Vi Föräldrar och 1980-talet

Under 80-talet blir färgbilderna i tidningen fler och större. Kärnämnena är desamma, men nu talas det även om datorer, videovåld och stressen i samhället.

Jämställdhetsreportagen är lika vanliga som tidigare, men den friska nybyggarandan från 1960- och 1970-talen har på sina ställen ersatts av en mer uppgiven ton. I decembernumret 1980 förklaras det till och med ”KRIG mellan män och kvinnor”. Men redan 1982 är optimismen tillbaka. Under rubriken: ”Ett riktigt jämlikt par!” läser man:

”Ja, faktiskt. Här har ni dem. Där båda yrkesjobbar. Där far syr och mor låter far vara rarast, emellanåt. Och hela hemarbetet delar de på. Hur har de lyckats med det de flesta av oss har så svårt för?”

Daghemsfrågan är fortfarande aktuell. 100 000 barn står nu i dagiskö, skriver Vi Föräldrar 1983.

Amningens positiva sidor beskrivs i flera artiklar. I artikeln ”Därför ska man sluta amma innan barnet fyller ett år” ges det i dag kontroversiella rådet:

”Att börja amma kan vara svårt – att sluta ännu svårare. För amningen ger närkontakt och trygghet för både mor och barn. Men att sluta innebär att mamma och barn efter sju, åtta månader nu är två individer – och att sluta är den bästa kärleksförklaring du kan ge…”

När det gäller barnuppfostran skrivs det nu oftare om gränser och regler: ”Ska barn lyda?” och ”För oss är det viktigt med regler och ordning” är bara några rubriker. Som motvikt kommer artikeln ”Ljuger? Stjäl? Strunt i det!”

>> Tillbaka till Vi Föräldrar har fyllt 40!

Artikeln publicerades 2008.