Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Napp – barnsjuksköterskan svarar

Sover bebisen bättre om hen har napp? Hur länge kan man behöva ”träna” för att nappen ska funka? Anna Hallgren, barnsjuksköterska som jobbat på bvc i nästan 20 år, delar med sig av sina bästa tips om nappar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

"Barn som har napp har lättare att komma till ro – men det är superjobbigt att vänja dem av med den sen."

"Det är bättre med napp än med tumme – fast tummen trillar aldrig ut på natten."

"Nappen blir som en snuttefilt – men den kan störa amningen."

Det finns många åsikter om napp, kanske lika många som det finns föräldrar – vilket är helt logiskt, enligt barnsjuksköterskan Anna Hallgren på bvc i Borrby/Gärsnäs i Skåne.

Anna Hallgren, barnsjuksköterska.
Anna Hallgren, barnsjuksköterska.

– Man kan inte ge ett entydigt svar på om det är bra att använda napp eller inte. Vissa bebisar har ett stort sugbehov och blir lugnade av att kunna suga på nappen, andra vill inte ha napp alls. Enda sättet att ta reda på om din bebis behöver napp är att vara lyhörd för barnets behov, säger hon.

Är bebisen nöjd och glad behöver man inte truga med napp, påpekar Anna Hallgren.

– Det finns föräldrar som automatiskt och hela tiden stoppar nappen i munnen på barnet, fast det inte signalerar att det vill ha nappen.

På samma sätt är det viktigt att ett barn, bara för att det skriker, inte reflexmässigt får munnen "tilltäppt" med nappen.

– Kanske var det inte nappen barnet ropade efter, säger Anna Hallgren.

Börja inte med napp för tidigt

Innan man börjar fundera på att introducera napp ska det dock gå ett par veckor från födseln.

– Det är viktigt att amningen är väl etablerad innan man försöker ge barnet napp. En mycket liten bebis, som är nyfödd eller upp till ett par veckor gammal, har inte alltid ork att protestera om den inte får mjölk fast det var det han eller hon ville ha. De betyder att bebisen kan verka nöjd med att suga på nappen fast det egentligen var mat som ­behövdes. Det kan resultera i att bebisen får för lite näring i sig, säger Anna Hallgren.

Att bebisen vill amma eller suga ofta på bröstet i början fyller också en funktion för mammans mjölkproduktion, som behöver den stimulansen för att komma igång ordentligt.

Men om bebisen efter några veckor (när amningen fungerar bra och viktkurvan ser ut som den ska) ­fortfarande verkar ha svårt att komma till ro utan att suga på ­något, kan det alltså vara läge att undersöka om nappen är ett alternativ.

– Man brukar kunna se att ­bebisen har ett stort sugbehov till exempel genom att den väldigt ofta gör sugrörelser med munnen, ­suger på sin tunga eller ständigt verkar leta efter något att suga på. Om det verkar vara det enda sättet för bebisen att komma till ro så kan det vara värt att prova napp, säger Anna Hallgren.

Det kan ta lite tid för bebisen att lära sig rätt sugteknik för napp – så om nappen ploppar ut i början behöver det inte betyda att bebisen inte vill ha den.

– Om bebisen suger på bröstet eller på en flaska så stannar de ju kvar i munnen eftersom vi håller kvar dem där. En napp kräver en ­annan sugteknik och träning. Man kan prova att lätt hålla kvar nappen tills man känner att bebisen får tag. Man kan också prova olika material och form på nappen, ibland kan det göra stor skillnad, säger Anna Hallgren.

LÄS OCKSÅ: Därför har bebisen så stort sugbehov

Hur vet man att bebisen verkligen vill ha napp?

Men ibland är det kanske inte så lätt att veta om bebisen inte kan suga på nappen eller om den helt ­enkelt inte vill ha den. Hur avgör man det? Och hur länge ska man försöka (om man nu gärna vill att bebis ska ha napp)?

– Det tror jag bara man kan ­avgöra genom att vara lyhörd för sitt barn. Som förälder känner du ju barnet bäst. Men om man till ­exempel ser att barnet har teknik för att suga på nappen, men ändå väljer att spotta ut den, så kan man nog utgå ifrån att den inte är så populär, ­säger Anna Hallgren.

– Om bebisen verkar nöjd med ­nappen och gärna suger på den är det viktigt att inte ”proppa in den” per automatik, säger hon.

