Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Potträning tidigt – 5 tips att prova

Potträna tidigt eller sent? Enligt nya riktlinjer för barnhälsovården är det bra att träna på att sluta med blöja tidigt. Vi har pratat med psykologen som skrivit råden, en bvc-sjuksköterska och en forskare.

Potträna tidigt? Ja, om man vill är det bra. Även små barn känner om de behöver kissa eller bajsa.
Potträna tidigt? Ja, om man vill är det bra. Även små barn känner om de behöver kissa eller bajsa.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

När ska man sluta med blöjor? Hittills har många småbarns­föräldrar som undrat fått ett och samma svar: ”Ingen panik, vänta tills barnet är moget.”

Det är inget bra svar, tycker Helena Bergqvist, psykolog vid Barnspecialistmottagningen på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

– Lyssna inte på dem som säger så. För hur vet man när barnet är moget för potträning? Det har man forskat om i 60 år men inte kommit på än. Däremot vet man att redan mycket små barn känner när de ska kissa eller bajsa och att de lätt kan läras att använda pottan.

När börja potträna?

Helena Bergqvist har skrivit barnhälso­vårdens nya – och allra första – riktlinjer om att sluta med blöjor. Där talas det inte om att invänta mognad hos barnet. Istället rekommenderas potträning innan barnet börjar gå, och detta är något som man anser att bvc bör informera ­föräldrarna om senast när barnet är 10 månader.

– I västvärlden har tiden för när barn blir blöjfria förskjutits från cirka 18 månader till framåt 3-årsåldern, visar forskning. När man toatränar sent kan det vara svårare att bli av med blöjan. Barnet kan också vänja sig vid att stå och bajsa. Det försvårar tarmtömningen och kan leda till förstoppning. Det i sin tur kan göra det svårare att kontrollera blåsan och leda till att barnet går omkring och småskvätter. Vissa kan även få infektioner på grund av kvarstående urin i urinblåsan. Allt detta är problem som bara tycks öka, säger Helena Bergqvist.

Tips potträning

Viktigare än att få barnet att sluta med blöja snabbt är att potträningen blir en positiv upplevelse för barnet.
Viktigare än att få barnet att sluta med blöja snabbt är att potträningen blir en positiv upplevelse för barnet.

Så hur ska man göra med potträningen?

– För det första ska föräldrarna vara motiverade, för det är lite pill men man kan lära sig att se när barn är på väg att bajsa och kissa under det första året. Och så ska man se till att det blir en trevlig stund på pottan. Man ska inte tvinga ner barnet på pottan; det får inte bli otrevligt.

En del föräldrar börjar försöka förstå barnets toasignaler redan på BB. De använder en metod som i Sverige ofta kallas EC (Elimination Communication) eller babypottning.

– Så kan man visst göra, men det är inte vad vi säger i riktlinjerna. Vi säger att det är bra att börja innan barnet går, för det blir ju svårare när barnet vill gå omkring.

Förstoppning kan minska

Ann Wahlstedt är sjuksköterska på ett bvc i Delsbo. Hon har inte upplevt att det har blivit vanligare med urinvägsinfektioner och andra problem i och med att barn använder blöjor länge.

– Däremot har jag sett att problem med förstoppning kan minska om man som ­förälder lär sig känna igen barnets signaler om när det är dags att bajsa, och om barnet får hjälp att gå på pottan eller toaletten då, säger hon.

Vill du prova tidig potträning? Börja med att vara uppmärksam på ditt barns signaler.
Vill du prova tidig potträning? Börja med att vara uppmärksam på ditt barns signaler. Foto: Shutterstock

Professorn: "Bra att potträna tidigt"

Anna-Lena Hellström, uro­terapeut och professor i omvårdnad vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, leder en forskargrupp som under de senaste tio åren har studerat barns potträning och utveckling av blåskontroll. Hon tror inte att det är så skadligt att använda blöjor upp till 3 års ålder.

– I alla fall inte för friska barn, men för de barn som har en tendens att få urinvägs­infektioner eller som har skadade urinvägar vet vi att det är bra att potträna tidigt och få till en viljemässig tömning av urinblåsan.

– Sedan tror jag också – men det här vet vi inte – att långvarig blöjanvändnin­g kan ha påverkat att det är vanligare med förstoppning hos små barn idag. Att stå upp och klämma ut lite bajs i en blöja är inte den fysiologiskt optimala ställningen för att tömma tarmen. Det är mycket bättre att sitta på huk.

Anna-Lena Hellström tycker det är bra att tidig potträning uppmärksammas.

