Graviditet och vikt – hur mycket ”ska” man gå upp?

Gravida väger allt mer – vilket ökar risken för komplikationer. Men hur mycket "ska" en kvinna gå upp under graviditet? Det beror bland annat på hur mycket hon vägde innan, berättar professor Marie Blomberg.

Innehåll – vikt och graviditet:

Vikt under graviditeten spelar roll
Viktigt äta bra – även som gravid
Statistik: Övervikt och fetma ökar bland gravida
Hur mycket ”ska” man gå upp i vikt som gravid?

Att stå där på vågen hos barnmorskan, att se hur siffrorna på displayen försöker bestämma sig för ett slutresultat, att höra barnmorskans kommentar … ”Mm, spännande! Och så mysigt att bli ompysslad!” tycker en del. ”Nej tack”, tycker andra, ”den vikthetsen vill man helst vara utan”.

Marie Blomberg är förlossningsöverläkare vid Linköpings universitetssjukhus och forskar om vikt och graviditet. Hon känner igen båda reaktionerna.

Marie Blomberg, professor och förlossningsläkare

Marie Blomberg, professor och förlossningsläkare

– Men hets ska det förstås inte vara. Det ska vara saklig information.

Läs också: Varför sådan vikthets när man är gravid? 

Vikten under graviditeten har betydelse

Information behövs, för gravida kvinnors vikt har betydelse, säger hon. Övervikt och fetma ökar bland annat risken för långdragna förlossningar, havandeskapsförgiftning och kejsarsnitt. Det ökar också risken för att barnet ska väga över 4 500 gram när det föds, vilket i sin tur ökar risken för diabetes, högt blodtryck och fetma senare i barnets liv.

Övervikt och fetma under graviditet ökar
Övervikt bland gravida fortsätter att öka, enligt statistik från Socialstyrelsen. 2017 hade 26,4 procent av de kvinnor som skrevs in i mödrahälsovården övervikt. 15,1 procent hade fetma. Året dessförinnan var motsvarande siffror 26,0 respektive 14,0 procent.
– Andelen gravida med övervikt eller fetma har ökat under lång tid, men ökningen har varit större under de senaste tre åren, säger Alice Wallin, statistiker vid Socialstyrelsen.
Högt BMI är kopplat till högre risk för komplikationer vid graviditet och förlossning, som till exempel graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning (preeklampsi) och för tidig förlossning.
– Det är bekymmersamt att siffrorna fortsätter att öka, eftersom högt BMI innebär en risk för både mamma och barn. Därför är det viktigt att lyfta den här lite känsliga frågan, liksom att det görs ett preventivt arbete i samhället och att mödravården erbjuder insatser och stöttar kvinnor under och efter graviditet, säger Anna Sandström, specialist i obstetrik vid Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen i maj 2019.
Skillnaderna är stora mellan olika delar av landet. I Dalarnas och Södermanlands län hade till exempel hälften av alla kvinnor övervikt eller fetma vid inskrivningen. Motsvarande siffra för Stockholms län var en dryg tredjedel.
Här finns Socialstyrelsens rapport om graviditeter, förlossningar och nyfödda barn 2017.

– Dessutom vet vi att risken för infektioner i samband med förlossningen, både i livmodern och i eventuella bristningar och operationssår, ökar vid övervikt och fetma.

Enligt Marie Blombergs erfarenhet har många kvinnor koll på sin vikt innan de blir gravida.

– Men ibland är det som om graviditeten blir en frizon. Man tänker att eftersom kroppen ändå ska förändras spelar det inte så stor roll om man ger efter för suget efter glass, kakor och godis. Man tycker att man kan släppa lite på hur man lever annars.

Läs också: Smärtlindring vid förlossning – fördelar och nackdelar med metoderna

Viktigt äta bra – även som gravid

Känner man så blir det såklart lite jobbigt när barnmorskan pratar om hur viktigt det är att äta rätt och att röra på sig, säger hon.

– Men om man inte tar till sig informationen kanske man sitter där med 25-30 kilos viktuppgång. Det är inte ovanligt, och då har man ett jobb framför sig att komma tillbaka till vad man vägde innan. De flesta lyckas inte med det.

Därmed kan en ond spiral vara igång, menar hon.

Ofta är det tidigare helt normalviktiga kvinnor som går upp så mycket.

– Kanske går man inte upp så mycket under första graviditeten, men om man blir gravid en andra gång har man kanske inte blivit av med de kilon man lade på sig under första graviditeten. Plötsligt kan man vara överviktig, eller i alla fall väga mer än man gjorde när man gick in i första graviditeten. Och om man får ett tredje barn kan man väga ännu mer efter det. Helt plötsligt kan man tillhöra fetmagruppen.

Kvinnor som redan inför första graviditeten väger för mycket har lättare att ta till sig att det finns risker, tror hon.

– Normalviktiga kvinnor kan nog oftare uppleva att barnmorskan tjatar om vikten, tänka att ”de ska inte peta på mig och på vad jag äter”.

Leva som innan man blev gravid

Om man vill minska de risker som övervikt och fetma för med sig bör man försöka leva som vanligt, innan man blev gravid, tycker Marie Blomberg.

