TENS som smärtlindring vid graviditet och förlossning?

Är det säkert att använda TENS som smärtlindring under graviditet och förlossning? Barnmorskan Gudrun Abascal svarar.

Tens – är det bra?

Jag har hört talas om TENS som smärtlindring vid graviditet och förlossning. Jag var inne på apoteket och hittade en apparat som hette TENS, men det stod att man absolut inte skulle använda den under graviditet och förlossning.

Vet ni något om detta? Jag tycker att det skulle vara ett bra alternativ.

/Angela

Svar:

TENS är en vedertagen metod att hjälpa kvinnor med olika besvär under graviditet och födande, men även efter att barnet är fött.

TENS, som står för transkutan elektrisk nervstimulering, är gummi- eller plastplattor som ger elektriska vibrationer med olika intensitet via en batteridriven generator. Strömmen ges via elektroder som fästs på huden (transkutan = ”genom huden”) och som stimulerar nerverna i närheten av elektroderna. Vibrationerna ökar frisättningen av endorfiner (smärtlindrande hormon). De kan också få spända muskler att slappna av. Du kan själv styra vibrationernas intensitet.

TENS kan användas under graviditeten vid smärta i rygg, nacke och bäcken. När du föder hjälper TENS dig att möta förlossningssmärtan och att lindra den. Efter att du fött kan du ha hjälp av metoden vid eftervärkar och för att stärka muskulatur som varit belastad under graviditeten.

Vad du kan tänka på är att inte placera plattorna över hjärttrakten på barnet du bär på. Min rekommendation är att om du vill använda TENS så tala med din barnmorska på barnmorskemottagningen. Hon är helt säkert insatt i när och hur du kan använda metoden och kan guida dig på ett bra sätt.

Både du och din partner bör vara vana att använda TENS före förlossningen. Ni kan träna innan, exempelvis under förvärkarna.
När förlossningsvärkarna startar kan din partner hjälpa dig att fästa de små plattorna där du vill ha dem – det kan vara skönt att slippa tänka på tekniken när du väl behöver smärtlindringseffekten.

TENS-apparater finns att hyra eller låna på din barnmorskemottagning eller i sjukvårdsaffärer. Ta gärna hem en apparat i god tid före förlossningen så att ni kan lära er hur den fungerar.

/Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare (har bland annat skrivit ”Att möta förlossningssmärtan” och ”Att föda: en barnmorskas tankar, råd och erfarenheter”)

Artikeln publicerades 2012.