I annonssamarbete med MAXI-COSI

Har du också tröttnat på skrikiga bilresor? Här är fem steg mot en lugnare resa, för både dig och ditt barn.

Bilresor kan faktiskt vara riktigt avkopplande för barn. Kanske somnar de innan man hunnit lämna parkeringsplatsen. Genom att göra ett bra förarbete ökar chansen till en lugn bilresa. Ett babyskydd är en av de viktigaste investeringarna du gör – för barnets säkerhet och för att resan ska bli så skön som möjligt!

 1. Tumma inte på säkerheten när du väljer babyskydd
  Idag kan man enkelt få fatt på begagnade babyprodukter. Det är förstås jättebra för miljön och ett sätt att spara pengar. Däremot bör man vara vaksam om man köper produkter med höga säkerhetskrav som bilbarnstolar och babyskydd. Det viktigaste vid valet av babyskydd är att det är godkänt, och det är inte säkert att garantin finns kvar om du köper begagnat. i-Size är ett regelverk som ger maximalt skydd för ditt barn. Bland annat innebär det bättre skydd för barnets huvud och nacke. i-Size förespråkar också att man använder Isofix-fästen och bas, istället för endast bälte, vilket gör det lättare att installera stolen rätt.

  Välj ett babyskydd med livstidsgaranti. Babyskydden från Maxi-Cosi uppfyller alla de senaste säkerhetskraven. Babyskydd kan även användas på flygresan och då fästas i flygplanssätet.

 2. Anpassa bilbarnstolen efter barnets ålder, längd och vikt
  Att barnen växer i rekordfart blir du som nybliven förälder snabbt varse. Det är därför viktigt att anpassa utrustningen i bilen i takt med att barnet växer. Ett babyskydd med bas är en smart investering. Man använder alltså samma bas till bilbarnstolen när babyn vuxit ur babyskyddet. Hur vet man då när det är dags att byta? Det är längd och vikt som avgör.  När babyn uppnått ca 13 kg och 75 cm är det hög tid att investera i en bilbarnstol. Barnets ettårsdag brukar vara ett bra riktmärke.
 3. Se till att barnet är nöjt före avfärd
  En annan säkerhetsaspekt är att ha nöjda barn i bilen. Ett mätt, torrt och lagom stimulerat barn är redo för resan och distraherar inte den förälder som kör bilen. Ät innan, byt blöja och lek av överskottsenergin innan ni ger er av.
  Är du ensam vuxen i bilen kan du behöva hålla ett vakande öga på de små i baksätet. En spegel att fästa i baksätet är oumbärlig i sådana lägen.

  8617243211_2019_maxicosi_carseat_babycarseat_cabriofix_blue_nomadblue_3344_smaller

  Hallå där bak i bilen. Mamma har koll på dig!

 4. Ha underhållningen redo
  I takt med att barnen växer så växer också behovet av underhållning och sällskap. Då gäller det att ha spel, sagor och snuttefilten på en armlängds avstånd från barnet. Med smidiga tillbehör som fickor att fästa på bilbarnstolen, eller sparkskydd med förvaringsfack så kan barnet/babyn själv komma åt sakerna. När hen är något äldre är det även optimalt att förvara dryck eller liten färdkost i fickan.

  Även den mest erfarna resenären kan behöva lite musik eller skärmtid för att få tiden att gå snabbare … Ha barnens prylar lättillgängliga! Fiffiga tillbehör finns till samtliga av Maxi-Cosis bilbarnstolar.

 5. Res baklänges
  Och då menar vi inte bakåt i tiden … Att transportera barnet bakåtvänt i bilen är betydligt säkrare. Det beror på att barnets huvud är större och tyngre i förhållande till resten av kroppen. Vid en krock sprids kraften över hela ryggen istället för att barnets känsliga huvud och nacke belastas. Rekommendationen är att låta barnen åka baklänges till 4 års ålder.

Maxi-Cosi har en lång tradition av att tillverka och erbjuda säkra barnprodukter – med livstidsgaranti.
Fler tips och råd om de bästa babyskydden och bilbarnstolarna hittar du här. 


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren