I annonssamarbete med PROPYLESS

Kliande, svidande och torr hud är vardag för många barn – och en kamp för lika många föräldrar. Men så ska det inte behöva vara. Här är de vanligaste hudproblemen hos barn – och hur du som förälder kan hantera dem.

Problem med huden kan bero på olika saker. Det är viktigt att veta vad symtomen bottnar i för att kunna hitta rätt lösning. Men det är inte alltid så lätt, speciellt inte när det gäller våra barn. Här är några av de mest förekommande hudproblemen hos barn, och förslag på vad du som förälder kan göra för att hjälpa.

Torra och svidande läppar

Under årets kallare månader är temperaturen inte bara lägre, luften är också mycket torrare. Det här kan sätta spår i små läppar som genast vill slicka bort smärta och torrhet. Resultatet blir ofta rodnad runt munnen och ännu torrare läppar.

iStock-942477954_3000px

Stärk den ömtåliga huden runt munnen genom att smörja in den.

Det är svårt att få barn att sluta slicka sig runt munnen, men självklart är det värt ett (läs: flera) försök. Smörj sedan in huden runt munnen med en mjukgörande kräm utan onödiga tillsatser – allt för att försöka bygga upp och stärka hudbarriären.

Röda och kliande böjveckseksem

Hos små barn är det inte ovanligt med eksem i böjvecken. De där torra, röda och kliande utslagen som vanligtvis sätter sig i arm- och knäveck är atopiska eksem som kan vara en långdragen plåga för barnet.

iStock-601124530_3000px

Smörja, smörja lilla rumpan.

En skadad hudbarriär kan leda till just eksem, det kan man förebygga genom att använda mjukgörande lotion. I ett senare skede, om eksem har blossat upp, kan inflammationen kräva en behandling av kortison.

Frostbitna kinder

Det här bekymret är säsongsbetonat och aktuellt för många minstingar just nu. Den kalla och torra luften kan nämligen vara hård mot små kinder som leker utomhus – för att sedan komma in i värmen.

iStock-89337955_3000px

Testa att smörja in ditt barns röda kinder med Propyless.

Här gäller det att försöka klä in kinderna, men också smörja in dem regelbundet med en kräm som är snäll mot huden. Propyless är en variant som varken kladdar eller svider, vilket är väldigt viktigt när det kommer till att smörja in barnen. Den är okej att använda redan från 0 år och passar till ansikte, händer och kropp. Den återfuktar och skyddar huden mot torrhet – men kom ihåg att inte gå ut direkt efter du smörjt in dig och ditt barn. Det kan nämligen kyla ner ansiktet och torka ut huden.

Propyless_Grupp_A01_justerad

Propyless lotion (propylenglykol) är ett receptfritt läkemedel för torr hud av olika slag. Läs bipacksedeln noga! www.trimb.com


Digital prenumeration
Digital prenumeration för endast 79kr/mån

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren