Sex med mage

Sexlivet förändras när man väntar barn. 

När två är på väg att bli tre blir sexlivet annorlunda. Det blir liksom inte som förr, när man ”bara” var två.

Men även om sexlivet – och sexdriften – blir annorlunda under graviditeten finns det massor av anledningar till att hitta lösningar som funkar, oavsett om man har svårt att röra sig på grund av den stora magen, är extremt trött eller mår illa.

För Mia och Peter var graviditeten ett lyft för sexlivet. Efter att ha försökt bli gravida i 20 månader var sex något som mest skedde i befruktningssyfte på bestämda tider.

De hade varit tillsammans i några år när tankarna på barn började ta form. Men månad efter månad gick och ingenting hände. Till slut sökte Mia hjälp hos vården. Efter en utredning fick hon reda på att hon hade PCO, en sjukdom som kan göra det svårt att bli gravid.

– För mig var det skönt att få veta vad som var fel och att det gick att behandla. Samtidigt kände jag mig lite som en sämre kvinna som inte kunde bli gravid på naturlig väg.

7 anledningar att fortsätta ha sex under graviditeten

1. Det är skönt! Under graviditeten ökar din blodvolym, det gör att såväl blygdläpparna och klitoris som brösten och huden blir känsligare för beröring. Det blir helt enkelt skönare att ha sex.
2. Sex ger energi Sex frigör samma slags endorfiner som utsöndras vid träning. Det betyder att sex kan får dig att känna dig piggare, starkare och gladare. Dessutom övar du många av musklerna som används vid förlossningen.
3. Sex kan underlätta förlossningen
Under förlossningen används i stort sett samma muskler och kroppsliga funktioner som arbetar när man har sex. Den som kan ge sig hän och njuta under sexakten har bra förutsättningar för att ge sig hän och låta kroppen arbeta under förlossningen. Tricket är att jobba med sin kropp istället för mot den. Sex är alltså ett utmärkt tillfälle att träna inför förlossningen.
4. Stärk er relation
Sex stärker relationen. Två personer i familjen ska bli tre, men även om ni ska bli föräldrar är ni fortfarande ett kärlekspar. Glöm inte att ta hand om relationen och planera in lite egen tid. Det behöver inte alltid leda till samlag, ett härligt skumbad eller en romantisk middag är också mysigt, släpp kraven!
5. Ha sex för njutnings skull!
Under graviditeten kan ni passa på att ha sex enbart för att njuta. Alla tankar på att bli eller inte bli gravida är av förklarliga skäl borta och sex under graviditeten kan bli väldigt kravlöst och spontant.
6. Passa på att njuta av din kropp!
Den som haft komplex för sin kropp har världens chans att öka sin självkänsla under graviditeten. Passa på att ha sex utan att tänka på att dra in magen och kom ihåg att de flesta män (och kvinnor) tycker att gravida är något av det vackraste som finns.
Källa: Hot Mamas – Konsten att njuta av sex under graviditeten

Månaderna gick och graviditetsbeskedet uteblev. Det gjorde Mias och Peters relation ansträngd. Peter som jobbar som lastbilschaufför hade väldigt oregelbundna arbetstider. Ibland kunde det hända att han kom hem mitt i natten och var det i ägglossningstider så var det bara att köra på hur trötta de än var. Sexet blev något som utfördes på bestämda dagar och tider och alltid i syfte att bli gravid. Efter 20 månader var det inte så mycket sexlusten utan menstruationscykeln som styrde när de hade sex.

– Det var otroligt frustrerande att det aldrig tog sig, och vi grälade en del under den här perioden. Jag hade tankar om att det kanske inte var meningen att vi skulle få något barn, men vi slutade inte att försöka, säger Mia.

Men under en veckas semester på Lanzarote blev Mia till slut gravid.

– Det var så otroligt skönt och vi lyckades verkligen koppla av den där veckan i december!

