Var sjätte kvinna föder med kejsarsnitt

Allt fler kvinnor blir förlösta med kejsarsnitt.

De vanligaste orsakerna till planerat kejsarsnitt är sätesbjudning eller att man genomgått ett tidigare kejsarsnitt.

– Det är en myt att välutbildade kvinnor gör flest planerade kejsarsnitt av psykologiska skäl och står för ökningen av kejsarsnitt i Sverige, säger Karin Pettersson, överläkare vid obstetrikenheten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Att antalet kejsarsnitt ökar beror på flera saker, bland annat att mammorna är äldre. Risken för kejsarsnitt ökar när den gravida kvinnan är över 40 år, främst på grund av att man oftare har sjukdomar som högt blodtryck och diabetes. Även den miljö kvinnan lever i har betydelse. Har hon många i bekantskapskretsen som fött barn genom kejsarsnitt, kan den egna attityden påverkas. Eller om alla kvinnor i släkten har fött barn vaginalt, då kan det bli viktigare för en kvinna att föda sitt barn på samma sätt.

Rädda får stöd
Vem som får kejsarsnitt varierar från sjukhus till sjukhus.

– Hur många som får kejsarsnitt på grund av förlossningsrädsla går inte att säga. Det kan vara många olika orsaker som spelar in. Vi gör en bedömning från fall till fall, säger Karin Pettersson.

För den som är förlossningsrädd har varje kvinnoklinik idag någon form av stödverksamhet. Det kan vara att få samtal med en barnmorska eller psykolog och att göra en noggrann planering kring förlossningen tillsammans med en förlossningsläkare.

– En kvinna som vill ha kejsarsnitt enbart av praktiska skäl, får ett nej av oss. Det kan till exempel vara någon som vill ha kejsarsnitt eftersom hennes man ska på arbetsresa. Men målet är att varje kvinna ska vara nöjd med sin förlossning, säger Karin Pettersson.

Risk för komplikationer
Det finns ingen generell rekommendation om hur många kejsarsnitt en kvinna kan genomgå. Men efter varje kejsarsnitt ökar riskerna för komplikationer vid nästa graviditet.

– Moderkakan kan till exempel växa in i ärret och det kan leda till blödning. Eftersom ett tidigare snitt även ökar risken för att livmodern spricker vid nästa vaginala förlossning, så rekommenderar man alltid planerat kejsarsnitt efter två tidigare snitt. Risken är liten men den finns, säger Karin Pettersson.

Ett kejsarsnitt är inte smärtfritt, även om vården har en rad olika bedövningsformer. De flesta kvinnor behöver smärtlindring i en till två veckor efter snittet. Hur pass snabbt man återhämtar sig beror på den egna fysiken och hur komplicerat kejsarsnittet har varit. Vissa kvinnor tycker att det känns som vanligt efter fyra till sex veckor medan det för andra kan ta månader.

Källor: Karin Pettersson, Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, Socialstyrelsen.


Risker med kejsarsnitt:
– Risken för blodpropp i ben eller lunga ökar.
– Det finns risk för infektion i såret, livmodern eller urinröret.
– I samband med operationen finns risk för blödning som kan kräva blodtransfusion.

Fördelar med kejsarsnitt:
– Kvinnan vet när och var hennes barn kommer att födas.
– Den som är rädd för en vaginal förlossning kan känna sig tryggare eftersom förlossningen upplevs vara under säkra former.
– De flesta kvinnor får en positiv förlossningsupplevelse.
– Risken för att läcka urin i framtiden minskar jämfört med en vaginal förlossning.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.