Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ultraljud under graviditeten – kan det vara farligt?

Ett extra ultraljud för att kolla barnets kön? Eller för att få fina bilder eller en film på fostret? Läs det här först.

Fint med en bild på bebisen i magen, men gör inte fler ultraljudsundersökningar än vad som är medicinskt nödvändigt, råder Strålsäkerhetsmyndigheten.
Fint med en bild på bebisen i magen, men gör inte fler ultraljudsundersökningar än vad som är medicinskt nödvändigt, råder Strålsäkerhetsmyndigheten.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Alla gravida erbjuds en ultraljudsundersökning, oftast i graviditetsvecka 15–20.

Det främsta skälet är att fastställa en tid för barnets födelse, men man tittar också efter hur moderkakan ligger och om det finns fler än ett foster i magen. Man kan dessutom se vissa missbildningar och skador.

Men kan undersökningen i sig vara skadlig?

"Risk för neurologisk påverkan"

Ultraljudsundersökningar betraktas allmänt som riskfria, men vid felaktig användning kan de orsaka skadlig uppvärmning av fostret, konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten. Dessutom har statistiska studier visat att det kan finnas risk för neurologisk påverkan på foster. Till exempel skulle upprepade ultraljudsundersökningar kunna minska sannolikheten för högerhänthet hos barnet.

Även om vänsterhänthet och tvåhänthet varken är fel eller innebär någon hälsorisk, anses observationerna antyda att fostrets utveckling skulle kunna påverkas vid upprepade ultraljudsundersökningar. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar därför att foster bara ska exponeras för ultraljud när det finns ett medicinskt syfte, och när nyttan med undersökningen är större än risken för skadliga effekter. Om anledningen inte är medicinsk avråder man gravida från att göra ultraljud för att ta bilder och spela in filmer av fostret, och/eller för att bestämma fostrets kön.

Ska man förstå det som att ultraljud under graviditeten kan vara farligt?

Torsten Cederlund, enhetschef Strålsäkerhetsmyndigheten.
Torsten Cederlund, enhetschef Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: Bosse Alenius

– Vi ser inga risker med att utföra medicinska ultraljud när de utförs av legitimerad personal, väl utbildad och tränad inom ultraljudsdiagnostik. Den eventuella risk som undersökningen ger uppvägs av nyttan med undersökningen, säger Torsten Cederlund, enhetschef för medicinska bestrålningar, Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Men eftersom det finns studier som visar på en ökad frekvens av icke högerhänthet hos pojkar som utsatts för upprepade ultraljudsundersökningar anser vi att försiktighetsprincipen bör tillämpas. Därför avråder vi från att ultraljud används för att ta bilder och spela in filmer av fostret av någon annan anledning än medicinsk.

LÄS OCKSÅ: Fosterrörelser – därför är de viktiga

Kritisk till utvecklingen

Mia Ahlberg, ordförande i Svenska barnmorskeförbundet, instämmer i rådet.

Mia Ahlberg, ordförande i Svenska barnmorskeförbundet.
Mia Ahlberg, ordförande i Svenska barnmorskeförbundet.

– Vi tycker inte att man ska göra några undersökningar eller ingrepp som inte är medicinskt motiverade. I många länder görs det väldigt många ultraljud under graviditet – men inte för att det har någon medicinsk nytta. Det är business. Det genererar pengar till dem som utför ultraljuden. Det är inte god och säker vård och det hör inte hemma i Sverige.

Under senare år har även mottagningar i Sverige erbjudit extra ultraljudsundersökningar, ibland till en kostnad, trots att det inte finns medicinska skäl.

– Det är något helt annat än sjukvård. Jag ställer mig kritisk till den utvecklingen, säger Mia Ahlberg.

LÄS OCKSÅ: Kub-test, ska man göra det?

 

Källor

Vad grundar sig Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendation på? 

Strålsäkerhetsmyndigheten grundar sina slutsatser och bedömningar på medicinska experter vid olika internationella organisationer och sammanslutningar, systematisk genomgång och analys av litteratur i ämnet utförd av Världshälsoorganisationen WHO och på rekommendationer som utfärdats av ansvariga myndigheter i USA och Kanada, berättar Torsten Cederlund:

Myndigheter

Guidelines for the Safe Use of Diagnostic Ultrasound, 01-HECS-255, Health Canada

 Fetal Keepsake Videos, March 24, 2008, Food and Drug Administration (FDA)

Organisationer

Policy statement on non-medical use of ultrasound, June 2008, World Federation for Ultrasound in Medicine and Biology

ISUOG statement on the non-medical use of ultrasound, 2009, International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology (ISUOG)

Statement on the use of Diagnostic Ultrasound for Producing Souvenir Images or Recordings in Pregnancy, 2006, European Federation of Societies for Ultrasound in Medicine and Biology (EFSUMB) and European Committee of Medical Ultrasound Safety (ECMUS)

Clinical Safety Statement for Diagnostic Ultrasound, 2008, European Federation of Societies for Ultrasound in Medicine and Biology (EFSUMB) and European Committee of Medical Ultrasound Safety (ECMUS)

Statement of Keepsake Fetal Imaging, June 22, 2005, American Institute of Ultrasound in Medicine (AIUM)

Position on the use of diagnostic ultrasound for non medical purposes, February 11, 1996, Canadian Association of Radiologists (CAR)

Studier

Safety of ultrasonography in pregnancy: WHO systematic review of the literature and meta-analysis, Ultrasound Obstet Gynecol 2009; 33:599-608

Kieler H. A comparative study of young men. Epidemiology 2001;12:618-623

Metoder för tidig fosterdiagnostik, SBU 2006

Salvesen KA. Routine ultrasonography in utero and subsequent handedness and neurological development. BMJ 1993;307(6897):159-164

Kieler H. Routine ultrasound screening in pregnancy and the children’s subsequent handedness. Early hum Dev 1998;50:233-245

Marsal K, The output display standard: has it missed its target. Ultrasound Obstet Gynecol 2005;25:211

 

Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer om ultraljud vid graviditet

Diagnostiskt ultraljud på foster ska bara utföras när den medicinska nyttan är större än förutsebara risker. Det gäller även när ultraljud används vid undervisning och forskning.

Ultraljud på foster ska bara utföras av legitimerad personal, väl utbildad och tränad inom ultraljudsdiagnostik.

Ultraljud ska inte användas för att ta bilder och spela in filmer av fostret, av någon annan anledning än medicinsk.

Ultraljud ska inte användas för att bestämma fostrets kön, av någon annan anledning än medicinsk.