Väntar du bebis nummer två? Var glad om du ens hinner klappa på magen…

Första gången jag blev gravid kändes livet väldigt trevligt. Den växande magen var spännande, jag kände mig sedd, fick hjälp med att bära och kroppen kändes kvinnligare än någonsin. Trots illamående och diverse krämpor var allting nytt och jag visste inte vad jag hade att vänta mig från dag till dag.

Därför såg jag med glädje fram emot min nästa graviditet.

De mysiga samtalen med maken, uppmärksamheten och känslan av att vara speciell lockade och jag längtade efter att denna gång få tid att känna efter, njuta och ta till vara på alla positiva upplevelser. Så döm om min förvåning när jag verkligen blev gravid och inget rosa skimmer inträdde.

Dåligt samvete

Maken blev visserligen glad, men mysiga kvällar på tu man hand blev det inte många och illamåendet hängde som ett tungt moln över mig. Dessutom var jag så trött under de första månaderna att jag knappt hängde ihop och jag gick konstant omkring med dåligt samvete för att jag inte hann med min lilla dotter som just fyllt ett år.

Graviditeten började kännas som en lång transportsträcka och ett nödvändigt ont för att nå målet – en upplevelse jag inte är särskilt ensam om men som det sällan pratas om.

Är redan förälder

– Många kvinnor känner sig lite som en prinsessa när de väntar sitt första barn, och det är helt naturligt eftersom allting är spännande och nytt, säger Inger Jensnäs, barnmorska på Fröja Barnmorskemottagning i Stenungsund.

– Men man tänker kanske inte på att man under andra graviditeten faktiskt redan är förälder och att det i sig är en stor upplevelse som tar mycket tid. Fokus på kroppen och fostret är inte längre det primära och det blir väldigt tydligt under andra graviditeten.

Både hon och kollegan Lena Schmidt Gillberg är överens om att också tröttheten och hur man upplever illamående och andra krämpor handlar om att man redan är förälder. Man har fullt upp med att vara mamma, jobba, hämta och lämna på dagis och så vidare. Så visst kan andra graviditeten komma lite i skymundan och hanteras både av oss själva och av vår partner på ett annorlunda vis.

– Partnern är ju ”gravid” på ett annat sätt än den som är gravid, säger Lena Schmidt Gillberg. Män reagerar ofta genom att fundera och oroa sig över praktiska saker och ekonomi. En del män planerar nästan för konkurs när de väntar sitt andra barn. Plötsligt skall de byta bil, bygga till fler rum och tjäna extra pengar, det är deras sätt att engagera sig.

Färre mvc-besök vid andra graviditeten

Att man som omföderska behandlas annorlunda, inte bara av sin partnern utan också av andra i ens närhet, beror helt enkelt på att man har en annan livssituation än under första graviditeten. Och det faktum att man en gång klarat av en förlossning innebär normalt att man kommer att klara även en andra graviditet utan större problem.

– Vi vet att omföderskan har klarat av en graviditet och en förlossning tidigare. Finns det inga medicinska komplikationer blir det därför av naturliga skäl färre besök hos oss på barnmorskemottagningen. Men den medicinska och psykiska omvårdnaden är lika god för en omföderska och är det något som trots allt avviker från det normala blir kontrollerna tätare, säger Lena Schmidt Gillberg.

Oron större

Men när andra och tredje barnet kommer är det också nya frågor som dyker upp. Många oroar sig mycket mer för att något ska vara fel på barn nummer två. Och den stundande förlossningen känns både mer oroande och jobbigare än första gången då man var lyckligt ovetande.

– Vi skickar betydligt fler omföderskor än förstföderskor till sjukhusens avdelningar för förlossningsrädsla för samtal inför förlossningen, berättar Inger Jensnäs. Det handlar inte bara om att förlossningen kan ha varit svår, utan lika ofta om upplevelser som att man inte har blivit sedd eller att man oroar för att något ska gå fel.

Har man redan haft den stora ”turen” att få ett friskt barn är det svårt att låta bli att oroa sig, menar de båda. Man vågar helt enkelt inte riktigt tro på att det skall gå lika bra en gång till.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 2/2009