RS-virus – symtom och behandling

RS-virus hos barn visar sig ofta som en vanlig förkylning, men spädbarn kan bli svårt sjuka. Det kan vara bra att undvika att ta med bebisen till exempelvis gallerior.

RS-virus, vad är det? Och vad kan man göra för att skydda sin bebis från smitta? Mia Brytting, mikrobiolog och enhetschef på Folkhälsomyndigheten, svarar på nio frågor.

Innehåll – RS-virus

Vad är RS-virus?
Är det allvarligt?
När ska man uppsöka läkare?
Hur vanligt är det att barn smittas?
Symtom – hur ser man skillnad på RSV och en förkylning?
När är det säsong?
Hur behandlas det?
Finns det en risk för men?
Går det att minska risken för smitta?

Mia Brytting, mikrobiolog och enhetschef på Folkhälsomyndigheten

Mia Brytting, mikrobiolog och enhetschef på Folkhälsomyndigheten

Vad är RS?

“RS-virus, som också kallas RSV, står för Respiratory Syncytial Virus. Viruset är den vanligaste orsaken till infektion i de nedre luftvägarna hos barn yngre än ett år.”

Är RSV allvarligt?

“För de allra flesta blir det en harmlös infektion med feber, snuva, hosta och kanske pipande andningsljud, men för barn under 1 år kan smittan ibland orsaka mer allvarlig sjukdom.

Man kan smittas av RS-virus många gånger. I regel riskerar det bara att bli allvarligt första gången. Drygt en fjärdedel av de barn som får infektionen första gången får tecken på lunginflammation eller astmaliknande besvär.

Mellan en och två procent av de drabbade spädbarnen får så svåra symtom, framför allt andningssvårigheter, att det krävs sjukhusvård.”

När ska man söka läkare?

“Man behöver inte bli orolig så fort barnet blir förkylt – under de första åren ska ju barn gå igenom många olika infektioner. Men om barnet är väldigt slött och inte vill äta, eller om allmäntillståndet är så påverkat att barnet inte riktigt är sig likt, ska man söka vård. Man ska också söka vård om barnet har haft feber flera dagar i sträck.”

Hur vanligt är det att barn smittas av RS-virus?

“70 procent av alla barn får en RS-virusinfektion under sitt första levnadsår. Vid 4 års ålder har alla haft det.”

Hur ser man skillnad på RS-virus och en vanlig förkylning?

“Om barnet redan har haft RSV en gång är det ingen skillnad.

Om det är första gången barnet har RSV kan det ha väldigt segt slem i luftrören. Det gör det svårt att andas. Barnet brukar också bli väldigt slött.”

Svartvit bild på stetoskop

Foto: Photo by Hush Naidoo/Unsplash

Vartannat år brukar RS-epidemin bli kraftigare.

När är det RS-säsong?

“Varje vinterhalvår uppstår mer eller mindre omfattande epidemier av RS-virus. Vartannat år brukar bli ett väldigt aktivt RS-år, med fler fall. Då börjar det oftast i början av december, eller tidigare. Vartannat år är det lugnare, då börjar det ofta inte förrän efter nyår.

Eftersom förra säsongen var lugn tror vi att det kommer att blir hög aktivitet, det vill säga fler smittade, denna säsong (det vill säga vintern 2018–2019, redaktionens anmärkning). Vi tror att det kommer att börja cirkulera smitta under andra delen av december.”

Hur behandlas RS-virus?

“Om barnet inte är svårt sjukt krävs ingen särskild behandling. Barn som har svåra luftvägssymtom kan ibland behöva läkemedel som är luftrörsvidgande och som minskar slembildning.

Det finns specifika antikroppar som kan ges förebyggande. Det är en dyr behandling som bara ges till dem som verkligen kan skyddas av det, det vill säga barn födda före graviditetsvecka 26 och barn under ett år som har allvarlig hjärtsjukdom eller svår lungsjukdom. De barnen är väldigt sköra under sitt första levnadsår. De kan då, i upp till fem månader under RS-säsongen, få sprutor med antikroppar. Detta har minskat sjukhusinläggningarna bland dessa barn med 50 procent.”

Riskerar barn som får svår RS-virusinfektion några men?

“En del barn kan få astmaliknande symtom vid förkylningar, framför allt under de två, tre närmaste åren efter en svår RS-virusinfektion.”

Kan man minska risken för att barnet ska smittas av RS-virus?

“Ja, man kan undvika att ta med bebisar till Luciafirande på förskolan om det är mitt i en epidemi – på förskolan finns det ju många pussglada kompisar som kan ha en RS-virusinfektion. Och man kan försöka undvika att ta med bebisen ut i julhandeln.

Om det är säsong för RS-virus är det bra att överhuvudtaget låta bli att ta med bebisen in på förskolan när storasyskon ska lämnas eller hämtas, fast det i praktiken inte alltid är så lätt. Och glöm inte att tvätta händerna. Det är a och o för att minska spridningen av många olika infektioner.”

Här kan du läsa mer om RS-virus


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE RS-virus – symtom och behandling
NÄSTA En flaska ersättning till natten – sover bebisen bättre då?