Graviditetskalender

Vad händer när man är gravid i vecka 5? I vecka 8? Och i vecka 12? I vår gravidkalender kan du se vad som händer både med mamman och med bebisen i gravidmagen, vecka för vecka.

Hur utvecklas fostret? Vad händer med gravidmagen och med mamman? Klicka på den graviditetsvecka du är nyfiken på! (Mer info finns under knapparna med graviditetsveckor).

3 4 5 6
7 8 9 10
11 12 13 14
15 16 17 18
19 20 21 22
23 24 25 26
27 28 29 30
31 32 33 34
35 36 37 38
39 40

Vad händer i magen från befruktning till förlossning?

Vår gravidkalender utgår från vad man brukar kalla graviditetsveckor, alltså antalet veckor efter senaste mensens första dag. Ägglossningen – och befruktningen – sker först omkring två veckor senare. I graviditetsvecka 1 och 2 är man alltså inte ens gravid. Befinner sig kvinnan i graviditetsvecka 4 är barnet i magen bara cirka två veckor. 

Många tycker att det låter konstigt, men anledningen till att man räknar så är att det är svårt att veta exakt när befruktningen ägde rum. Dessutom har olika kvinnor olika lång menscykel. Ultraljudsundersökningen som alla gravida blir erbjudna att göra, i regel kring graviditetsvecka 15–20, ger ofta en säkrare datering av graviditeten.

Graviditetsveckor – så räknar man

Ibland säger man att en kvinna är i en viss vecka, exempelvis i sjunde veckan. Då menar man oftast att hon har sex fullgångna veckor bakom sig och har påbörjat den sjunde. I vår kalender pratar vi, precis som inom mödra- och förlossningsvården, bara om fullgångna veckor. När vi skriver graviditetsvecka 7 innebär det att kvinnan har 7 fulla veckor plus ett antal dagar bakom sig: allt från 7+0 till 7+6. Mycket hinner hända i magen på en vecka, därför är uppgifterna ungefärliga.

Vikt- och längdangivelserna är hämtade från svenska standardkurvor. Vikterna baseras på ultraljudsmätningar och längderna på födelsestatistik, men se dem bara som riktmärken.

Foster utvecklas olika

Alla barn växer och utvecklas olika – även i magen. Pojkar, till exempel, är redan i fosterlivet generellt sett något större än flickor. Kalendern, och en genomsnittlig, normal graviditet, är enligt vårt sätt att räkna 40 veckor (38 om man utgår från befruktningen). Graviditeten brukar ibland delas in i tremånadersperioder: första, andra och tredje trimestern.

Texten är hämtad från Vi Föräldrars stora bok om barn


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Exklusiva artiklar om graviditet, barn & föräldraskap (+ ljudartiklar!)

Konsumentguider för föräldrar: Barnvagnar, bilbarnstolar med mera

Unikt fråga-svar-material med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Graviditetskalender
NÄSTA Bloggarna tycker till: Byta blöja offentligt?