Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Snorigt barn på förskolan – är det okej?

Snoriga barn på förskolan är inte ovanligt. Hur vet man när man ska vabba? Och ska barnet vara hemma från förskolan om snoret är gult – även om barnet verkar piggt?

Rinnande näsa eller hosta som inte går över – betyder det att barnet behöver vara hemma? För de föräldrar som har barn med en mer eller mindre konstant ”dagiselva” skulle det innebära vab i stort sett året om. Vi reder ut var vab-gränsen går med hjälp av förskolläraren Snezana Babic–Ericsson och barnläkaren Åsa Ståleby.

Snoriga barn på förskolan – är det okej?

Snezana Babic–Ericsson är förskollärare.
Snezana Babic–Ericsson är förskollärare.

– Om vi inte skulle acceptera något snor alls på förskolan skulle många barn inte vara här över huvudtaget, säger Snezana Babic-Ericsson, förskollärare med över 19 år i yrket.

Hon tror att vab-gränsen kan variera rejält mellan olika förskolor, men berättar att de tre arbetsplatser hon har jobbat på alla varit hyfsat toleranta.

– På min nuvarande arbetsplats följer vi de riktlinjer vår sjukvårdsregion har. Alltså att barnet kan vara här om det är feberfritt, mår bra och inte har några andra uppenbara sjukdomar som gör det självklart att det ska vara hemma. En snorig näsa är med andra ord helt okej.

Läs också Förskolläraren: ”Inte nödvändigt med korta avsked”

Artikeln fortsätter under bilden.

Ibland hör man att barnet ska vara hemma från förskolan om snoret är gult eller grönt, men faktum är att det är det genomskinliga snoret som är mest smittsamt.
Ibland hör man att barnet ska vara hemma från förskolan om snoret är gult eller grönt, men faktum är att det är det genomskinliga snoret som är mest smittsamt. Foto: Shutterstock

Vabba eller inte – hur ska man veta?

Är näsan däremot som en öppen kran, lägger hon till, är det definitivt vab-läge. Men mest för att öppna snorkranar brukar hänga ihop med att man känner sig risig.

– Det allra viktigaste inför ett vab-beslut är att se till barnets allmäntillstånd. Samtidigt vet jag själv hur svårt det kan vara att avgöra hur ens barn mår på morgonen. Inte minst om barnet är morgontrött. Dessutom kanske man själv är superstressad och inte alls mottaglig för signaler om att barnet är hängigt, säger hon.

Har du ändå en känsla av läget inte är på topp, men är osäker, har Snezana Babic-Ericsson två tips.

– Det första är att, om det går, stanna hemma i någon timme extra på morgonen. Ofta är det lättare att avgöra hur barnet mår om tiden får gå lite. Om det inte går, ta er till förskolan men berätta för personalen att du är osäker, be dem hålla ett extra öga på ditt barn och var beredd att hämta om det visar sig vara sjukdom på gång.

Ge barnet alvedon och hoppas på det bästa?

Att ha en bra kommunikation med personalen är generellt sett en god idé, tycker Snezana Babic-Ericsson.

– Det är så mycket bättre att köra med öppna kort än att pilla i barnet en Alvedon och hoppas på det bästa. Jag har mer än en gång varit med om att ett barn plötsligt blivit febervarmt och trött vid tolvtiden när paracetamolet börjar gå ur kroppen…

För att kunna avgöra om barnet kommer att orka vara i förskolan en hel dag är det bra att tänka på hur intensivt det kan vara att befinna sig i en lokal tillsammans med omkring tjugo andra barn.

– Det händer ibland att föräldrar ber om att deras barn ska få vara inne under dagen för att de är lite hängiga, men det har vi ju tyvärr inte resurser för. Om barnet inte kommer att orka hela förskolepaketet, alla aktiviteter vi gör, ska det vara hemma, säger hon.

Hosta på förskolan – var går gränsen?

Även när det gäller hosta är det allmäntillståndet som ska bestämma om det blir vab eller ej.

– Precis som med snoret är det helt okej om barnet är lite hostigt, i alla fall så länge det är glatt och piggt. Har det däremot sovit dåligt på grund av hosta är det bättre att vara hemma. Detsamma gäller om barnet hostar hela tiden, säger Snezana Babic-Ericsson.

Hon tipsar också föräldrar om att planera för vab de första veckorna efter inskolningen. Enligt hennes erfarenhet är det bra att tänka så.

– Många barn blir sjuka redan under slutet av första veckan. Sedan har vi förstås de stora sjukmånaderna januari och februari, då är det bara att räkna med att behöva vara hemma en hel del.

Så säger barnläkaren – fortsätt läsa under bilden.

 

Vad betyder grönt snor – och gult snor – på barn?

Allmäntillståndet avgör om barnet kan gå på förskolan – inte färgen på snoret, menar barnläkaren.
Allmäntillståndet avgör om barnet kan gå på förskolan – inte färgen på snoret, menar barnläkaren. Foto: Shutterstock

Det finns en spridd uppfattning att barnet är mer ”sjukt” om snoret är tjockt och gult eller grönt. Vi frågade barnläkare Åsa Ståleby om det stämmer.

Åsa Ståleby, barnläkare på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.
Åsa Ståleby, barnläkare på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Hon är läkare på barnakuten på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg och jobbar dessutom på en barnmottagning som tar emot många infekterade barn varje dag.

Ska man stanna hemma om snoret är gult, grönt eller extra tjockt, barnläkare Åsa Ståleby?

– Tjockt och färgat snor behöver inte betyda att det är en bakterieinfektion eller att barnet på annat sätt är extra sjukt. Det enda snoret berättar, oavsett form, är att barnet är förkylt. Punkt.

När ska barnet stanna hemma från förskolan tycker du?

– Jag tycker att det är läge för vab  om barnet har feber, är trött, inte äter och är ledset. Är barnet snorigt eller hostigt men glatt och med god aptit kan det gott gå till förskolan, säger hon.

Det gäller alltså även om barnet har ilsket gult, grönt eller tjockt snor. Det är allmäntillståndet som ska avgöra.

Genomskinligt snor mer smittsamt

Sedan är det ju så, fortsätter Åsa Ståleby, att det genomskinliga snoret – det som kommer i början av förkylningen – är det som smittar mest.

– Inte för att jag tycker att smittsamheten behöver spela så stor roll vid ett vab-avgörande när det gäller förkylningar. Barn skulle bli sjuka även om de aldrig lekte med snoriga kompisar. Virusen finns överallt och barn behöver utsättas för infektioner för att bygga upp sitt immunförsvar. Det är en naturlig process som alla människor måste gå igenom. Förskolan gör bara processen extra effektiv, säger Åsa Ståleby, innan hon slänger in brasklappen:

– De enda barn som ska slippa möta snor i alla former är nyfödda bebisar! De är fortfarande så känsliga och de kan bli allvarligt sjuka av en enkel förkylning.

Läs också: Vab-guide till 11 vanliga förskolesmittor