Stor mage = stort barn – är det så?

Hur vet man om bebisen i magen är stor? Får man veta storleken på bebisen i magen? Och om barnet är "för stort" – får man föda med snitt då? Vi har pratat med två läkare som har forskat om stora barn.

Hur vet man om bebisen i magen är "för stor"?
Hur vet man om bebisen i magen är "för stor"?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Den som har en ”stor” gravidmage får ofta höra det. Det är på något sätt som om den stora magen är ett frikort för alla möjliga kommentarer. ”Väntar du tvillingar?” eller ”Gud, det måste ju vara en jättebebis därinne!”

Men magens storlek har ingenting med bebisens storlek att göra.

Marie Blomberg, professor och förlossningsläkare
Marie Blomberg, professor och förlossningsläkare

– Nej, det går inte att se på magens storlek hur stor bebisen är. En väldigt lång kvinna kan se ut att ha en jätteliten mage men ändå bära på en stor bebis. Och omföderskor som inte hunnit träna upp magmusklerna får ofta tidigt en förhållandevis stor mage, säger Marie Blomberg, professor vid Linköpings universitet och överläkare på Kvinnokliniken i Linköping.

3 sätt att mäta bebisens storlek

Det finns tre sätt att mäta hur stor en bebis är:

1. Barnmorskan kan uppskatta bebisens storlek med händerna.

2. Barnmorskan kan ta ett så kallat symfys-fundusmått (SF-mått), som mäter livmoderns storlek.

3. Barnmorskan kan göra ett ultraljud.

– En studie som kom för ett tag sen visade att när det gäller stora barn så är de tre metoderna likvärdiga, det vill säga de ger lika säkra mätresultat. För mindre barn kan ultraljudet möjligen ge lite mer exakta mått, men stora barn har svårt att rymmas på skärmen vilket gör dem svårare att mäta, säger Marie Blomberg.

”Tung för tiden”

Som ett stort barn räknas en bebis som vid fullgången graviditet väger 4,5 kilo eller mer. Men en bebis kan givetvis vara stor utan att väga precis så mycket, beroende på var i graviditeten mamman befinner sig.

Fredrik Ahlsson, barnläkare
Fredrik Ahlsson, barnläkare

– Man brukar använda begreppet ”tung för tiden” och det är ett mer relevant uttryck, säger Fredrik Ahlsson, barnläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala som bland annat forskat på barns födelsevikt.

Stort barn – högre risk för komplikationer

Stor bebis kan innebära högre risk vid förlossningen.
Stor bebis kan innebära högre risk vid förlossningen.

Får man som gravid veta om barnet i magen är stort, eller tungt för tiden?

– Barnmorskan på mvc känner ju på barnet och om hon tror att bebisen är åt det stora hållet så ska hon såklart informera kvinnan om det. Det är viktigt att man har med sig den informationen in till förlossningen, säger Marie Blomberg.

Att föda en stor bebis kan innebära en högre risk för komplikationer vid förlossningen – men behöver inte göra det.

– Ett stort barn har sällan ett litet huvud eller en smal kropp, så det är klart att det kan vara mer komplicerat att föda ett stort barn. Bland annat är det vanligare med så kallad skulderdyctosi vid förlossningar med stora barn. Det innebär att barnets huvud kommer ut men att det sedan fastnar med axeln så att kroppen inte följer så enkelt, säger Marie Blomberg.

Får man föda med kejsarsnitt?

Man får inte automatiskt föda med kejsarsnitt om barnet i magen är stort, utan det görs en individuell bedömning. Om kvinnan har en stor rädsla diskuteras alltid för- och nackdelar med kejsarsnitt. De allra flesta stora barn föds utan komplikationer.

– Under åren 1997 till 2002 tittade jag på alla stora barn som föddes och 85 procent av dem föddes normalt, utan komplikationer, säger Marie Blomberg.

Stora bebisar – flera orsaker

Anledningen till att man får ett stort barn kan vara flera, men vissa faktorer har större påverkan. Övervikt är en sådan faktor.

– Vi har i våra studier tydligt sett att gravida kvinnor som föder stora barn har en ökad fettomsättning. Ju högre andel fett kvinnan har i kroppen desto mer insulinresistent är hon, och det innebär att kroppen har en högre glukos-, det vill säga sockerproduktion. Mycket socker gör att barnet växer fortare, säger Fredrik Ahlsson.

Fredrik och hans kollegor har genom Födelseregistret följt mödrar över två generationer, och sett att ärftligheten för att föda stora barn är mycket stor.

– Om du själv fötts som tung för tiden fördubblas risken för att du själv ska föda ett stort barn. Är du dessutom starkt överviktig eller har utvecklat fetma när du går in i graviditeten är risken för att du ska föda ett tungt barn fem gånger så stor, säger han.

Mammans vikt påverkar

En annan faktor som påverkar fostrets storlek är om mamman genomgår en onormalt stor viktuppgång under graviditeten, eller om hon är fysiskt inaktiv. Att röra på sig och försöka hålla sig till den rekommenderade viktuppgången utifrån sitt eget BMI är alltså bra tips för den som vill undvika att få en för stor bebis.

– Det handlar inte om att man ska bli någon elitidrottare eller hänga på gym sju dagar i veckan. Det räcker fint med 30 minuters promenad tre dagar i veckan. Och så kan man försöka att fortsätta äta bra mat och inte se graviditeten som ett fönster när man kan stoppa i sig vad som helst, säger Marie Blomberg.