Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Influensavaccin när man är gravid – 10 frågor och svar

Gravida bör vaccinera sig mot influensa för att inte riskera att bli svårt sjuka. Den pågående coronapandemin gör det ännu viktigare, berättar Mia Brytting, Folkhälsomyndigheten. 

Gravida bör vaccinera sig mot influensa eftersom de riskerar att bli svårt sjuka.
Gravida bör vaccinera sig mot influensa eftersom de riskerar att bli svårt sjuka. Foto: Shutterstock

Influensatider närmar sig – och precis som under de senaste åren rekommenderas influensavaccin till gravida. Vi ställde tio frågor till Mia Brytting, mikrobiolog och enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

1. Bör man vaccinera sig mot influensa när man är gravid?

Mia Brytting, mikrobiolog och enhetschef på Folkhälsomyndigheten
Mia Brytting, mikrobiolog och enhetschef på Folkhälsomyndigheten

– Ja, under influensasäsongen* bör man vaccinera sig från graviditetsvecka 16 – om man inte tillhör någon annan riskgrupp också och till exempel har diabetes. Då bör man vaccinera sig tidigare.

Läs också: "Hur kan jag förbereda mig för förlossningen?"

2. Varför bör gravida vaccineras?

– Gravida har ett nedsatt immunförsvar – för att kroppen inte ska uppfatta fostret som någonting främmande som ska stötas bort. Och ju längre fram i graviditeten man kommer, desto mindre lungkapacitet har man som gravid – fostret och livmodern tar ju upp allt större plats. Därför riskerar gravida att bli svårt sjuka av influensa mot mitten och slutet av graviditeten.

3. Har den pågående ­coronapandemin någon betydelse för säsongs­influensan ­eller behovet att ­vaccinera sig mot den?

– Som gravid ska man vara extra försiktigt överlag när det gäller infektioner. Eftersom man kan ­skydda sig mot influensa via vaccination så är det bra att göra det och särskilt i år för att även minska risken att belasta sjukvården när både influensa och covid-19 sprids.

– Nytt för i år är att vi prioriterar vaccination av de som tillhör riskgrupper, till exempel gravida. Är man gravid kan man vaccinera sig under perioden 3 november–30 november; först där­efter kan övriga personer vaccinera sig. Vi gör det för att minska trängsel, samt för att se till att riskgrupper hinner vaccinera sig i tid.

4. Inom vissa regioner ska ett ”starkare” influensavaccin ges till riskgrupper i år, gäller det även för gravida?

– Det är ett vaccin som enbart är godkänt för personer som är 65 år eller äldre. Man kommer främst att använda det på äldreboenden.

5. Skyddas barnet också av vaccinationen?

– Ja, vaccinet skyddar på tre sätt. Det skyddar den som är gravid från att bli svårt sjuk. Det skyddar det nyfödda barnet, eftersom antikroppar som skapas mot vaccinet går över till fostret. Antikroppar överförs även via amning. Dessutom minskar risken att den nyblivna mamman ska få influensa och smitta sitt nyfödda barn.

Läs också: Järnbrist och blodbrist när man väntar barn

6. Vet man att vaccinationen är ofarlig för gravida?

– Ja. Flera studier visar att det finns mycket lite biverkningar med influensavaccin för gravida. De vanligaste biverkningarna är milda och går över snabbt. Ovanliga eller sällsynta biverkningar är till exempel allergisk reaktion eller klåda. De som är ordentligt äggallergiska, som inte kan äta pannkakor, bör rådfråga sin barnmorska, men bortsett från det innebär det inga risker för gravida.

7. Vet man att vaccinationen är ofarlig för fostret?

– Ja, flera stora studier har visat att det är ofarligt för fostret. I länder där man vaccinerar före och tidigt i graviditeten har man till och med sett att det kan minska tidiga missfall, som kan orsakas av en influensainfektion.

Influensavaccin skyddar även fostret.
Influensavaccin skyddar även fostret. Foto: Getty Images/iStockphoto / pojoslaw

8. Efter kopplingen mellan svininfluensavaccin och narkolepsi** kanske det ändå finns en viss oro mot att vaccinera sig. Vad vill du säga till dem som är oroliga?

– Det finns ingen ökad risk för narkolepsi med säsongsinfluensavaccinet. Det vaccin som används är inte samma som användes under pandemin 2009 och kunde ge en ökad risk för narkolepsi hos barn och ungdomar. Narkolepsi har aldrig rapporterats i samband med säsongsinfluensavaccination, trots att en halv miljard doser årligen ges i världen sedan många år.

Läs också: Värktabletter när man väntar barn – kan det vara farligt?

9. Är det dåligt av någon anledning att som gravid vaccinera sig före vecka 16?

– Nej, men i Sverige har vi bestämt oss för att det absolut viktigaste är att ge kvinnan ett skydd mot influensan när hon riskerar att bli svårt sjuk, alltså mot mitten och slutet av graviditeten. Vaccinationsskyddet klingar ju av, så om man vaccinerar tidigt och influensasäsongen kommer igång sent kanske skyddet har hunnit klinga av när den gravida behöver det som mest.

10. Om man som gravid inte vaccinerar sig – hur farligt är det?

De flesta gravida klarar en influensainfektion väl, men för en del kan den bli allvarlig. Tyvärr har vi sett ett antal ovaccinerade gravida som har blivit riktigt svårt sjuka. Det kan till och med behövas vård med ECMO, en hjärtlungmaskin som syresätter blodet utanför kroppen. Det kan i sällsynta fall gå så illa att fostret dör. Om man som gravid tror att man har fått influensa är det viktigt att söka vård med detsamma, även om man inte är svårt sjuk. Man kan behöva antivirusmedicin som fungerar bäst om den sätts in så fort som möjligt.

* Influensasäsongen kan pågå mellan vecka 40 och vecka 20, men i huvudsak vaccinerar man från och med november och till och med januari.

** Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet (källa: 1177.se)

Fotnot: Riskgrupper som rekommenderas vaccination mot influensa är gravida, äldre över 65 år, personer med hjärtsjukdom, lungsjukdom, diabetes, kraftigt nedsatt immunförsvar, kronisk lever- eller njursvikt, sjukdom eller tillstånd som påverkar andningen (till exempel neuromuskulär sjukdom), flerfunktionshinder och mycket kraftigt överviktiga.

Information från Folkhälsomyndigheten finns här.

Läs också: Ska man vaccinera barn mot influensa?