– Det känns förstås roligt när vår forskning når till praxis. Men jag tycker att det får ta tid att lära nytt. Man behöver inte om man inte vill eller kan.

Sjuksköterskan Ann Wahlstedt välkomnar också de nya riktlinjerna.

– Det sparar miljön, det sparar tid för föräldrarna och det är bra för föräldrarnas ekonomi. För barnet är det lättare att tömma tarmen och blåsan om man sitter på potta än om man har blöja på sig. Och det är lättare att få in regelbundna toalettvanor om man inte har blöja jämt, säger hon.

Tidig potträning kräver tid

Ann Wahlstedt har diskuterat tidig potträning i sina föräldragrupper.

– Många har blivit nyfikna. En del har prövat och tyckt att det har varit spännande, berättar hon.

Tidig potträning fungerar nog för de flesta barn – men kanske inte för alla föräldrar, tror hon.

– Många föräldrar befinner sig i en situation där det kan upplevas som pressande och stressigt. De kan se de nya råden som ett problem; som ytterligare något som läggs på dem – och tidig potträning kräver ju sin tid. Att känna in sitt barns signaler kräver lyhördhet och engagemang.

Som bvc-sjuksköterska får man vara lyhörd inför föräldrarna, säger hon.

– Man får stämma av: ”Har ni funderat på …?” – och så får man lyssna in vad föräldrarna svarar. Om de säger ”Nej, det funkar inte för oss just nu” får man vänta.

Uroterepeuten Anna-Lena Hellström hoppas att vårdpersonalen ska gå försiktigt tillväga.

– Föräldrar som tycker att tidig potträning är bra ska uppmuntras, men de som inte tycker det är bra ska lämnas ifred, ­anser jag. Man kan pröva om man vill, och det brukar lösa sig när man väl har börjat. Det viktigaste är att föräldrarna vet att det går bra att starta potträningen tidigt.

 "Tidig potträning funkar för de flesta"

Psykologen Helena Bergqvist tror att tidig potträning funkar för de flesta barn.

– Det är klart att barn har olika temperament och att det kan påverka. Men det finns ingenstans i världen som man är hemma med sitt barn så länge som här i Sverige, så jag tror att vi kan klara det här. Jag tror att vi kan vara uppmärksamma på när barnet behöver kissa och bajsa och låta det sitta på potta då.

Om man upplever det som pressande med tidig potträning – måste man?

– Nej, då är det bara att låta det vara. Med de här råden vill vi visa att det är möjligt att potträna tidigt, och sedan är det upp till föräldrarna att bestämma hur de vill ha det. Men det kan vara stressigt att inte komma igång med potträningen förrän sent, för både föräldrar och barn. Och det kan vara svårare att bli av med blöjan ju längre man väntar.

De nya riktlinjerna är publicerade i "Rikshandboken i barnhälsovård", som tas fram av landets landsting och regioner.

 

5 tips för tidig potträning

Här är sjuksköterskan Ann Wahlstedts bästa tips för tidig potträning.

1. Börja redan när barnet är litet med att försöka lära dig känna igen barnets signaler. Titta hur barnet ser ut när det ska kissa eller bajsa. Gör det till exempel några speciella grimaser? Blir det oroligt? Låter det på något särskilt sätt? Stannar det upp? Om det är större, vill det krypa iväg eller gå undan?

2. Sätt barnet på pottan när du ser signalerna. Om det är för litet för att sitta på pottan själv kan du hålla barnet över toaletten eller handfatet, eller hålla om barnet när det sitter på pottan.

3. Försök hitta rutiner som passar barnets behov. Ha till exempel alltid en stund på pottan när barnet har vaknat och när det har ätit.

4. Gör stunden på pottan till en rolig stund när ni har trevligt tillsammans. Man kan till exempel sjunga en sång eller läsa en bok.

5. Var lyhörd. En del barn vill bara ner till pottan för att direkt vända därifrån. Det är i så fall okej.

Läs också:

Babypottning – så här funkar det

Om du vill testa babypottning – 4 frågor och svar

Blöja eller inte? Kulturen avgör

Blöjfri på tre dagar – funkar det?

Källor: Helena Bergqvist, psykolog vid Barnspecialistmottagningen på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. Ann Wahlstedt, sjuksköterska på ett bvc i Delsbo och styrelseledamot i Riksföreningen för barnsjuksköterskor.

Anna-Lena Hellström, uro­terapeut och professor i omvårdnad vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Artikeln publicerades i december 2017.