De upplevde inte sexlivet under graviditeten som något konstigt eller problematiskt. Snarare fördjupades relationen och även om de inte hade sex lika ofta så var det ändå lustfyllt och spontant. Både Mia och Peter upplevde att stressen kring sex försvann när Mia blev gravid, nu var de inte längre beroende av att ha sex på speciella dagar och tider utan kunde passa på när lusten infann sig.

Mias tips till andra gravida är att ägna sig åt varandra innan bebisen kommer.

– Man ska förstås inte känna sig tvungen att ha sex men jag tycker man ska passa på innan barnet är fött för efteråt blir det inte så lätt att få till det. Sen kan man ju göra andra saker också, bara mysa, gå på bio och verkligen ägna sig åt varandra, säger Mia.

Kärlek – men inte sex
Helena och Anders väntar sitt tredje barn som ska komma när som helst och sexlivet har väl inte varit på topp under graviditeterna. Helena har haft stora problem med illamående och foglossning som blivit värre för varje gång.

– När jag väntade första barnet mådde jag illa och kräktes fyra månader i sträck, jag gick ner flera kilo i början och sexlusten har nog aldrig varit mindre, säger Helena.

Däremot var hon i stort behov av stöd och kärlek från Anders.

– Ett tag mådde jag så dåligt att jag verkligen tvivlade på allt, om jag verkligen ville ha barn och om jag ville leva med Anders. Bara att han fanns där och kramade mig när jag bara ville sova och kräkas var jätteviktigt för mig just då.

Vid den andra graviditeten var hon bättre förberedd på vad som skulle komma. Illamåendet kom även denna gång redan i vecka sex.

– Den andra graviditeten var nog den bästa. Visst mådde jag illa, men det var mycket lindrigare än när jag väntade Anton och någonstans i mitten av graviditeten kände jag mig riktigt snygg. Det var precis innan foglossningen gjorde det svårt att ha sex, säger Helena och skrattar.

Helena och Anders kände att förhållandet och närheten blev större under graviditeten, samtidigt som de inte hade lika mycket tid för varandra med en tvååring och en bebis på väg. När Emil fötts var de båda överens om att det inte skulle bli fler barn, men fem år senare slog längtan efter en trea ner som en blixt och nu är det snart dags för förlossning igen.

Den här gången var både Helena och Anders inställda på att sexlivet skulle kunna bli lidande under graviditeten. Foglossningen som Helena känt av när hon väntade Emil blev värre och Helena har varit tvungen att använda kryckor för att kunna gå.

– Visst är det frustrerande att inte kunna ha den närheten som det innebär med sex, kanske mest för Anders, men även för mig, säger Helena.

De tycker att det är viktigt att i alla fall försöka lämna barnen hos barnvakt och bara ägna sig åt varandra någon gång i månaden, även när orken och lusten inte finns där.

– Ibland måste man ta sig lust! Att ta sig upp ur soffsunket kan göra otroligt mycket för förhållandet.


4 vanliga frågor om sex och graviditet

Kan sex orsaka missfall?
Under en normal graviditet finns det inget som hindrar ett normalt sexliv. Har man däremot många missfall eller andra komplikationer i bagaget är det bäst att rådgöra med sin barnmorska. Ibland kan man få små blödningar efter sex, detta beror på att vävnaderna i underlivet är känsligare när man är gravid.

Är det farligt att få orgasm?
Orgasmer kan i vissa fall ge upphov till sammandragningar. Det är inte farligt men kan kännas lite obehagligt.

Kan vi skada fostret?
Fostret ligger väl inbäddat i moderns livmoder och skadas inte vid samlag. Slemproppen som sitter i livmodertappen fungerar som  en spärr som ser till att spermier och bakterier inte tar sig igenom in till livmodern.

Kan sex starta förlossningen?
Det gamla tricket med färdknäppen, dvs att ha samlag för att få förlossningen att starta är mycket beprövat. En teori är att prostanglandinet som finns i sperman hjälper till att mjuka upp livmodertappen men om det verkligen fungerar är tveksamt.

Källa: Suzanne Lindström, banmorska och sexolog