Kan det vara farligt för fostret? Jag har hört att moderkakan släpper taget när bebisen kommit ut och man börjat amma lite – men jag har ju ingen bebis att amma än. Varför läcker jag då så mycket?

Varför läcker jag mjölk under graviditeten?

Är gravid med mitt andra barn och är nu i vecka 38. Jag undrar om det är normalt att brösten läcker så mycket att jag måste byta tröja ibland eftersom den blir så blöt? Kan det vara farligt för fostret? Jag har hört att moderkakan släpper taget när bebisen kommit ut och man börjat amma lite – men jag har ju ingen bebis att amma än. Varför läcker jag då så mycket?

Undrande

Svar: Det beror på hormoner och är normalt och vanligt!

Det är inte ovanligt att man läcker mjölk under slutet av graviditeten. Du behöver dock inte vara rädd för att det ska påverka moderkakan och dess funktion.

Vad du nog måste ha hört är att amning och stimulering av bröstvårtorna direkt efter förlossningen kan öka livmoderns sammandragningar. Detta beror på påverkan av hormonet oxytocin som frisätts vid amning och vid stimulering av bröstvårtorna.

Livmoderns sammandragningar regleras även av andra hormoner. Vid förlossningen har livmodermuskeln påverkats av många andra hormoner som gör att värkarna kommer igång och att barnet föds.

Oxytocin kan också stimulera livmoderns sammandragningar varför man kanske ibland säger att det är bra att barnet suger på brösten direkt efter förlossningen.

Hormonet prolactin som stimulerar mjölkproduktionen gör inte att livmodern drar ihop sig.