– Man ska i alla fall inte ändra sina levnadsvanor på ett negativt sätt bara för att man är gravid. Man ska försöka leva hälsosamt och ta hand om sig. Och man bör röra på sig minst 30 minuter om dagen, till exempel promenera eller simma.

Finns det inga fördelar med att väga mycket som gravid?
– Jo, det gör det faktiskt. Vi har sett att allvarliga bristningar inte är lika vanliga hos kvinnor med fetma. Den kudde kvinnor har innanför mellangården är större hos kvinnor med fetma, och det verkar som om det skyddar ändtarmsmuskeln, att den liksom ligger mer inbäddad hos dem, säger Marie Blomberg.

Gravid mäter sin mage

Vad är en normal viktuppgång under graviditeten? Ofta utgår man ifrån amerikanska rekommendationer.


Viktökning som gravid – vad är ”normalt”?

Normalviktiga kvinnor i Sverige går i genomsnitt upp 13,8 kilo under graviditeten, enligt en studie. Men variationen är stor, och det ska den vara. Hur mycket en kvinna bör gå upp beror bland annat på hur mycket hon vägde innan hon blev gravid – underviktiga behöver gå upp mer och överviktiga mindre.

Hur mycket ska man gå upp i vikt som gravid?

Svenska läkare har ingen gemensam syn på hur mycket det är optimalt att gå upp i vikt under graviditeten. Ofta anges dessa amerikanska rekommendationer:

* BMI, Body Mass Index, räknas ut enligt formeln (vikt i kilo/(längd i meter)2). Exempel: 70 kg / (1,70 m X 1,70 m) = BMI 24,2.

Om BMI, Body Mass Index*, vid inskrivningsbesöket hos barnmorskan är:

  • mindre än 20 (undervikt) bör kvinnan gå upp mellan 12,5 och 18 kilo.
  • 20 – 24,9 (normalvikt) bör kvinnan gå upp mellan 11,5 och 16 kilo.
  • 25 – 29,9 (övervikt) bör kvinnan gå upp mellan 7 och 11 kilo.
  • 30 – 34,9 (fetma) bör kvinnan gå upp mellan 5 och 9 kilo (eller, enligt en svensk studie, mindre än 6 kilo).
  • över 35 (sjuklig fetma) bör kvinnan eventuellt inte ha någon viktuppgång alls, kanske en minskning.

I Sverige går mellan 50 och 60 procent av gravida upp mer än så här. Undervikt är däremot sällan något problem.

Rekommendationerna betyder inte att man ska banta under graviditeten, inte ens om man är sjukligt fet. Men om man, med stöd från barnmorskan, äter nyttig och näringsrik mat till frukost, lunch och middag kan viktökningen stanna upp eller minska.

Källa: Vi Föräldrars stora bok om barn.

Läs också: Det här händer hos barnmorskan


Behöver gravida äta mer?

Nej, du som är gravid behöver inte äta för två. Gravida behöver mer näring än annars – men inte så mycket mer kalorier.

Under graviditetens tre första månader brukar det vara tillräckligt med en frukt extra per dag.

I graviditetsmånad 4-6 behövs i genomsnitt ett matigt mellanmål och en frukt extra per dag. I graviditetsmånad 7-9 behövs i genomsnitt två matiga mellanmål och en frukt extra per dag.

Ett mellanmål kan till exempel bestå av yoghurt eller fil, lite müsli och en frukt, eller en rågsmörgås med leverpastej och gurka, ett glas mjölk och en frukt.

Källa: Livsmedelsverket.se


Hur mycket vikt försvinner vid förlossningen?

8

 kilo. Ungefär så mycket vikt försvinner i och med förlossningen. Det motsvarar vikten på barnet, moderkakan och fostervattnet. Om kvinnan har samlat på sig mycket vätska (vilket oftast inte sker före vecka 37) kan det i vissa fall försvinna ytterligare 3 eller 4 kilo.

Källa: Marie Blomberg, läkare.


Övervikt och fetma under graviditet ökar
Övervikt bland gravida fortsätter att öka, enligt statistik från Socialstyrelsen. 2017 hade 26,4 procent av de kvinnor som skrevs in i mödrahälsovården övervikt. 15,1 procent hade fetma. Året dessförinnan var motsvarande siffror 26,0 respektive 14,0 procent.
– Andelen gravida med övervikt eller fetma har ökat under lång tid, men ökningen har varit större under de senaste tre åren, säger Alice Wallin, statistiker vid Socialstyrelsen.
Högt BMI är kopplat till högre risk för komplikationer vid graviditet och förlossning, som till exempel graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning (preeklampsi) och för tidig förlossning.
– Det är bekymmersamt att siffrorna fortsätter att öka, eftersom högt BMI innebär en risk för både mamma och barn, säger Anna Sandström, specialist i obstetrik vid Karolinska universitetssjukhuset.
– Därför är det viktigt att lyfta den här lite känsliga frågan, liksom att det görs ett preventivt arbete i samhället och att mödravården erbjuder insatser och stöttar kvinnor under och efter graviditet.
Skillnaderna är stora mellan olika delar av landet. I Dalarnas och Södermanlands län hade till exempel hälften av alla kvinnor övervikt eller fetma vid inskrivningen. Motsvarande siffra för Stockholms län var en dryg tredjedel.

Här kan du läsa Socialstyrelsens rapport om graviditeter, förlossningar och nyfödda barn 2017.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren