Vi hade sex med annat par – vem är pappa till barnet?

De väntar barn. Och har haft sex med ett annat par. Vem är pappa till barnet? undrar den blivande mamman.

Fråga:

Jag och min partner väntar barn. Beräknat förlossningsdatum enligt rutinultraljudet är den 3 maj.

Men: Jag och min sambo träffade ett par den 31 juli och hade samlag med dem. Efter den 31 juli så hade jag och min sambo samlag dagligen ända tills jag åkte utomlands den 10:e augusti.
Jag har hört två gånger nu att jag blev gravid den 11 augusti och att graviditeten började den 29 juli eftersom man räknar två veckor innan. Jag har en menscykel på 36 dagar.

Min sambo och jag mår nu väldigt dåligt över detta och funderar mycket på om det kan vara den andra killens barn? Han fick inte utlösning i mig, men hade en utlösning och oralsex med sin tjej innan vi hade samlag.

/Gravid efter träff med par?

Svar från Maria Sennström, överläkare i obstetrik och gynekologi vid Karolinska universitetssjukhuset Solna:

När man räknar på tiden för när en graviditet startat så är det lätt att bli lite förvirrad. Om en kvinna har en menscykel som är 28 dagar lång och beräknat förlossningsdatum enligt ultraljud är 3 maj så skulle det innebära att befruktningen skett mellan den 9 och 11 augusti, cirka. Man kan aldrig säga exakt vilket datum det handlar om eftersom spermierna kan ta längre eller kortare tid på sig för att befrukta ägget.

De datum jag angett är grova skattningar och säkert kan man aldrig säga vilken dag man blivit gravid om det inte är en provrörsbefruktning man har gått igenom.

Hoppas detta kan vara er till någon hjälp. Om man vill göra en faderskapsutredning för att säkert veta vem som är pappan, är det först efter förlossningen som det kan göras.