Trotsboken är tillbaka!

Äntligen är Trotsboken här i en ny upplaga, boken som förklarar vad som egentligen händer när barnet plötsligt sätter sig på tvären.

Trotsboken, som sträcker sig från första året upp till tonåren, kom ut första gången 2001 och är en av de mest efterfrågade böckerna bland Vi Föräldrars läsare. Och det är inte så konstigt. När barnet plötsligt börjar protestera och säga ifrån blir man som förälder ställd och ofta osäker. ­Plötsligt funkar inte det som tidigare gick så smidigt.

Trotsperioder innebär nya utmaningar, med protester, motstånd och tvärsemotbeteende. Det är starka känslor av alla slag, hos både barnen och föräldrarna. Och när barnet lägger all kraft bakom sitt ”nej!!!” kan det vara svårt att hålla de egna känslorna under kontroll. Frågorna avlöser varandra: Hjälp, hur gör jag nu? Är det här verkligen normalt? Och tänk om vi gör fel?

Författarna Malin Alfvéns och Kristina Hofstens stöttande, kloka och inspirerande bok ger svaren och gör att känslorna av misslyckande försvinner.  Trots är inte riktat mot någon. Trots handlar om inre mognad, konstaterar  Malin Alfvén och berättar vad som är nytt i nya utgåvan av Trotsboken.
– Vi har utökat delen om att få vara arg som förälder, eftersom det är något som allt fler känner dåligt samvete för. Föräldrar tror att de inte får vara arga på sina barn, men ilska är faktiskt tillåtet när man uppfostrar, vi måste använda oss av den också. 

Varför är det så farligt med arga känslor?
– Jo, det är nog för att vi psykologer har tutat i föräldrar att man ska prata, prata, prata… Och visst är det bra att prata lugnt, men om man blir arg ska man inte få dåligt samvete för det, och prata kan man ju faktiskt göra efteråt när alla har lugnat sig lite. Vi föräldrar säger också till barnen att de får vara arga och att de får visa alla sina känslor, men själva får vi inte vara arga, vad är det för slags människosyn egentligen?

– Vi har också utökat delen om extra krävande barn. De barnen har blivit fler, de som är väldigt envisa, känsliga, intelligenta och viljestarka. Kanske har de alltid funnits, men förr pratade man inte om dem på samma sätt, idag vågar man söka hjälp. 

Hur har din syn på trots förändrats sedan boken kom ut första gången för tio år sedan?
– Jag har nog samma syn, men föräldrarna ser på trots på ett lite nytt sätt. Förr ansågs trots nästan som något fult, men om man förklarar vad det innebär – utveckling och mognad – då ser man på trotsperioderna på ett annat sätt. Det häftiga är också att vi har trotsperioder hela livet, det vill säga perioder av frustration och utveckling. Jag tycker att trots har fått en annan klang, men för den sakens skull är det inte säkert att det blir ­lättare när vi är mitt inne i det.

Vad är ditt viktigaste budskap till föräldrar vars barn är i sin första trotsperiod?
– Det är att trots är lika med utveckling!

Publicerad i Vi Föräldrar nr 11, 2011.

Du kan köpa ”Trotsboken” i Vi Föräldrars webbshop! Du som är prenumerant betalar bara 185 kr.
Ta mig till shoppen!