Resa som gravid?

Hur länge får man flyga när man är gravid? Hur skyddar reseförsäkringen? Orkar kroppen med en resa? Vilka vaccinationer bör man ta eller undvika?

Det är inte lätt att veta vad som gäller om man är gravid och vill ut och resa.

Den andra trimestern (vecka 13–28) är oftast en bra tid att resa i. Risken för missfall är låg, den värsta tröttheten och illamåendet är oftast över och magens storlek är ännu hanterbar.

Normalt får man flyga fram till fyra veckor före förlossningen, men kontrollera alltid med flygbolag eller din researrangör, eftersom flygbolagen har olika regler.

Diskutera med läkare eller barnmorska i god tid om vaccinationer och risken för sjukdom under resan. Vissa vaccinationer ges inte till gravida kvinnor, och det kan finnas platser som helt bör undvikas.

– Kom ihåg att se över skyddet i reseförsäkringen, så att du inte behöver oroa dig i onödan om du skulle bli sjuk eller uppleva en olycka. Gravida kvinnor är i allmänhet väl täckta av reseförsäkringen fram till vecka 28, säger Björn Sporrong på Trygg-Hansa. Det är viktigt att kontrollera vilka regler som gäller hos ditt eget försäkringsbolag innan du reser.

Läs också: Resa med mage – det här är bra att känna till

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.