Sugen på att flytta till hus? Sofia och Martin byggde nytt

Efter att ha letat hus i nästan tre år tröttnade Sofia Eklund och Martin Ellboj och bestämde sig för att bygga nytt. Enkelheten, tryggheten och möjligheten att bygga själv på webben och få pris direkt gjorde att de valde Movehome.

För några år sedan började Sofia Eklund och Martin Ellboj längta efter eget hus, även om Martin Ellboj erkänner att han var orolig för att det skulle medföra lite för mycket jobb. De ville bo söder om Stockholm men hittade inte det hus de ville ha, trots mycket letande. Till sist dök det upp en äldre villa som de föll för, men när det visade sig att huset var angripet av mögel hoppade de av affären.

– Det var då vi bestämde oss för att bygga nytt, för att vara säkra på att få det hus vi vill ha, säger Martin Ellboj.

I det tidigare fritidshusområdet Länna i Huddinge kommun hittade de en solig, uppvuxen hörntomt med bland annat äppleträd som gick att bevara.

– Jag visste att jag ville ha ett rejält kök i anslutning till tvättstugan och med utgång till trädgården. Och Martin var noga med att vi skulle ha ett stort badrum och kamin, säger Sofia Eklund.

När de började leta hus föll de snabbt för Movehome.

– Jag tycker det är ett helt suveränt sätt att bygga hus på. Du kan göra massor själv på webben och testa olika lösningar, det är enkelt och informativt och du får direkt reda på vad det kostar, säger Martin.

– Personligen tycker jag att det är väldigt bra att det finns några tydliga, utvalda alternativ att välja mellan när man bygger. Vi hade inte tid, ork och tålamod att sätta oss in i alla olika möjligheter som finns, utan uppskattade att få den vägledningen som Movehome gav, fortsätter han.

Husmodellen som Sofia och Martin valde har en öppning mellan första och andra våningen som de båda gillade. De var även noga med att välja ett hus som de kan bo i under många år – och som dottern Rio och sonen Sandor kan växa i.

– Vi ville tänka långsiktigt när vi byggde hus, det tror jag att vi tjänar på i längden. Tillval som exempelvis kamin går det att leva utan, men vi tycker att det höjer värdet på huset både för oss och om vi skulle vilja sälja någon gång i framtiden, säger Sofia.

Martin är själv hantverkare och kan inte låta bli att bli imponerad av hur enkel processen varit.

– Vi kunde till och med flytta in tidigare än vad den första tidsplanen angav. Nu när vi äntligen har vårt eget hus kan jag säga att det var tur i oturen att det gick som det gick med den där första villan!

Här berättar Sofia och Martin mer om husbygget. 

 

Vill du också bygga nytt? Här är 5 fördelar med att bygga hus:

1. Du vet vad du får. När du bygger nytt hus är det du som bestämmer. Du väljer tomt, du väljer hus, du väljer tidpunkt. Och har kontroll på hela processen.

2. Du får det som du vill. Föredrar du att bo som någon annan eller som dig själv? När du bygger nytt hus får du det som du vill ha det. En stil du trivs med, en planlösning som passar dig, ett liv som är ditt eget.

3. Du slipper underhåll. Begagnade hus kräver alltid underhåll, hur välbehållna de än ser ut. Punkt slut. Ett nytt hus från Movehome däremot är underhållsfritt, förutom normal skötsel och omvårdnad, i cirka 10-15 år.

4. Du har låga driftskostnader. De senaste årens utveckling på energiområdet är imponerande. När det gäller driftskostnader kan du kallt räkna med att spara tusenlappar varje år på att bygga ett nytt hus, jämfört med ett begagnat. Samtidigt som du minskar din miljöpåverkan. Smart på alla sätt och vis.

5. Du slipper fastighetsskatt. Från och med den 1 januari 2013 betalar du som bygger nytt hus ingen fastighetsavgift de första 15 åren. Det innebär en besparing på cirka 100 000 kronor.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren