Vi Föräldrar och 1990-talet

Att miljön har blivit en viktig fråga märks nu i tidningen. 1992 får läsaren en handbok som heter ”Det kan du göra för att rädda miljön” och året därpå kan man testa om man är en miljövän.

Fortfarande är det en nyhet att pappa är hemma med barnen: ”Familj på 90-talet: Här är det pappa som är barnledig!” utropar tidningen glatt 1990.

”Så viktig är du, pappa!” och ”Fem pappor berättar om sina förlossningsupplevelser” är andra pappaorienterade rubriker. 1992 beskrivs den svenska pappan som ”en lugn typ som gullar med barnen”.

Under mitten av 1990-talet blir mamma-perspektivet tydligare. Fler rubriker och artiklar vänder sig direkt till kvinnan: ”Du duger, mamma! Bygg upp ditt självförtroende”, ”Ensamma mamman: Våga bli kär igen!” och ”Så blir din man en bra pappa”.

Att amma efter barnets ettårsdag har återigen blivit rumsrent, visar artikeln ”Därför är det bra att amma länge”.

Artiklar om barns stress och föräldrars oro blir vanligare. ”Så påverkas barn av stress”, ”Stjäl vi barndomen från våra barn?” och ”Hur arg får man bli på ungarna?” är några exempel.

Nu verkar även tiden vara mogen för att ta upp de riktigt svåra föräldrafrågorna, som förut varit tabu. ”Deprimerad nybliven mamma” och ”Jag tycker inte om min son” är två exempel.

Klädreportagen handlar inte längre om hemsömnad, slitstyrka och lågt pris, utan om butiksmode. Men vilket mode! Sjömanskragar, puffkjolar och randiga gravidballonger…

>> Tillbaka till Vi Föräldrar har fyllt 40!

Artikeln publicerades 2008.