Hur lång tid kan det ta att bli gravid?

– 85 procent blir gravida inom ett år, säger Helena Kopp Kallner.

Menscykeln

Menscykeln börjar första dagen med mens och slutar dagen innan nästa mens börjar. Hur många dagar det blir varierar. Ofta är menscykeln på omkring 28 dagar, men det kan också vara 25, 26 eller kanske 31 eller 32 dagar – eller olika från gång till gång. Om mensen varierar med mer än ungefär fyra dagar brukar det kallas för oregelbunden mens.

– Men oavsett om man har regelbunden eller oregelbunden mens så har man ägglossning cirka 14 dagar innan mensen kommer – det är alltså tiden fram till ägglossning som kan variera mellan olika kvinnor, säger Helena Kopp Kallner.

När du har ägglossning och VERKLIGEN vill bli gravid kan det se ut lite så här (artikeln fortsätter under filmen):

När mensen är slut har ett ägg börjat mogna i äggstockarna och slemhinnan i livmodern gör sig redo att ta emot ett befruktat ägg. Omkring två veckor före nästa mens är det dags för ägglossning. Ett moget ägg glider ner i äggledaren där det kan bli befruktat. Slemhinnan i livmodern blir tjockare och gör sig på så sätt redo att ta emot ett befruktat ägg. Om det inte blir någon befruktning kommer den förtjockade slemhinnan ut som mens två veckor senare – och menscykeln börjar om.

Här hittar du fler artiklar om graviditet

Helena Kopp Kallner är överläkare vid Danderyds sjukhus och docent vid Karolinska institutet. Hon forskar om menstruationscykeln och preventivmedel.

Nyheter & fördjupningar om barn, föräldraskap & graviditet

Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Räkna ut ägglossningen med vår ägglossningskalender
NÄSTA Blir han ledsen utan att våga visa det?