– Det är viktigt att alltid ta reda på om det verkligen är nappen bebisen behöver när den är orolig eller ledsen. Kanske är hen verkligen hungrig, behöver komma upp och vyssjas ett tag, är för kall eller för varm eller något annat. Det är också ytterligare en anledning till att man inte ska introducera napp för tidigt. När bebisar blir lite äldre kommer de inte att nöja sig med nappen om det inte var den de ville ha. De kanske tystnar en stund men sedan kommer de att spotta ut nappen och kalla på förälderns uppmärksamhet igen.

Kan en napp göra att bebisen sover bättre?

– Jag har faktiskt aldrig fått den frågan förut! Men vissa barn kommer säkert att göra det, och andra inte eftersom nappen trillar ut och bebisen behöver hjälp att stoppa in den igen för att somna om. Andra kan spotta ut den och fortsätta sova gott. Men jag har inte läst några studier på det där. Det är helt enkelt samma sak där som med mycket annat, det är olika från barn till barn, säger Anna Hallgren.

En del bebisar sover bättre med napp, andra inte. Foto: Unsplash.
En del bebisar sover bättre med napp, andra inte. Foto: Unsplash.

När ska man sluta med napp?

När bebisen är riktigt liten behövs det inga restriktioner för när nappen används. Men efter sex månader minskar sugbehovet gradvis och nappen börjar fylla ett annat behov, mer som en snuttefilt, vilket gör att det kan vara en bra tid för att börja styra mer när nappen används.

– Det kan vara bra att försöka begränsa användningen av nappen, kanske till när barnet ska sova ­eller är ledset. Det finns inget skäl att rutinmässigt stoppa in nappen om barnet inte tydligt visat att hen ­behöver den, säger Anna Hallgren.

Om man redan tidigt har begränsat användningen av nappen kan det också bli lättare att vänja av bebisen vid att ha napp. Man kan lite i taget försöka minska användningen ännu mer – för att slutligen plocka bort den helt.

Exakt när det ska ske är, som vanligt, svårt att ge några råd om. Men det finns vissa saker att tänka på.

Det är lagom att sluta med napp när barnets tal kommer igång. Foto: Unsplash.
Det är lagom att sluta med napp när barnets tal kommer igång. Foto: Unsplash.

Bra sluta med napp när barnet börjar tala

– Rekommendationen brukar vara att det är dags att lägga bort nappen när talet kommer igång, ­eller kanske helst lite innan dess. Om barnet ofta har napp i munnen när det börjar prata kan det leda till att uttalet blir fel. Dessutom kan ­tändernas ställning i munnen ­påverkas av en frekvent napp­användning, så kallat nappbett, och det gör att vissa bokstäver blir svåra att uttala, säger Anna Hallgren.

Innan det är dags att helt ta bort nappen är det bra att prata med barnet om det (även om barnet självt är för litet för att komma med någon riktig respons). En ritual i samband med att man ska sluta, som att skicka nappen till tomten eller ge den till ­katterna på Skansen eller kaninerna på Liseberg, kan göra det tydligare för barnet att napparna nu faktiskt kommer att försvinna. För föräldern, eller föräldrarna, gäller det att vara säker på sin sak och, om man är två, vara överens om hur man ska hantera situationen.

Enklast är att bara slänga alla nappar och sedan stålsätta sig

– Enklast är nog att bara slänga alla nappar så att det inte finns några reserver hemma, och sedan stålsätta sig. Många gånger blir föräldrar förvånade över att det inte var värre för barnet att sluta, säger Anna Hallgren.

Men hur ska man göra om ­barnet har använt tummen ­istället för napp? Den kan man ju inte ge bort...

– Det finns ju fördelar och nackdelar med tumme istället för napp. Nackdelen är väl kanske just att den är svårare att sluta med, eftersom man inte bara kan plocka bort den. Å andra sidan har man den alltid med sig och behöver inte vakna på natten för att hjälpa barnet att stoppa in den igen. I det allra flesta fall tror jag dock inte att det går att ­påverka barnet att välja det ena eller det andra, så det gäller bara att gilla läget.

LÄS OCKSÅ: Sluta med napp eller tumme

 

Napp kan minska ­risken för plötslig spädbarnsdöd

Socialstyrelsen ger sex råd för hur man som förälder kan minska riskerna för plötslig spädbarnsdöd. Ett av råden är att använda napp när barnet ska sova. Så här skriver Socialstyrelsen:

”Olika undersökningar har funnit att napp när barnet ska sova ger en viss minskning av risken för plötslig spädbarnsdöd. En förklaring kan vara att napp kan bidra till att hålla luftvägarna öppna. En annan förklaring skulle kunna vara att barn som suger på napp lättare vaknar till om de drabbas av andningsuppehåll.”