När bebisen har feber
Anna Grigorjeva/Shutterstock

Feber = febernedsättande? Det är inte säkert. Hur bebisen mår får avgöra.

När bebisen har feber

Det är inte säkert att en bebis med feber måste få febernedsättande. Det du ska titta på är barnets allmäntillstånd, menar barnläkaren Leif Gothefors.

Feber brukar det kallas när barns kroppstemperatur efter en halvtimmes vila är omkring 38 grader eller mer.

– Men den exakta temperaturen är inte så viktig. När föräldrarna upplever att barnet är varmt har det förmodligen feber. Viktigare är hur febern hanteras, säger barnläkaren Leif Gothefors.

Feber fyller en funktion

Feber misstolkas ofta som en sjukdom som till varje pris ska bekämpas, men det är fel. Man skulle snarare kunna säga att feber fyller en funktion, eftersom den är en del av kroppens sätt att försvara sig mot infektioner.

Det finns tecken på att virus och bakterier inte trivs så bra vid förhöjd kroppstemperatur.

– Troligen ska man ha feber när man har en infektion, säger Leif Gothefors. Man vet inte hur mycket vetenskapligt bevis det finns för det, men djurexperiment har visat att många infektioner går över mycket fortare om man inte ger febernedsättande läkemedel.

Febernedsättande om barnet inte orkar dricka

Inget febernedsättande bara för att barnet är varmt i pannan eller för att febertermometern visar ett visst antal grader, alltså. Möjligen om barnet har över 39–39,5 grader – eller i alla fall om barnet är så påverkat att det inte orkar dricka eller mår dåligt på annat sätt (vilket läkemedel du i så fall ska välja avgörs bland annat av barnets ålder, fråga på apotek).

– Generellt sett är det inte febern och hur hög den är som är det viktigaste, utan hur barnet mår.

Men det betyder inte att febern är oviktig, särskilt inte hos riktigt små barn. Om barn under 3 månader får feber bör man be en läkare titta på dem.

Vätska viktigast

Aptiten kan påverkas när barn har feber, men det viktigaste är att barnet får i sig vätska. Barn som ammas ska helst fortsätta med det, gärna oftare än vanligt. Större barn som vätskevägrar kan behöva trugas med glass eller saft.

Varma sängkläder kan höja kroppstemperaturen onödigt mycket. Ofta räcker det med ett tunt lakan.

Artikeln uppdaterades i september 2016

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler