Så hanterar ni bebis-chocken

Många relationer förändras i takt med att magen växer. Och visst finns några saker du och din partner kan tänka på nu, innan bebisen kommit, för att det ska fortsätta kännas bra tillsammans.

Experterna är överens: Graviditeten förändrar för det mesta den relation man har haft till sin partner och omgivningen.

– Det är ju inte så konstigt, en tredje person börjar ju ta plats, säger barnpsykolog Anna Sylvén Björnör.

Att bli tre är en stor omställning, såväl fysiskt som psykiskt. På minussidan: sömnbrist, mer kroppslig ansträngning och mindre tid tillsammans. På plussidan: glädjen att vänta barn tillsammans.

Men hur hanterar man den chock som kan uppstå av att gå från kärlekspar till föräldrar? Psykologer brukar tala om graviditeten som en sorts utvecklingskris, och forskning visar att ju bättre relationen var före graviditeten, desto bättre klarar paret av övergången till föräldraskapet.

– Det är väldigt viktigt att ha lärt sig att lösa konflikter tillsammans innan man blir gravid, eftersom det kan vara väldigt tufft att lära sig det under graviditeten, säger Anna Sylvén Björnör.

Ett vanligt misstag är att man använder tiden under graviditeten till sådant som att totalrenovera hus eller lägenhet, skaffa sommarstuga (med renoveringsbehov), passa på att ha ett omfattande socialt liv (som man är rädd för att man inte kan ha sedan) eller jobba stenhårt (för att man inte kommer kunna göra det sedan).

– Men man behöver ta det väldigt lugnt under den här tiden. Dels för att själv vara känslomässigt ”ikapp” med sig själv, dels för att ha tid för all kommunikation med partnern. Jag tycker att det är bra att tänka att småbarnslivet börjar i och med graviditeten, säger barnpsykolog Jenny Klefbom.

Hur ska man då hantera om ens partner blir annorlunda?

Om det är en förändring man inte trivs med är det viktigt att försöka förmedla det till sin partner, gärna på ett vänligt, undrande sätt utan att kritisera.

– Om man märker att konflikterna blir frekventa och att det blir svårt att nå varandra tycker jag att man ska söka hjälp hos en utbildad parterapeut, eftersom det är en viktig investering för det framtida familjelivet. Parrelationen är stommen i familjen, och barnen är väldigt beroende av att föräldrarna har det bra tillsammans, säger Anna Sylvén Björnör.

Lösningen är alltså att prata med varandra. Sedan kan man prata lite till. Vara lyhörd för varandras nya och kanske annorlunda behov.

– Att skaffa barn är mer än nattvak och blöjbyten. Den stora kostnaden ligger på det känslomässiga och psykologiska planet. Det måste man prioritera; utvecklingen sker inte helt av sig själv.

– Att prata igenom ledighet, ansvarsfördelning och syn på saker som gränssättning, sovvanor, barnvakt och boende är en bra vaccination mot kommande problem. Jag tycker också att man kan dra ner på tempot. Då finns det tid för prat, känslor, foglossning och oväntade komplikationer utan att man behöver krascha. Och det gäller självklart båda föräldrarna, säger Jenny Klefbom.

Läs också: Kärleksbomba varandra under graviditeten!

Artikeln publicerades i maj 2016.