Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gå i sömnen

Att gå i sömnen behöver inte betyda att ditt barn bokstavligen reser sig och går iväg (det kanske inte ens kan gå än). Men kanske sätter det sig upp och börjar leta efter napp eller nalle, gör ansatser att krypa eller reser sig med stöd av spjälsängskanten.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Ålder: Från 6 månader.

Sömnforskaren om när barn går i sömnen

Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi. Foto: Mikael Wallerstedt.
Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi. Foto: Mikael Wallerstedt. Foto: Mikael Wallerstedt

Gustaf Gredebäck: ”När man tittar på studier som gjorts om att just gå i sömnen har föräldrar rapporterat att deras barn gör det från 6 månaders ålder. Då har det av naturliga skäl väldigt lite att göra med att just gå i sömnen, och kanske mer med det som brukar beskrivas som ett ’rastlöst’ beteende. Här kan man ju ­förundras över hur stor del av det vi gör som faktiskt går per automatik. Som vuxen kan man till exempel gå ut i köket och hälla upp ett glas mjölk, fast man sover. Och även små barn kan utföra ganska avancerade saker, som att hitta sin napp eller snuttefilt.”

Det här kan du göra som förälder

Gustaf Gredebäck: ”Det här sker i ett stadium av sömnen när ­barnet inte sover som hårdast (för då är kopplingen till musklerna ’urkopplad’ och vi gör inga sådana här saker), och därför är det mottagligt för att du till ­exempel pratar med det. Att väcka ett barn som går, eller gör något annat, i sömnen är inte farligt men förmodligen inte heller nödvändigt. Att vakna upp på en helt annan plats än där man somnade kan ju också vara ganska obehagligt, så det kan man ju försöka undvika så gott det går. Försök istället tala ditt barn till rätta, led det tillbaka till sängen eller tala om att det sover och att det nu har hittat sin snutte och lugnt kan lägga sig ner. Om barnet brukar resa sig ur sängen och gå ut ur rummet är det dock viktigt att tänka på säkerheten och till exempel sätta en grind för trappan eller plocka undan vassa saker.”

Till huvudartikeln: Nattskräck, mardrömmar, gå i sömnen – så fixar du nattstrulet

Gustaf Gredebäck är professor i utvecklingspsykologi och föreståndare för Uppsala Barn- och Babylab på Uppsala universitet, där man bland annat forskar om spädbarns sömn.

Artikeln publicerades i september 2016.