Jonas Cramby är ny krönikör på Vi Föräldrar

Säg hej till vår nya krönikör: tvåbarnspappan, författaren och journalisten Jonas Cramby! Här intervjuas han av avgående krönikören Fredrik ­Backman.

Jonas Cramby, vad ser du fram emot att få avhandla i Vi Föräldrar?

– Jag ser det som en chans att äntligen få häva ur mig allt som jag gått omkring och funderat på men som jag inte riktigt vågat prata för mycket om av rädsla för att mina barnlösa vänner ska tycka att jag blivit en tråkig jävel. För jag antar att jag är med likar nu och kan tala fritt? Eller?

Hur är din relation till föräldratidningar?

– Medan vi väntade vår första dotter läste jag antagligen varenda föräldratidning som tryckts. Idag har jag en mer sansad relation till dem men tycker fortfarande att de där nedskrivna terapisamtalen med Jesper Juul (dansk familjeterapeut, reds anm) i Vi Föräldrar är helt fantastisk läsning. Dem letar jag då och då upp och läser om. Det är som att läsa manuset till en psykologisk thriller, och man väntar bara på att Juul, med sitt vänliga men chockerande rättframma danska sätt, ska leta sig fram till smärtpunkten hos den han samtalar med. ”Men Pia. Är det så att du fortfarande går runt och jämför dig med din mamma?” BOOM!

Du har skrivit två bästsäljande kokböcker: Texmex från grunden och Texas BBQ. Hur involverade är dina barn i ditt matintresse?

– Min 4-åring Dixie är som jag när jag var liten: Hon blir provocerad av hemlagat och tycker att E-nummer är det godaste som finns. Den yngsta, Lone, verkar vara lite mer äventyrlig. Båda gillar dock att hjälpa till i köket, vilket så klart är kul… men också lite jobbigt eftersom de inte har några direkta knife skills att prata om än. Ser fram emot när de lärt sig att få till en anständig brunoise.

Du är hyllad krönikör i Café, ett arbete du bland annat mottagit Sveriges Tidskrifters stora pris ”Årets Krönikör” för. Hur kommer det att skilja sig från att skriva för Vi Föräldrar?

– Den största skillnaden kommer nog bli att jag inte längre behöver skämmas över att jag bara vill skriva om att vara pappa hela tiden. Det är ju det största som hänt mig.

Hur tror du att dina barn kommer att beskriva dig som fadersgestalt om 20 år?

– Oj. Förhoppningsvis kommer de att uppskatta att jag sett dem som de är, försökt uppmuntra deras kreativitet och fått dem att våga leva okonventionella och spännande liv. Men antagligen kommer de som alla sina generationskamrater vara bittra över att jag kollade min Iphone hela tiden och tvingade dem äta Oaxens ölkavring med handkärnat smör och fermenterad fjällkokorv när de ville ha polarkaka och Kalle Anka-marmelad.

Hur såg din drömbild av hur du skulle bli som förälder ut innan du fick barn, och på vilka punkter funkade det som du trodde, respektive gick åt helsike?

– Innan jag själv fick barn sa kompisar alltid att livet faktiskt inte förändras så mycket när man blir förälder. “Man är preeecis samma person, Jonas.” Men det var ju så klart bara skitsnack. Jag är en HELT annan person än jag var för fyra år sedan. Att bli förälder är som att gå från att spela vändåtta till att satsa en månadslön på roulette. Plötsligt har man något att förlora, livet får liksom en insats. Det är självklart oerhört läskigt men också sjukt, sjukt spännande.

HÄR kan du läsa Crambys krönika i senaste numret.