Vi Föräldrar har fyllt 40!

Följ med Vi Föräldrar till 1968, året då allt började!

Vi Föräldrar föddes 1968, under revolternas år. Och visst var bebisen radikal. Tidningen stod för något nytt och bitvis utmanande: ett aktivt, delat föräldraskap och en modernare syn på barn.

Att bläddra igenom de gulnande gamla tidningarna i arkivet är som att se Sveriges, och framför allt den svenska barnfamiljens, historia i snabbversion (se några av omslagen i bildspelet nedan).

Först skrattar man åt alla plyschdressar, jätteskägg och gravidtält i psykedeliska mönster, sedan inser man av att många ämnen känns lika aktuella nu som då.

Några få artiklar skulle faktiskt, med viss redigering, vara möjliga att publicera än idag, men över de flesta ligger naturligt nog ett tjockt lager damm.

Vilka texter som skulle åldras med värdighet måste ha varit lika omöjligt att veta då som det är idag. Att väldigt mycket har förändrats på 40 år kan i vissa fall vara tidningens egen ”förtjänst”. För Vi Föräldrars ambition från början var att inte bara spegla, utan även påverka samhällsdebatten.

Någon har sagt att Vi Föräldrar startade en egen revolution när den kom. Tidningen gav nytänkandet inom barnavård och föräldraskap ännu en liten puff framåt.

När man läser artiklarna i premiärnumret slås man av den radikala tonen, allvaret och kämparglöden. Alla som skriver i tidningen verkar ha Ett Viktigt Uppdrag. Och förändringen, den ska gå fort!

Läs mer: 

Vi Föräldrar och 1960-talet

Vi Föräldrar och 1970-talet

Vi Föräldrar och 1980-talet

Vi Föräldrar och 1990-talet

Vi Föräldrar och 2000-talet

Vi Föräldrar och 2010-talet

Artikeln publicerades 2008.