Vitaminer för gravida

Äter du allsidigt får du med största sannolikhet i dig det som du och bebisen behöver. Men några näringsämnen är extra viktiga att ha koll på.

De allra flesta klarar sig med att ta tillskott av folsyra. På de flesta apotek finns ”F-tillval” eller andra rena folsyratillskott som ger 500 mikrogram. Det räcker visserligen med 400 mikrogram extra om dagen, men någon risk för överdosering finns inte.

Olika kombinationspreparat med B-vitaminer ger däremot för låga nivåer av folsyra.

Om man är osäker på om man äter en allsidig kost kan man komplettera med tillskot. Vi har undersökt fem multivitamin- och mineraltillskott som finns på apoteken, och som riktar sig till speciellt till kvinnor, och ett tillskott, Berocca Performance, som vänder sig till alla.


APOTEKET KVINNA,
Vitamex (Endast på Apoteket AB).
Innehåll: 13 vitaminer (inklusive en dagsdos folsyra), 10 mineraler.
Dagsdos: En tablett.
Pris: 90 öre/dagsdos.
I jämförelse med övriga: Innehåller betakaroten och inte vitamin A och till en lägre nivå (motsvarande 300 mikrogram vitamin A) vilket är bra*. Minst vitamin C (60 mikrogram).


KVINNA, MAXMEDICA
, Vitamex
Innehåll: 13 vitaminer (inklusive en dagsdos folsyra), 10 mineraler. Samma innehåll som Apoteket Kvinna och säljs på de flesta övriga apotek.
Dagsdos: En tablett.
Pris: 1,00 krona/dagsdos.
I jämförelse med övriga: Se Apoteket Kvinna.

KVINNA – EN OM DAGEN, McNeil
Innehåll: 11 vitaminer (inklusive en dagsdos folsyra), 7 mineraler.
Dagsdos: En tablett.
Pris: 99 öre/dagsdos.
I jämförelse med övriga: Minst D-vitamin (5 mikrogram), högt B 12 (9 mikrogram). Innehåller inte kalcium. Inget för veganer, på grund av det låga innehållet av vitamin D samt avsaknad av kalcium.

MITT VAL – KVINNA, Recip
Innehåll: 12 vitaminer, 10 mineraler.
Dagsdos: Två tabletter. (För att få ungefär lika höga halter som de övriga krävs två tabletter/dag.)
Pris: 2,30 kronor/dagsdos.
I jämförelse med övriga: Relativt lite järn (15 mg) och mest kalcium (240 mg).

MULTIE-TABS KVINNA, Ferrosan A/S
Innehåll: 13 vitaminer, 8 mineraler.
Dagsdos: En tablett.
Pris: 99 öre/dagsdos.
I jämförelse med övriga: Högst innehåll av D-vitamin (10 mikrogram) men jämförelsevis lite järn (15 mg). Innehåller inte kalcium och för mycket vitamin A (800 mikrogram).

BEROCCA PERFORMANCE, Bayer
Innehåll: 8 B-vitaminer, vitamin C och 3 mineraler, brustablett.
Dagsdos: En tablett.
Pris: 4,50 kronor/dagsdos.
I jämförelse med övriga: Högst innehåll av B12 (10 mikrogram), lite kalcium (100 mg) och varken järn eller vitamin D. Inget för veganer eftersom tabletten saknar vitamin D.

Vilken är bäst?

Tillskotten är ganska likvärdiga med undantag av Berocca, som varken innehåller det så viktiga järnet eller vitamin D. Gå på priset när du väljer tillskott och tänk på att om du äter någon av dessa multvitamintabletter är det onödigt med extra folsyratillskott.

*Ha koll på vitamin A. Höga nivåer av vitamin A kan öka riskerna för benskörhet, och det är därför en klar fördel att Apoteket Kvinna och Kvinna från Maxmedica innehåller den ”vegetabila” formen betakaroten, som inte ökar riskerna. De övriga tabletterna innehåller hela 75-100 procent av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin A.

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar Gravid nr 5/2010.

NUVARANDE Vitaminer för gravida
NÄSTA Endabarnet – lika bra kompis