Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Feberkramp hos barn – nya råd

Feberkramp – ska man ge febernedsättande medicin? Svalka med våta handdukar? Det beror på vem du frågar, men enligt nya rön är svaret nej.

Om barnet får feberkramp: håll om barnet, tipsar barnläkaren.
Om barnet får feberkramp: håll om barnet, tipsar barnläkaren. Foto: Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Om barnet får feberkramp: Håll om barnet – inte för att det behövs utan för att det kan kännas bäst så. Men försök inte hindra krampen, för det går inte. Håll bara om, försök behålla lugnet och invänta att feberkrampen ska gå över.

Det är barnläkaren Inge Axelssons råd om hur man tar hand om ett barn som får feberkramp för första gången.

– Om krampen inte går över inom någon minut ringer man 112. I de allra flesta fall har krampen gått över när ambulansen kommer, och om den inte har det får barnet kramplösande medel.

Läs också: Feber hos barn – det här behöver du veta

Första gången med feberkramp: sök vård efteråt

Om krampandet går över så snabbt att man inte behöver ringa 112 bör man ändå ta sig till sjukhus eller vårdcentral efteråt, tycker Inge Axelsson.

– Då får föräldrarna veta vad feberkramp är och vad de ska göra om det händer igen. Då kan man också, för säkerhets skull, kontrollera så att det inte är en farlig infektion som orsakar febern och feberkrampen. Men det är ovanligt. Oftast är det en banal infektion som är orsaken.

Ibland läggs barnet in på sjukhus över natten för observation. Ibland får man med sig kramplösande medicin att ha till hands hemma om barnet skulle få feberkramp igen (barn som en gång har haft feberkramp har större risk att drabbas igen).

Nya råd om feberkramp

Tidigare – och ibland fortfarande – har feberkramp behandlats med febernedsättande läkemedel som Alvedon eller Ipren. Det har också förekommit – och förekommer ibland fortfarande – att man försöker kyla ner barnets kropp med våta handdukar eller tvättlappar.

I Inge Axelssons artikel Feberkramper kan inte förebyggas, som utsågs till förra årets bästa artikel i Läkartidningen, går han igenom vad forskningen idag vet om feberkramp. Han skriver bland annat att avkylning med vatten kan ha biverkningar och att man därför bör avstå från det i nuläget.

– Att kyla av kroppen med våta handdukar gör att de perifera blodkärlen drar ihop sig. och då kan temperaturen stiga, tvärtemot vad tanken är. Dessutom är det obehagligt för barnet, säger han.

Feberkramp botas inte av febernedsättande

Inge Axelsson drar också slutsatsen att feberkramp inte uppstår på grund av snabbt stigande feber, som många hittills har trott, samt att feberkramp inte kan förebyggas med febernedsättande läkemedel.

– Om febernedsättande medel ges enligt anvisningarna är det inte farligt, men det botar inte, som många tror. Och man ska inte vara rädd för feber. Febern är ofta en vän, en hjälp i kroppens kamp mot infektioner.

Råd om feberkramp inte uppdaterade

Ändå behandlas feberkramp fortfarande på sina håll med både febernedsättande läkemedel och avkylning av kroppen.

När Vi Föräldrar söker på ”feberkramp” på 1177.se, landstingens och regionernas gemensamma webbplats för sjukvårdsrådgivning, hittar man formuleringar om såväl febernedsättande läkemedel som baddning med våta tvättlappar. Det står också att feberkramp orsakas av snabbt stigande feber.

Vi ringer upp Lars-Olof Hensjö, medicinsk chef på 1177.se, och frågar varför.

– Jag ser att vår text inte är uppdaterad. Det beklagar jag verkligen. Inge Axelssons artikel är mycket intressant. Det är klart att vi behöver se över vår text och vi ska sätta igång det arbetet så snabbt som möjligt, säger han.

Några veckor senare är informationen om feberkramp uppdaterad och i linje med Inge Axelssons råd.

Läs också: Förkylning – så hjälper du ditt barn

Artikeln publicerades i juni 2011.