Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Urinvägsinfektion när man är gravid – gå till doktorn!

När man är gravid ökar risken för urinvägsinfektion. Men är det farligt? Läkaren och forskaren Annelie Brauner berättar om symtom, behandling och huskurer.

Urinvägsinfektion och gravid. Det kan svida, värka och bränna – och vid graviditet ökar risken.
Urinvägsinfektion och gravid. Det kan svida, värka och bränna – och vid graviditet ökar risken. Foto: Unsplash

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Innehåll – Urinvägsinfektion vid graviditet

Större risk när man är gravid?

Farligt när man är gravid?

Symtom på urinvägsinfektion

Behandling

Huskurer

Minska risken för urinvägsinfektion

GBS

Vad är urinvägsinfektion?

Annelie Brauner, läkare och professor vid Karolinska institutet. Foto: KI/Fredrik Persson
Annelie Brauner, läkare och professor vid Karolinska institutet. Foto: KI/Fredrik Persson

– Egentligen innebär urinvägsinfektion att bakterier har tagit sig upp i urinblåsan, fastnat på cellerna i urinblåsan och gett upphov till en infektion– och anledningen till att jag beskriver det så noga är att det finns patienter som har bakterier i urinen utan att ha några symtom och utan att ha en infektion, säger läkaren Annelie Brauner.

När det gäller gravida spelar det ingen roll om man har symtom eller inte.

– När man som gravid har bakterier i urinen ska man behandlas med antibiotika. Det beror på att bakterier i urinen kan orsaka allvarliga problem för den som är gravid, och även leda till att barnet föds för tidigt.

Om man inte är gravid och inte har några symtom på urinvägsinfektion, men ändå har bakterier i urinen, ska det däremot inte behandlas med antibiotika.

Hur kommer det in bakterier i urinblåsan?

– Urinen är alltid steril från början. Men har vi mycket bakterier både i tarmen och slidan, och urinröret, slidan och tarmen mynnar ut väldigt nära varandra. När vi hittar bakterier i urinen beror det på att de har tagit sig in från tarm, slida eller från huden vid urinrörets mynning.

Läs också: Alla råd man får som gravid och förälder – vilka kan man lita på? Forskaren förklarar

Är det större risk för urinvägsinfektion när man är gravid än annars?

Man får lättare urinvägsinfektion som gravid.

– Det beror dels på hormonnivåer som förändras och dels på de fysiologiska förhållandena, det vill säga att man har en bebis i magen som trycker på ner mot urinblåsan, säger Annelie Brauner.

Att bebisen trycker på mot urinblåsan är en viktig orsak till urinvägsinfektion under graviditet.

– Det vanliga är att vi kissar ut allt vi har i urinblåsan när vi är på toaletten, så att urinblåsan töms. Men när vi är gravida och barnet trycker mot urinblåsan blir det gärna lite urin kvar i blåsan. Det kan bli en grogrund för bakterietillväxt.

Är urinvägsinfektion under graviditeten farligare än annars?

– Ja, det kan det vara, för när man har en bebis i magen ökar risken för njurbäckeninflammation, säger Annelie Brauner.

Läkare skiljer på så kallad ”låg urinvägsinfektion”, som också kallas blåskatarr eller cystit, och ”hög” eller ”övre” urinvägsinfektion, som också kallas njurbäckeninflammation.

– Njurbäckeninflammation innebär att bakterierna har klättrat hela vägen upp till njurarna, och då är det betydligt farligare för både den gravida och för bebisen. Njurbäckeninflammation ger större allmänpåverkan än blåskatarr. Det innebär också risk för att bakterierna ska sprida sig till blodbanan och orsaka allmän blodförgiftning, sepsis, och det finns en risk för att förlossningen ska starta för tidigt.

Läs också: Därför får gravida lägre blodvärde (och därför kan det vara bra!) 

Symtom på urinvägsinfektion – hur känns det?

Att ha urinvägsinfektion som gravid ger samma symtom som att ha urinvägsinfektion som icke gravid. Det handlar till exempel om att:

man kan behöva kissa ofta

det kan svida när man kissar

det kan värka när man kissar, särskilt när man kissar ut de sista urindropparna

det kan kännas som om det bränner när man kissar

– De flesta med urinvägsinfektion har dessa symtom, även om det för vissa till exempel kan överskuggas av att man behöver springa ofta på toa och för andra av att det svider – man kan tycka att det känns som att kissa taggtråd eller smågrus; de flesta har det rejält besvärligt, säger Annelie Brauner.

Vad ska man göra om man som gravid har symtom på urinvägsinfektion?

– Då ska man gå till doktorn så att det kan tas en odling. Man ska inte vänta.

Kissnödig hela tiden? Det är ett av symtomen på urinvägsinfektion.
Kissnödig hela tiden? Det är ett av symtomen på urinvägsinfektion. Foto: Jack Harner/Unsplash

Behandling av urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion behandlas med antibiotika.

– För gravida rekommenderas vissa sorter av antibiotika som man vet inte skadar bebisen – så man kan känna sig trygg, säger Annelie Brauner.

Huskurer

När man diskuterar huskurer mot urinvägsinfektion är det viktigt att göra skillnad mellan gravida och icke gravida, säger Annelie Brauner.

– Är man gravid ska man inte pröva huskurer eftersom det kan vara farligt både för den gravida och den ofödda bebisen. Man ska inte försöka bli frisk med något man har hört om eller läst om på nätet, utan gravida med misstänkt urinvägsinfektion ska gå till doktorn som får avgöra om det behövs antibiotikabehandling.

Hos kvinnor som inte är gravida kan urinvägsinfektion ganska ofta läka ut av sig själv, och huskurer kan i vissa situationer hjälpa till att lindra symtomen, enligt Annelie Brauner.

– Men allmänt, säger hon, om vi inte pratar specifikt om gravida: visst finns det en mängd huskurer, men om de fungerar är en annan sak. Man har försökt med tranbärsjuice och man har sett i studier att tranbärsjuice kan förebygga, men inte behandla, urinvägsinfektion. För att få effekt av tranbärsjuice måste man ta jättehöga doser. Man kan inte dricka så mycket att man får i sig tillräcklig mängd. De som har prövat har både fått ont i magen och hål i tänderna. 

– Och det är viktigt att komma ihåg att man som gravid inte ska experimentera, varken med tranbärsjuice eller dekokter av åkerfräken eller annat.

Läs också: Vad händer om man är sjuk på förlossningen?

Kan man minska risken att få urinvägsinfektion som gravid? 

– Ja, jag brukar säga att man ska kissa klart när man går på toaletten. Det kan vara svårt i praktiken, många småbarnsmammor kanske har ett barn med sig in på toa och ett annat som gör något annat i ett rum intill, man kanske hör en duns och så hinner man inte kissa klart. Men det är bra att försöka tänka på det när det är möjligt, säger Annelie Brauner. 

En del upplever att de får urinvägsinfektion lättare om de blir kalla.
En del upplever att de får urinvägsinfektion lättare om de blir kalla. Foto: Shutterstock

– En annan bra sak är att kissa efter samlag. Sedan kan man diskutera rådet att inte använda åtsittande byxor, men en del upplever att de får urinvägsinfektion lättare när de har tajta byxor. Det finns också kvinnor som upplever att de lättare får urinvägsinfektion om de sitter ute när det är kallt eller om de har på sig kalla, blöta badkläder, men vad det i så fall beror på vet man inte. 

Kan man minska risken genom att dricka mycket vatten? 

– Man kan inte bota en infektion på det sättet. Om bakterierna redan sitter fast i cellerna i urinblåsan är det antibiotika som gäller. Rent teoretiskt kan det kanske hjälpa till att skölja bort bakterier som ännu inte har fastnat i urinblåseslemhinnans celler – men man ska i så fall inte dricka hysteriskt mycket, bara måttligt: Dricka måttligt mycket vatten och gå på toa regelbundet. 

Läs också: Så känns förvärkar och sammandragningar

GBS – vad är det? 

GBS är en bakterie, förkortningen står för Grupp B-Streptokocker. Många kvinnor bär på GBS utan att veta om det, och det behöver inte ge några symtom. 

– I Sverige behandlar man gravida som har GBS i urinen. Om kvinnan tidigare har fött barn som haft GBS-infektion tar man en bakterieodling från kvinnans urin, även om hon inte har några symtom från urinvägarna. Bakterieodling görs också om den gravida tillhör någon annan riskgrupp. Om urinodlingen visar växt av GBS behandlas den med antibiotika, oavsett om den gravida har symtom eller inte. 

– Om bakterierna sedan finns kvar trots antibiotikabehandlingen behandlas kvinnan med antibiotika även i samband med förlossningen. Anledningen till att man behandlar med antibiotika är för att skydda det ofödda barnet. Om barnet smittas med GBS när det är nyfött kan det få en svår infektion som i enstaka fall kan leda till att bebisen dör, säger Annelie Brauner.

Annelie Brauner är läkare och professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet. Hon forskar om urinvägsinfektion.