I annonssamarbete med KRY

Att vara hemma med ny bebis kan vara både himmel och oro. Det finns enkla sätt att känna mer lugn inför den nya vardagen. En del tar bara en minut. Här är bästa checklistan.

Kry_Flodin_300
Ladda ner KRY-appen idag! Det tar mindre än 1 minut och du får enkel tillgång till både läkare och psykolog, direkt i mobilen.

T

iden när du kommer hem från BB är fantastiskt härlig, men brukar också kallas för ”den fjärde trimestern”. Det vill säga att graviditeten i princip fortsätter, fast med bebisen utanför din kropp. Din bebis vill vara nära, utvecklas fort och du själv är fullproppad med hormoner. Då är det lätt att känna sig överväldigad. Behöver du prata med någon, eller få tips och råd finns enkel och snabb hjälp, mindre än 1 minut bort.

Mamma, pappa och barn.

Nybliven förälder? Grattis till din lilla bebis! Känns första tiden påfrestande? Du kan få rådgivning, samtalshjälp och mycket annat av KRY – som erbjuder läkare och psykologer via video i appen.

7 tips som gör den första bebistiden lite enklare.

1. Ring och fråga. Många funderingar dyker upp den första tiden hemma med bebisen: Varför skriker mitt barn hela tiden? Varför gör det ont i bröstvårtorna? Om BVC har stängt är det tur att det finns annan hjälp att få – ett enkelt sätt att snabbt få hjälp är att kontakta läkare på KRY via appen. Du laddar ner appen i App Store och väljer drop in eller boka en tid.

Den första tiden med barn kan medföra besvär som kolik och svårigheter att amma. Ta hjälp när du behöver, även om besvären uppstår sent på kvällen eller helgen.

2. Prata om det! Det är lätt att känna skam eller ångest över att du inte är sådär superlycklig som man ”ska” vara när man är nybliven förälder. Men gör inte det! Att bli förälder är en stor omställning i livet. Prata om dina känslor, tankar och funderingar med en vän, din mamma eller någon annan som du står nära. Det hjälper.

3. Ta hjälp av proffs
. Förutom allt härligt en bebis för med sig så kan det nya livet sätta press på förhållandet, väcka känslor man inte kan hantera eller i vissa fall leda till någon form av kris. Det är en bra idé att ta hjälp av proffs. KRY har psykologer som du kan träffa via video i appen, utan att behöva lämna ditt eget hem. De kan hjälpa dig med stöd och verktyg för att hantera dina känslor och tankar.

Bebisgos är en riktig endorfinkick! Men din kropp är också full av andra hormoner efter en graviditet och under amning. Har du funderingar kring din egen kropp eller barnet så kan du enkelt få ett läkarbesök direkt i mobilen. KRY har öppet alla dagar mellan kl. 06 och 24.

4. Ring in förstärkning. Att inte få tillräckligt med sömn, egentid eller kvalitetstid med din partner tär på krafterna. Hur härlig bebisbubblan än är behöver ni återhämtning. Ett kalasbra tips är att ringa in en mormor, farfar eller annan person som står er och barnet nära. Och allra helst på schema. Bara vetskapen om att ni varannan tisdag har lite tid för er själva, om så bara för en dusch och en tupplur, kan vara guld värt!

Man och kvinna som sover i soffan.

Småbarnsföräldrar, ta hjälp av era nära och kära för att få till välbehövlig egentid.

5. Bonda med andra föräldrar. Fixar BVC en föräldragrupp? Superbra! Haka på den, hur fånigt du än tycker att det låter. Ofta ordnas grupper med föräldrar som fått barn ungefär samtidigt, vilket är en liten guldgruva för alla oroliga, trötta eller megalyckliga föräldrar. När alla har barn i samma ålder går ni förmodligen igenom samma utvecklingssprång och funderingar. Utbyt tankar, frågor och erfarenheter.

6. Ladda frysen. Enkelt men genialt – fyll frys och kyl med mat. Du kanske inte tror det innan bebisen är född, men ni kommer att få fullt upp den första tiden. En så enkel sak som att ha färdig lasagne i frysen kan rädda dagen!

Matlådor.

Ditt nyblivna föräldrajag kommer att tacka ditt gravida jag för att du fyllde frysen med god och färdiglagad mat.

KRY – trygg vård i mobilen
• Ladda ned KRY till din smartphone eller surfplatta.
• Psykolog-/läkarbesök via video direkt i appen.
• Avgiftsfritt för barn och ungdomar under 20 år.
• Frikort gäller.
• Öppet alla dagar 06–24.

7. Förenkla vardagen. Du har hört det förr men det tål att upprepas: sänk kraven och gör det enkelt för dig. Sov, mys och lägg undan krav på hemmet – ta städhjälp. Blir ni sjuka eller om du får besvär efter förlossningen så boka tid hos KRY. Där får du enkelt hjälp med allt från olika typer av infektioner till sånt som småbarnsföräldrar kan uppleva, som sömnproblem och urinvägsinfektioner. Utan att besöka en vårdcentral. KRYs läkare kan bland annat skriva ut recept och förnya recept åt dig.

 


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren