Om oss som jobbar på Vi Föräldrar

Skrolla ner för att läsa mer om oss!

Sara Tuncel, chefredaktör

Jessica Erixon, AD

Tove Forsman, redaktör (tjänstledig)

Maria Zamore, reporter och redaktör

Sara Tuncel, chefredaktör

sara.tuncel@vf.bonnier.se

Sara Tuncel, chefredaktör

Vad är det bästa med att jobba på Vi Föräldrar?
”Att få grotta ner sig i ämnen som jag älskar, och alla diskussioner om livets allra viktigaste saker som vi har här på redaktionen, och att få ta reda på hur saker och ting egentligen ligger till – och att sedan få sprida den kunskapen vidare.

Finns det något som är … dåligt?
”Möjligtvis att man inte slutar tänka ‘men kanske att man skulle försöka få ETT litet, litet barn till. Bara ett!'”

Hur många barn drömde du om att få när du var liten?
”Hade inga sådana drömmar. Plötsligt en dag bara ville jag HA-BARN-NU! Dagen innan ville jag det inte.”

Och … hur många barn har du?
”Tre! Och jag kan inte låta bli att fundera på vem den fjärde skulle bli.”

Största överraskningen med att bli förälder, vilken är det?
”Tja, vilken ska jag välja? Kanske att det faktiskt går att ‘spela förälder’ men hur mycket spännande som händer när man INTE gör det utan liksom (ja det låter flummigt och djupt) öppnar sig för den där andra människan som kommit in i ens liv. Hur mycket som händer med en själv som person.”

 Största föräldrautmaningen, då?
”När man har tre barn, jobb, partner, bostad och en massa andra prylar som man äger och ska ta hand om så är det liksom ett ständigt kravflöde som man ska handskas med och prioritera i. Jag tycker att det är svårt att alltid göra det med gott humör. Och då menar jag inte att jag tror att barn mår bra av att jämt och ständigt mötas av ett leende fejs. Men jag vill heller inte att ett högst befogat ’mammmaaaaaa!’ ska mötas av ett ilsket, rytande, frustande ’JAAAAAA!!!??’. I alla fall inte varje kväll. Eller i alla fall inte varje gång.”

Säg en föräldrapryl du lika gärna kunnat vara utan?
”Amningspumpen. Det kom aldrig ut något. Och spjälsängen, eftersom ingen någonsin sov i den. Babysittern. Hoppgungan. Parasoll till barnvagnen. Oj, det finns hur mycket som helst …”

Och något som du är glad att du skaffat?
”Vi funderade helt orimligt länge på om en skomätare var en bra grej, en sådan där som de har i skoaffärer som man sticker ner i skon för att mäta hur stor den är. Vi köpte den, och jag kan inte nog säga hur värt det var. Och en tangle-teezer (hårborste), mycket bra grej för tovigt barnhår.”

Har du fått något bra råd som förälder någon gång?
”Det bästa jag fått är från en vän som fick barn ett år före mig. Hon sa åt mig att tänka på att ingenting varar särskilt länge när det kommer till barns olika faser – varken de bra eller de dåliga faserna. Och det stämmer så väl … Jag tror att den danska föräldraterapeuten Jesper Juul har sagt något liknande; att man ska sätta ett kryss i almanackan tre månader framåt i tiden och om ingenting har förändrats då, kan man fundera på att ta tag i saken.”

Vilken artikel i Vi Föräldrar skulle ha kunnat vara skriven direkt för dig?
”Eh, alla? Men tänkte särskilt på en som jag läste häromdagen som handlar om ifall man kan skämma bort sitt barn genom att amma ofta, sova nära, och så vidare. Så många aha-upplevelser när jag läste den!”

Vad står överst på din önskelista just nu?
”Eftersom vi just har flyttat – och eftersom jag var livrädd för att flytta för att jag var rädd för hur det skulle bli för barnen – så är det det enda jag önskar just nu: att de ska få nya vänner, trivas, inte bli mobbade, att ingen ska vara dum mot dem osv osv.”

Jessica Erixon, AD

jessica.erixon@vf.bonnier.se

Jessica Erixon, AD

Vad är det bästa med att jobba på Vi Föräldrar?
”Förutom alla dagliga life hacks från mina fantastiska kollegor (alltifrån att klippa av jeansen med en zickzack-sax till att spara pengar på ett ISK-konto hos en nätmäklare) känns det väldigt meningsfullt att som formgivare få göra ett så viktigt ämne som föräldraskap mer lättförståeligt. Min roll är ju att få en kanske lång och komplex text att bli lätt att ta in och att man som läsare inte tappar intresset. Där är formgivningen viktig. Här på sajten jobbar jag främst med att knyta ihop sajtens formspråk med tidningens, utan att det för den skull ska se likadant ut. Min dröm är att sajten ska kännas lika ‘härlig’ som jag tycker att det är att bläddra i en tidning!”

Finns det något som är … dåligt?
”Kanske att man gråter under arbetstid … Många artiklar tar tag i en, och det behöver inte vara så hemskt som att det handlar om barn som dör. Nästan varje läsarsvar från vår barnpsykolog Malin Bergström gör mig tårögd.”

Hur många barn drömde du om att få när du var liten?
”Jag har inget minne av att jag tänkte på det.”

Och … hur många barn har du?
”Två!”

Största överraskningen med att bli förälder?
”Oj, oj, oj … kanske vad mycket TID jag hade innan jag fick barn?”

