Våra experter

Vi som arbetar på Vi Föräldrar samarbetar med flera av Sveriges främsta experter inom graviditet, förlossning, föräldraskap och ämnen som förskola, barns utveckling, mat och hälsa. Här kan du läsa om några av dem.

Vi Föräldrars experter

Gudrun Abascal, barnmorska.

Gudrun Abascal, barnmorska.

Gudrun Abascal

Gudrun Abascal är barnmorska med lång erfarenhet, bland annat som chefbarnmorska vid förlossningskliniken, Danderyds sjukhus. Hon har varit med och startat BB Stockholm och numera nedlagda BB Sophia i Stockholm. Nu arbetar hon med att utbilda vårdpersonal och barnmorskestudenter, samt hjälpa kvinnor med förlossningsrädsla. Hon är författare till boken Att föda.

Vad brinner du för?
– Att ge kunskap om hur man tryggt kan föda sitt barn, så att alla blivande föräldrar ska få en bra start i sitt föräldraskap. Jag har respekt för att kvinnan är den som vet bäst hur hon ska föda sitt barn och jag brinner för att de blivande föräldrarna, med rätt stöd från oss inom professionen, ska få hjälp till en bra förlossningsupplevelse, på deras villkor.

 

Foto: Maria Annas

Sara Ask, barndietist.

Sara Ask

Sara Ask är barndietist med lång klinisk erfarenhet från Karolinska universitetssjukhuset. Hon är författare till böckerna Barn och mat – från smakportion till äta själv och Första hjälpen vid matbordet – om barns matkrångel, näringsbehov och smakfavoriter samt medförfattare till böckerna Mera vego – mat för hela familjen, Ännu mera vego och Mega vego.

Vad brinner du för?
– Att förklara för föräldrar hur barn vanligtvis funkar när det kommer till mat, varför de gillar det de gillar och varför de gör som de gör – och att bra mat för barn inte behöver vara så komplicerat. Med mer kunskap tror jag att det är lättare att luta sig tillbaka lite och låta matresan ta sin tid. Det är också då matglädjen har störst chans att växa.

 

Foto: Stefan Tell

Malin Bergström, barnpsykolog och docent.

Malin Bergström

Malin Bergström är psykolog och docent med lång erfarenhet inom barnhälsovården och barn- och ungdomspsykiatrin. Hon är verksam vid Karolinska institutet och Stockholms universitet, och är författare till böckerna Lyhört föräldraskap, Att skiljas med barn – föräldrar i två hem och Fråga barnpsykologen – 142 frågor och svar om att vara förälder.

Vad brinner du för?
– Jag brinner för jämställda föräldraskap – för barnens skull, eftersom flera nära, trygga relationer är en rikedom för barn i livets början. Jag brinner för respekten för barns integritet och värdighet och tycker att den underlättas av kunskap om barns utveckling. Jag brinner för att vi som föräldrar ska lyfta varandra, vara toleranta och se att vi alla är olika. Och jag brinner för att rensa upp bland fördomar som lägger krokben för barn och föräldrar – som till exempel myten att små barn kan skämmas bort eller att det skulle vara bra för barn att lära sig var skåpet ska stå.

I varje nummer av tidningen Vi Föräldrar svarar Malin Bergström på läsarfrågor (Du kan ställa en fråga till Malin här och läsa en del av hennes svar här, här och här).

 

Cecilia Chrapkowska, barnläkare.

Cecilia Chrapkowska, barnläkare.

Cecilia Chrapkowska

Cecilia Chrapkowska är barnläkare och doktorand i vaccinationsforskning. Hon är medförfattare till boken Praktika för blivande föräldrar – gravidfakta och barnfakta på vetenskaplig grund och driver bloggen Barnakuten.nu under namnet Doktor Cecilia.

Vad brinner du för?
– Att alla föräldrar ska få tillgång till vetenskapligt baserad kunskap om barn och föräldraskap, så att de kan fatta bästa möjliga beslut för sina barns bästa. Sedan vill jag gärna hjälpa till att avliva alla myter som gör föräldraskapet krångligare i onödan utan att förbättra barnens hälsa eller välmående.

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska, barnmorska och amningsrådgivare.

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska, barnmorska och forskare.

Eva-Lotta Funkquist

Eva-Lotta Funkquist är barnsjuksköterska, barnmorska och forskar inom amning och spädbarns sömn. Hon är lektor vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet.

Vad brinner du för?
– Att vi ska se hela barnet. Barn är känsliga och jag tycker att mycket har blivit fel under de senaste decennierna, till exempel de hårda sömnmetoder som ibland har rekommenderats av vården. Men samtidigt är jag hoppfull – attityderna kring barns behov håller sakta på att förändras.

 

Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi.

Foto: Mikael Wallerstedt

Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi.

Gustaf Gredebäck

Gustaf Gredebäck är professor i utvecklingspsykologi vid Uppsala universitet och arbetar tillsammans med ett 30-tal forskare vid Uppsala Barn och Babylab. Han undersöker spädbarns sociala, kognitiva och motoriska förmågor (det vill säga hur barn kan vara tillsammans med andra, förstå och röra sig) samt hur dessa förmågor samverkar för att utveckla barnets förståelse för sig själv och sin värld.
Vad brinner du för?
– Jag är väldigt nyfiken på små barns nyfikenhet. Hur de undersöker, leker, samspelar och testar hypoteser. Spädbarn är aktiva uttolkare av sin omgivning, trots att det inte alltid syns. Jag vill gärna diskutera barns inre rika liv och hoppas därigenom få föräldrar att se, leka och samtala med sina barn, från första dagen och genom hela barndomen.

 

Mikael Heimann, psykolog och professor i utvecklingspsykologi.

Mikael Heimann, psykolog och professor i utvecklingspsykologi.

Mikael Heimann

Mikael Heimann är psykolog och professor emeritus i utvecklingspsykologi vid Linköpings universitet. Han har bland annat intresserat sig för hur mycket bebisar förstår och minns, samt för teorin om hur små barn utvecklas genom utvecklingssprång eller ”mental växtvärk”. Just nu genomför han en studie om hur det är för små barn att växa upp i en digital värld, där barnen följs från 9 månaders ålder och framåt.

Vad brinner du för?
– Jag brinner för vår start i livet, för vad vi har för förmågor när vi föds. Jag vill förstå på vilket sätt barn lär sig om sin värld från första början, för vi är inte några blanka ark när vi föds. Jag brinner också för barns förmåga till imitation som är viktig ur åtminstone tre aspekter: för samspelet med andra, för lärandet och som en väg in vår kultur.

 

Marit Olanders, amningsrådgivare och förskollärare.

Marit Olanders, förskollärare som i många år varit amningsrådgivare.

Marit Olanders

Marit Olanders är förskollärare och undervisar på förskollärarutbildningen vid Malmö universitet. Hon har i många år varit amningsrådgivare inom Amningshjälpen och är författare till boken Amning i vardagen.

Vad brinner du för?
– Jag brinner för frågor om amning, särskilt efter spädbarnsåret. Jag brinner också för anknytning och för de yngsta barnens möte med förskolan.

 

Pia Risholm Mothander, psykolog och psykoterapeut.

Pia Risholm Mothander, barnpsykolog, psykoterapeut och docent i utvecklingspsykologi.

Pia Risholm Mothander

Pia Risholm Mothander är barnpsykolog och psykoterapeut med lång erfarenhet inom barnhälsovården och barn- och ungdomspsykiatrin. Hon är docent i utvecklingspsykologi vid Stockholms universitet och medförfattare till flera fackböcker, bland andra Utvecklingspsykologi, Anknytningsteori, Anknytning i praktikenKlinisk barnpsykologi samt den nyutkomna Att möta små barn och deras föräldrar i vården – om anknytning, utveckling och samspel.

Vad brinner du för?
– Jag brinner för att samhället ska fungera som en trygg bas för alla småbarnsföräldrar och kunna erbjuda det stöd som föräldrar behöver för att vara sina barns allra bästa utvecklingsmiljö. Jag brinner också för att det ska vara nära till, och låga trösklar till, professionell hjälp för den som behöver förstärkt stöd under kortare eller längre tid. För små barn kan inte vänta – deras framtid formas idag!

Experterna är inte ansvariga för materialet på sajten. Eventuella felaktigheter är redaktionens egna. Hittar du något som behöver ändras eller uppdateras? Hör av dig till red@viforaldrar.se!

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.