Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skapa ordning i barnrummet

Hur ska man sortera barnens alla leksaker och grejer? ”Förvaringsdrottningen” Paulina Draganja ger smarta tips om hur man kan förvara och rensa i barnrummet.

När man får barn tillkommer många nya saker och det gäller att skapa en bra struktur.
När man får barn tillkommer många nya saker och det gäller att skapa en bra struktur. Foto: Ulf Huett

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Paulina Draganja bloggar under namnet Förvaringsdrottningen och har skrivit flera böcker om att rensa – man skulle kanske kunna säga att hon är Sveriges Marie Kondo.

Här bjuder hon på sina bästa tips om vad man kan göra med

barnens teckningar

urvuxna barnkläder

röran i förrådet

och, inte minst, hur man kan få med hela familjen i Projekt Rensa.

Förvaringsdrottningen Paulina Draganja
Förvaringsdrottningen Paulina Draganja

4 förvaringstips från Paulina Draganja

Barnens teckningar – spara eller slänga?

”Jag sparar barnens teckningar i plastfickor i en minnespärm. Jag märker alla med datum, för det är mycket roligare om jag vet hur gamla de var när de gjorde dem. Jag är noga med att pärmen inte ska bli full för snabbt, får jag hem en jättehög från förskolan tar jag kanske ut bara två och sätter in i pärmen. Resten kastar jag. Blir pärmen full tar jag en ny.”

Urvuxna barnkläder – hur förvarar man dem?

”Barnens urvuxna kläder ligger i flyttkartonger, i genomskinliga vakuumpåsar. Det sparar plats plus att vindsluften inte kommer in. På lådan sätter jag en papperslapp där det står till exempel ”strl 56–74”, och vad det är för slags kläder: vinter- eller sommarkläder, skor, ytterkläder. Griffelettiketter, som man kan skriva på med griffelkrita och sudda ut, funkar jättebra att märka lådor med.”

Ordning i förrådet – hur?

”Det finns kläder och utrustning som man bara använder på sommaren eller på vintern och det är de sakerna man ska ha sitt förråd till. Och så kan man spara några saker som har affektionsvärde där. Helst inget mer.”

Få med familjen i ordning & reda-projektet – hur?

”Vi har veckovisa familjeråd när vi bland annat pratar om vad som behöver fixas till hemma. Vi bokar upp tider för det och sedan skrider vi till verket. Ofta tar man upp ordningsfrågor när man är irriterad på något, och då hamnar den andra i försvarsställning. Om alla i familjen är med och skapar ordning blir de också mer benägna att upprätthålla den. Vad gäller barnen är det delvis en fråga om uppfostran. Ordning och reda måste man ju lära sig, tycker jag.”

Spara, skänk, sälj eller släng – de fyra S:en

Om något tar för mycket plats hemma vill Paulina Draganja sälja det.
Om något tar för mycket plats hemma vill Paulina Draganja sälja det.

Avsätt plats för urvuxna kläder redan från början, gärna innan bebisen är född, tipsar Paulina Draganja.

– Det kan vara en låda, korg, hurts – inte för liten! – och så fort man märker att en body är för liten lägger man den där, säger Paulin Draganja.

Och sedan då?
– När lådan är full ska man sortera. Då kan man använda sig av ”de fyra S:en”: Spara, skänka, sälja eller slänga. Eller så kan man låna ut till kompisar. Då blir man av med sitt klädlager, gör någon annan glad och dessutom är det bra för miljön. 

Har du något tips för hur man kan avgöra vad som är värt att sparas och vad som ska skänkas eller säljas?
– Är det slitet? Kommer jag tycka att det är kul att använda plagget på mitt andra barn? Om svaret är ja: spara, om svaret är nej: skänk. Eller lämna till återvinning om det är för slitet.

Sälja då?
– Jag skulle fråga mig hur andrahandsmarknaden ser ut. Jag har sålt allt som är stort, många babygrejer är så otympliga att spara, och allt som är värdefullt. Det är lätt att sälja, och lätt att köpa igen. Så fort något tar för mycket plats vill jag sälja det. Jag har sålt barnvagnar, bilstolar, höga barnstolar, overaller, vinterskor med mera. Skulle jag behöva sakerna igen kan jag lätt köpa dem begagnat för en liten summa – och så har jag sluppit förvara dem under tiden!

Sådant som används ofta, som nycklar eller solglasögon, behöver få en plats där man enkelt kan komma åt dem
Sådant som används ofta, som nycklar eller solglasögon, behöver få en plats där man enkelt kan komma åt dem

Du är inte så nostalgisk?
– Jo! Jag är nog en av de mest nostalgiska människor jag vet! Jag kommer från ett samlarhem och har kämpat jättehårt för att inte vara en samlartyp. Jag tvingar mig själv att välja vad jag ska spara. 

Varför?
– Jag förknippar det med en ofrihetskänsla att ha mycket saker som bara ligger i ett förråd. Man kan ha mycket saker – men då ska man använda dem. Man kan också se det som en ekonomisk fråga. Under en viss period har man möjlighet att faktiskt sälja prylarna medan de har ett värde, efter en tid är de inte värda något längre. Dessutom avskyr jag att leta efter saker, det är sådant tidsslöseri, och jag gillar att vara effektiv. För mig är det en sporre. Poängen är inte att ha det extremt välstädat hemma, eller att vara pedantisk, jag kan ha det stökigt hemma och ändå välja att titta på en film. Istället handlar det om att få vardagslivet att fungera. Det är ganska jobbigt att, när man är sen till jobbet, stå och leta efter överdragsbyxor. Varför lägga tid på det?

Sparar du ingenting?
– Jo, några symboliska saker förknippade med personer som är mig kära, till exempel ett av min sons gosedjur som idag är hans absoluta favorit, som han har fått av sin mormor. Det kommer jag att spara. Eller något personligt, som ett minne från en resa som vi har gjort ihop. 

Läs också: 6 sätt att minska syskonsvartsjukan

Hur kommer man igång med att röja och rensa om det känns motigt?
– Jag skulle dela upp det i mindre arbetsmoment, ha en plan. Annars kan det bli oöverstigligt. Gå till förrådet, titta vad som behöver göras, skriv en lista. Bestäm att: ”På lördag gör jag det här och när jag är klar med det ska jag fira”. Belöningar är inte att underskatta. 

För att hålla ordning i barnrummet behöver alla i familjen veta var allt ska ligga. Då kan det vara smart att märka upp lådorna.
För att hålla ordning i barnrummet behöver alla i familjen veta var allt ska ligga. Då kan det vara smart att märka upp lådorna.

Du har ju skrivit flera böcker om att rensa och förvara. Vad tycker du om att många av oss har så mycket prylar att vi behöver böcker för att lära oss att förvara dem?
– Jag tänker att det är på tiden att sådana böcker finns! Det pratas alldeles för lite om organisering av hemmet. Det finns böcker om allt möjligt men väldigt lite just om organisering och vikten av bra förvaring, något som ju alla berörs av. Det borde ingå i hemkunskapen i skolan.

Läs också: Natta barn – så får ni nya nattningsrutiner