Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Illamående och gravid – överläkaren förklarar

Hur tidigt kan man känna illamående som gravid och hur länge brukar det hålla i sig? Överläkaren Katarina Westman på kvinnokliniken vid Södersjukhuset svarar på frågor om gravidillamående.

När en kvinna blir gravid bildas nya hormoner i kroppen – de är orsaken till illamåendet.
När en kvinna blir gravid bildas nya hormoner i kroppen – de är orsaken till illamåendet. Foto: Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Som att vara magsjuk eller åksjuk – så kan det kännas att vara illamående när man är gravid. Kroppen vill inte alls samarbeta utan hälsar graviditeten med kräkningar – så lagom roligt! Men när börjar illamåendet för de flesta och (kanske viktigast) hur länge brukar man må illa som gravid?

Katarina Westman är överläkare vid kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm.
Katarina Westman är överläkare vid kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm.

Vi har intervjuat Katarina Westman om gravidillamående. Hon är överläkare vid kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm och träffar många kvinnor som upplever graviditetsillamående:

– En del gravida som mår illa blir väldigt uppgivna och då kan vi i alla fall trösta med att illamåendet talar för att graviditeten är helt normal, säger Katarina Westman, överläkare vid kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm. 

När börjar illamåendet?

Illamåendet beror på de hormoner som skapas i den gravida kvinnans kropp. 

– Halten av de här hormonerna är som högst precis i och sedan sjunker de gradvis och då brukar illamåendet avta. Det är outhärdligt att må illa men vid vecka 12 brukar det ge med sig för de flesta. Det vanligaste är att må illa mellan vecka 6 och 12. För en del håller det i sig till vecka 20, säger Katarina Westman. 

Varför upplever man illamående när man är gravid?

Någon förklaring till varför vissa gravida mår illa och andra inte finns inte och inget tyder på att det skulle vara ärftligt. Det förekommer väldigt olika siffror på hur många av alla gravida som mår illa, men enligt Katarina Westman rör det sig om runt 80 procent – men det är svårt att säga en exakt siffra.

Att illamående är vanligast på morgonen stämmer inte.
Att illamående är vanligast på morgonen stämmer inte. Foto: Unsplash

Det finns många myter kring graviditetsillamående. Kanske som ett sätt att förklara något till synes oförklarligt. En av dem är att de flesta mår dåligt på morgonen. Men det stämmer inte, menar Katarina Westman. 

– Illamåendet är kopplat till aktivitet så det kan komma när som helst under dagen. Däremot är det få som mår illa på nätterna eftersom de flesta sover då, säger hon. 

Har illamåendet med bebisens kön att göra?

Ibland hör man att de som väntar tvillingar eller en flicka mår mer illa än kvinnor med en pojke i magen. 

– Det stämmer till viss del när det gäller tvillingar. Eftersom kvinnan bär på två barn är halten graviditetshormon högre, men det gäller bara väldigt tidigt i graviditeten, sedan har det ingen betydelse, säger hon. 

Att man skulle må mer illa av att vara gravid med en tjej är en myt, menar Katarina Westman. 

Hyperemesis – när illamåendet inte går över

Det är inte farligt att må illa som gravid. Inte så länge som illamåendet hålls på en hanterbar nivå och den gravida kan dricka, äta och klara av vardagssysslor och jobb. Ungefär 1 procent av alla som går igenom en graviditet mår dock så illa att de måste får receptbelagd medicin eller läggas in på sjukhus med näringsdropp på grund av uttorkning. Den extrema formen av gravidillamående kallas för hyperemesis gravidarum och klassas som en sjukdom. Men bebisen har det fortfarande bra inne i magen. 

– Många kvinnor som mår väldigt illa oroar sig över barnets utveckling och att barnet ska bli undernärt eller födas för tidigt. Men kroppen är smart, den prioriterar fostret och graviditeten, det är mamman som mår dåligt, säger Katarina Westman.

Här kan du läsa mer om hyperemesis gravidarum

Vad hjälper mot illamående?

Att känna sig uppgiven eller deprimerad för att man mår illa är inte ovanligt. Men finns det något man kan göra för att dämpa illamåendet – eller är det bara att vänta ut det?

– Det vanligaste rådet är att börja med kosten. Man ska äta lite och ofta och försöka undvika svårsmält mat som kött och korv och istället äta lite snällare mat, tänk bebismat, säger Katarina Westman. 

Man kan tänka på att undvika väldigt fet mat eller maträtter som är starkt kryddade, stekta eller rökta. 

Ett annat råd är att försöka dricka juice eller buljong istället för vatten. Vatten släcker törsten men innehåller varken kalorier eller salter. Precis det som kroppen förlorar när man kräks mycket. 

Postafen och lergigan när man är gravid

Om det inte hjälper att äta annorlunda kan man prova åksjuketabletten Postafen, ett receptfritt läkemedel mot illamående. Nästa steg är att medicinera mot illamåendet med Lergigan, ett receptbelagt läkemedel med antihistamin som används mot bland annat illamående, sjösjuka och sömnrubbningar. 

En del kvinnor vittnar om att det hjälper med akupunktur eller extra tillskott av B-vitamin.

– Man har gjort en del forskning på det men i studier har varken akupunktur eller B-vitamin visat någon effekt på illamåendet. Men det betyder ju inte att det inte hjälper för vissa kvinnor, säger Katarina Westman. 

Det är viktigt att vården fångar upp gravida som mår illa. Illamående är vanligt men svårt att definiera och en del kvinnor kan känna att de inte tas på allvar. 

– Jag märker att vissa gravida kan uppleva att vi bagatelliserar lidandet. Det är viktigt att vi lyssnar ordentligt och ger rätt hjälp. Kvinnorna får inte uppleva att de blir avfärdade, säger Katarina Westman. 

Läs också: 10 råd mot illamåendet – med läkarens kommentarer