Största föräldrautmaningen?
”Att få mina barn att lyssna på mig.”

Säg en barn-/föräldrapryl du skaffat som du lika gärna kunnat vara utan?
”Hm … Blöjhink var ju bra ändå – fast hemsk att ha. Jag kommer på tre: hoppgunga, snorsug (jag fick den aldrig att funka, barnet ligger inte stilla tillräckligt länge för att det ska gå att få ut något?) och bärsele (inget av barnen hade ro att sitta i den).”

Och något som du är glad att du skaffat?
”Babyvakten hade vi nytta av när vi var på landet och barnen sov på en annan våning än där vi hängde på kvällarna.”

Har du fått något bra råd som förälder någon gång?
”Bjuda så många barn på ett födelsedagskalas som barnet fyller. 1-årskalas, en gäst, 2-årskalas, två gäster och så vidare. Best advice ever!”

Vilken artikel i Vi Föräldrar skulle ha kunnat vara skriven direkt för dig?
”Jag skulle säga: De flesta. När jag läser våra artiklar tänker jag ofta ‘tänk om jag hade vetat det här!'”.

Vad står överst på din önskelista just nu?
”En hel natts sömn …”

Tove Forsman, redaktör

tove.forsman@vf.bonnier.se

Tove Forsman, redaktör

Vad är det bästa med att jobba på Vi Föräldrar?
”Det känns som världens lyxigaste att få sätta sig in i massa bra och viktiga grejer. Och sedan göra innehåll av det på olika sätt.”

Finns det något som är … dåligt?
”Kanske att det ibland känns som vi hinner hälften av vad vi VILL göra.”

Hur många barn drömde du om att få när du var liten?
”Hmm, oklart. Jag drömde nog mer om andra saker: hoppa fallskärm, bli polis/konstnär/författare och ha massor av djur.”

Och … hur många barn har du?
”Ett.”

Största överraskningen med att bli förälder?
”Att man ens kan vara det till en annan person? Tycker det är lite svindlande varje dag.”

Största föräldrautmaningen?
”Att det ALDRIG NÅGONSIN är statiskt. Man tror att man får till en rutin som funkar, allt är frid och fröjd, men nästa dag är allt fel. Och tvärt om: ena dagen är allt dåligt och det kaosar på alla sätt, dagen efter är allt så lugnt, och så tror jag att det ska vara så för alltid men så börjar det om. GIV MIG STYRKA, liksom.”

Säg en barn-/föräldrapryl du skaffat som du lika gärna kunnat vara utan?
”Eeeh. I alla fall något av alla gosedjur/små figurer som vi snubblar över hemma h e l a  t i d e n.”

Har du fått något bra råd som förälder någon gång?
”Ja, massor. Till exempel att lyssna på sin magkänsla (vagt, men viktigt), att det är helt okej att låta barnet somna där man själv är när nattningarna tar över heeela kvällen (till exempel på soffan eller i ens egen säng). Sara lärde mig att städa med våtservetter. Så omiljövänligt och slösigt. Men så värt ibland, haha! Obs att jag har fått cirka lika många, eller fler, dåliga råd.”

Vilken artikel i Vi Föräldrar skulle ha kunnat vara skriven direkt för dig?
”Oj, så många! Gjorde intervjun ’Sluta prata om vad barn har på sig’ delvis till mig själv. När min dotter var yngre blev jag ofta irriterad på att förskolepersonal eller släktingar kommenterade vad hon hade på sig innan de hälsade på henne. Det kändes liksom fel, även om jag också tyckte hon var gullig så klart. Jag tyckte det var svårt att veta hur jag skulle svara på det på ett konstruktivt sätt, men jag fick bra tips av experten som jag intervjuade.”

Vad står överst på din önskelista just nu?
”Det som legat i topp sedan jag blev förälder: vara ensam hemma i kanske ett dygn, äta frukost i sängen, titta på teve-serier hela dagen och inte ta hänsyn till NÅGON. Men när det väl händer längtar jag oftast ihjäl mig.”

Maria Zamore, reporter och redaktör

maria.zamore@vf.bonnier.se

Maria Zamore, reporter och redaktör

Vad är det bästa med att jobba på Vi Föräldrar?
”Att få nörda ner sig i all superintressant forskning och kunskap som finns om hur vi  människor utvecklas – och att få berätta om det!”

Finns det något som är … dåligt?
”Att man tyvärr inte hinner nörda ner sig i allt.”

Hur många barn drömde du om att få när du var liten?
”Inga. Trodde aldrig att jag skulle våga.”

Och … hur många barn har du (just nu)?
”Två.”

Största överraskningen med att bli förälder?
”Att det finns barn som föds blonda. Att jag skulle få ett sådant. Och att man utvecklas så mycket själv av att vara förälder.”

Största föräldrautmaningen?
”Att det inte finns något facit. Att man måste hitta svaren i sig själv – varje dag, minut och sekund.”

Säg en barn-/föräldrapryl du skaffat som du lika gärna kunnat vara utan?
”Babysitter.”

Något som du är glad att du skaffat?
”Bärselen.”

Har du fått något bra råd som förälder någon gång?
”Att strunta i alla råd och metoder. Att göra som det känns bäst för en själv.”

Vilken artikel i Vi Föräldrar skulle ha kunnat vara skriven direkt för dig?
”Förmodligen de flesta.”

Vad står överst på din önskelista just nu?
”Att de relativt nyss utflugna sönerna ska känna att de hittat rätt i Lund respektive Uppsala och – ja, i livet.”