I annonssamarbete med HSB

Det är svårt att tro, men en vacker dag kommer dina barn att vilja flytta hemifrån. Men kommer de verkligen att ha råd med en lägenhet? Vi pratade med en expert om det, och om det sämsta sättet att spara pengar på.

Även fast det är jobbigt att behöva tänka på (och i vissa stunder ganska uuunderbart) så kommer barnen med stor sannolikhet  att vilja flytta ifrån dig.

Du kanske själv har erfarenhet av att det varit svårt att hitta ett boende om du inte hade en enorm kontantinsats eller ett extremt stort kontaktnät. Hur svårt kommer det då inte bli för barnen att hitta ett boende om du inte är rik som troll?

HSB-Charlotte

Charlotte Wiesner, bosparutvecklare på HSB.

Vi pratade med Charlotte Wiesner, bosparutvecklareHSB, om vad man ska tänka på.

Vem passar för att bospara?
– Alla, eftersom vi i snitt flyttar 11 gånger under vår livstid är det smart att ha sparat kapital OCH möjlighet till förtur till boende, oavsett livsfas.

Hur gamla måste barn vara för att kunna bospara hos er?
– Så snart barnet har ett personnummer kan medlemskap och bosparkonto i HSB öppnas i barnets namn. Att ha ett regelbundet sparande till sitt barn samtidigt som barnet samlar bosparpoäng för en framtida bostad anser vi är en smart kombination. Det går även bra att bospara i sitt eget namn för att senare kunna överlåta bosparandet, när det blir aktuellt med ett boende.

HSB-spara

Så snart barnet har ett personnummer kan ett bosparkonto öppnas.

Finns det någon poäng med att stå i kö, det känns ju som att ingen kan få en lägenhet någonsin?
– Antalet bosparpoäng som krävs för att få förtur till en hyresrätt eller hur mycket sparat kapital som behövs för att kunna köpa en bostadsrätt varierar. I Stockholm under 2018 handlade det om alltifrån ett års sparande, till över 30 års sparande för att få en hyresrätt, beroende på var i Stockholm lägenheten fanns. Att köpa en bostadsrätt kräver idag en kontantinsats på 15% av köpeskillingen. Att som förälder hjälpa sitt barn med hela eller delar av kontantinsatsen underlättar givetvis den dagen det är dags för flytt.

Bosparandet och förtur gäller i hela Sverige

Är bosparandet knutet till en viss stad?
– Det är det som är fiffigt, bosparandet och möjlighet till förtur gäller i hela Sverige. När våra ungdomar söker sig till högskolor eller universitet runt om i landet kan ett bosparande komma väl till pass. HSB har till exempel hyresrätter i många olika universitetsstäder. Och så länge bosparkapitalet inte plockas ut finns förturen till nybyggd bostadsrätt kvar, om ungdomen skulle använda sina hyresrättspoäng. Det är vad vi kallar dubbla förturer; möjlighet till både hyresrätt och nybyggd bostadsrätt.

HSB-resa

Om en lägenhet i Sverige inte lockar, när barnet blivit myndigt, kan bosparandet överlåtas till annan familjemedlem.

Hur mycket ska man spara?
– Hos oss kan man få max 5 bosparpoäng per månad, genom att spara 500 kr. Sedan är det ingen övre gräns för hur mycket man bör spara. Finns möjligheten att spara mer är det givetvis bra. För HSB är det viktigt att ingen ska kunna ”köpa sig” förtur. Ett bosparande i HSB ska vara rättvist. Därför går det inte heller att slå samman bosparpoäng från olika konton eller att bospara retroaktivt.

Drygt 30% av alla bosparare sparar fullt, alltså minst 500 kr per månad

Hur mycket sparar de flesta då?
– Det ser väldigt olika ut. Många sparar sporadiskt, gör insättningar en eller flera gånger per år. En tredjedel sparar fullt eller mer, och cirka 20% av våra bosparare står stilla, det vill säga ökar inte sina bosparpoäng under ett år.

Så börjar du bospara åt ditt barn

Först öppnar du medlemskap i HSB och därefter ett HSB bosparkonto. Därefter kan du välja mellan olika sparalternativ; Fondkonto, Fasträntekonto och Bosparkonto. Vilken sparform som passar just dig beror på hur långsiktigt sparandet är och hur stor risk du är beredd att ta. För varje sparad hundralapp får du 1 bosparpoäng. Du kan max få 5 poäng per månad, för 500 sparade kronor. Du kan givetvis spara både mer och mindre. Du kan också sätta in ett större engångsbelopp. Överskottet kommer då att generera nya bosparpoäng under kommande månader. När det så småningom blir dags för ett boende är det enkelt; den som söker bostad och har flest bosparpoäng har första tjing.

Kan man ta ut sina sparade pengar när man vill om man vill resa eller köpa en lägenhet som INTE är HSB, och vad händer då med de poäng man har?
– Det du sparar i HSB är inte låst till oss förutom att de bosparpoäng ditt sparkapital genererar ger dig möjlighet till förtur hos HSB. Om man behöver pengarna så gör man ett vanligt bankuttag. Swedbank är den bank som HSB samarbetar med och det är i Swedbank som bosparkapitalet finns. Vid uttag minskar bosparpoängen med 1 poäng per uttagen påbörjad 100-lapp, om det inte finns ett överskottsparande. Men självklart kan det sparande kapitalet användas till vad man vill – om det blir ändrade planer under sparandets gång.

Slutligen, vilket är det sämsta sättet att spara pengar?
– Haha, det skulle väl vara att spara pengarna i madrassen. Och det bästa sparandet är ju det sparande som faktiskt blir av.

Läs mer om HSB Bosparande här!

Swedbank är kontoförande bank för HSBs bosparande. Enligt beslut av Riksgälden omfattas HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto av den statliga insättningsgarantin. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 950 000 kr. Riksgälden betalar ut ersättning inom 7 arbetsdagar från den dag banken försatts i konkurs eller Finansinspektionen beslutat att garantin ska träda in.


Digital prenumeration
Digital prenumeration för endast 79kr/mån

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren