Vi Föräldrar och 1970-talet

Vi Föräldrar är under sina första år inte bara radikal, utan även ganska oblyg. Sexrubrikerna avlöser varandra och får en ibland att hicka till. ”Så funkar mannen sexuellt”, ”Så lär sig kvinnan njuta av samlivet!”, ”Pornografi – till glädje eller skada?” och ”Rapport från en sexklinik” är bara några.

Under rubriken ”Är det så farligt att låtsas i sängen?” kommer svaret redan i ingressen:

”Nej! Massor av kvinnor förställer sig sexuellt för att tillfredsställa mannen, för att få samlaget avslutat inom rimlig tid.”

Jämställdhet är en annan stor fråga på 1970-talet och ger upphov till rubrikerna ”Tål mannen att hans kvinna är framgångsrik?”, ”Är det synd om mannen (och vet han om det?)” och ”Jag knäcktes som hemmaman”.

1970 ägnas hela tio sidor åt ”det aktuella problemet” att mamma börjar jobba och hur detta ibland går ut över servicen hemma.

Även i reportaget ”Jo, det är skillnad på pojkar och flickor” från 1971 åker genusfrågan på en tillfällig backlash:

”Hittills har man knappt vågat säga det: Men visst finns det skillnader mellan pojkar och flickor. Skillnader i intresseinriktning, i sättet att leka, i sättet att slåss, som inte bara kan förklaras som miljöpåverkan. Varför föredrar pojken andra skallror än flickor? Varför sparkar ettårspojken bollen när flickor kastar? När pojken får en stång blir den ett gevär. När flickan får den blir den en docka eller penis.”(!)

Samma år kräver Vi Föräldrar obligatorisk förskola och året därpå kommer artikeln: ”Herrar partiledare! Vem ska passa våra barn – och vem ska betala?”.

1974 slår tidningen fast att ”Det går inte att skämma bort en baby!” Dessutom finns de inkännande artiklarna: ”Så är det att vara baby” och ”Fostrets hemliga liv”.

På hemmafronten stickas, sys och lappas det för fullt. Följaktligen tipsar Vi Föräldrar sina läsare om hur man stickar en kroppsstrumpa till barnen, syr om mammas gamla skidbyxor och tillverkar en hängvagga för endast 25 kronor.

1978 dyker den något oväntade vinjetten ”Vi Föräldrar anklagar” upp i ett reportage om barnens ”skräpkultur”. Jag letar och letar i tidningsläggen, men hittar den aldrig igen…

>> Tillbaka till Vi Föräldrar har fyllt 40!


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren